Nyhed
19. apr. 2023 | 19:30

Tidens bedste ungdomsportrættør går til filmen

Foto | Nimbus Film

Det vides endnu ikke, hvad Jonas Risvigs første spillefilm hedder og handler om, men instruktøren lover, at der er skruet helt op for ambitionerne for at få de unge ind i biografmørket.

”Filmen kommer til at være i min ånd, men i en meget større skala,” siger Jonas Risvig, der efter succes med ungdomsserier har fået grønt lys til sin første spillefilm.

Af Nicki Bruun

Autodidakte Jonas Risvig er i de seneste år trådt i karakter som et af landets største instruktørtalenter.

Han søgte ikke ind på Den Danske Filmskole, men gik innovativt bare i gang med at lave stærke kortfilm på Ekko Shortlist og serier på YouTube – Centrum og Grænser – som han dygtigt selv stod for lanceringen af.

Han tog derpå skridtet til DR og Viaplay med henholdsvis Salsa og Drenge, hvor han satte en tyk streg under, at han er tidens bedste portrættør af ungdomslivet.

Nu skal den 29-årige instruktør lave sin første spillefilm. Den produceres af Nimbus Film, distribueres af Scanbox og har fået støtte af Det Danske Filminstitut, FilmFyn og DR.

Det afslører instruktøren for Filmmagasinet Ekko.

”Jeg har det helt vildt. Min første biograffilm har nemlig fået grønt lys,” siger Jonas Risvig.

”Til sommer starter optagelserne og kulminationen på flere års arbejde og manuskriptudvikling. Det bliver faktisk både min debut som spillefilminstruktør og solo-manuskriptforfatter.”

Hvad filmen hedder, handler om og har af medvirkende bliver indtil videre stadig holdt hemmeligt.

Inderste tanker
Filminstituttets særlige støttepulje til børn- og ungdomsfilm er med til at finansiere Jonas Risvigs film. Denne pulje er blevet kritiseret for, at instruktører bare bruger ungdomsstøtten som et springbræt til at lave film for voksne, som der er mere prestige i.

Det gælder i hvert fald ikke Jonas Risvig.

Han har netop gjort det til sin metode at lytte meget til de unge mennesker, som hans projekter handler om. Ved at være enormt aktiv på sociale medier har Jonas Risvig skabt et rum, hvor unge føler sig trygge ved at dele deres inderste tanker og følelser.

”Jeg skriver altid med andre. Men denne gang har jeg været helt alene i skriverummet og udelukkende lyttet til alle de unge, der har hjulpet gennem intense workshops det seneste år,” fortsætter instruktøren.

”Mere end hundrede unge fra hele landet har hjulpet mig med research. For historien og emnet har krævet en kæmpe indsigt, som ingen andre end de unge selv kunne give mig.”

Skruer op for ambitionerne
Jonas Risvig fortæller, at filmen både foran og bag kameraet tæller nogle af de mennesker, han har arbejdet med i serierne Salsa, Grænser og Centrum.

Instruktørens serieunivers er kendetegnet af en overrumplende forståelse for de unge hovedpersoners følelsesliv.

Salsa giver et besnærende og sex-positivt indblik i to søstres erotiske udfoldelser. I Drenge udstiller Risvig tabuer om maskuline idealer med skildringen af en gruppe unge mænd.

Vi kan se frem til noget i samme stil med filmen, hvor der dog bliver sat alt ind på at skabe en fortælling til landets biografer.

”Filmen kommer til at være i min ånd, men i en meget større skala. Her skrues op for alle ambitioner, hvad angår æstetik, musik og selve fortællingen. Jeg kan slet ikke vente, til publikum skal opleve mit univers på det store lærred – inde i biografmørket,” siger Jonas Risvig.

”Det kommer til at markere et nyt kapitel for mig som instruktør. Filmen ligner intet andet, jeg kender til, og jeg tør godt sige: Hvis jeg ikke laver flere fortællinger, så må den her film gerne være mit punktum!”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko