Nyhed
11. juni 2009 | 15:54

Tim Burton udstiller 700 værker

Museum of Modern Art i New York laver retrospektiv udstilling med Edward Saksehånds skaber.
Af Jesper Bo Petersen

Den amerikanske instruktør Tim Burton er kendt for sine stiliserede, nærmest surrealistiske universer.

Fra de skrækromantiske fantasier i Edward Saksehånd og Sleepy Hollow til den farverige dyrkelse af 1950’ernes paranoide b-film i Mars Attacks.

Den 22. november åbner Museum of Modern Art i New York, bedre kendt som MoMA, en kæmpe retrospektiv udstilling med den 50-årige instruktør. Udstillingen vil byde på tegninger, malerier, storyboards, dukker, fotografier og meget andet.

I alt vil der blive udstillet mere end 700 værker, der alle er sprunget ud af Burtons krøllede hjerne.

Startede på Disney
Tim Burton har tegnet siden barnsben. "Alle tegner. Jeg stoppede bare ikke, da læreren bad mig om det," forklarer han til filmmagasinet Variety.

Burton fortsatte med at tegne på California Institute of the Arts, og i starten af 1980’erne kom han i lære hos Disney. På udstillingen kan man blandt andet se nogle af de ting, han lavede på Disney, hvor han aldrig rigtig faldt til.

"Jeg var ikke særlig god i animationsafdelingen, så de lod mig bare sidde og tegne i et år. Det var jo storartet, men til sidst gik det op for mig, at de ikke ville bruge noget af det," fortæller Burton.

Skjult for offentligheden
Instruktøren blev da også noget overrasket, da MoMA første gang tog kontakt til ham.

"Jeg troede, det var en eller anden meget omfattende joke," indrømmer Burton, men MoMA er ikke i tvivl om, at der venter publikum en øjenåbnende oplevelse.

"Der findes ingen anden nulevende filmskaber med Tim Burtons meritter og omdømme, hvis fulde arbejde er blevet holdt så godt skjult for offentligheden," siger Ron Magliozzi, der kuraterer udstillingen.

Tim Burton er lige nu i fuld gang med sin egen filmiske version af Alice i eventyrland, der ifølge IMDb.com får premiere næste sommer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko