Nyhed
23. dec. 2020 | 18:45

Trier fortæller om ny sæson af Riget

Foto | Louisiana Channel
Lars von Trier fortæller i et timelangt interview på Louisiana Channel blandt andet om sit forhold til litteraturhistoriens store forfattere og fascination af David Bowie.

”Der er alt muligt bad taste og splat,” siger Lars von Trier om kommende sæson af den kultelskede serie, som han har brugt de sidste to år på at skrive.

Af Nicki Bruun

Det var en længe ventet, men ikke desto mindre glædelig nyhed, da det for nyligt blev afsløret, at Lars von Trier vender tilbage til Riget med en afsluttende tredje sæson.

Instruktøren leverede i den forbindelse et temmelig kryptisk citat, men nu udtaler Trier sig for første gang i et interview og den kommende sæson af den populære DR-serie, der løb over tv-skærme i 1990’erne.

Det sker i et timelangt interview på Louisiana Channel, hvor adskillige kendte kunstnere har deltaget i samtale om forskellige dele af kunstens verden. Samtalen med Lars von Trier har fokus på filmskaberens forhold til forfattere som Thomas Mann, Leo Tolstoj og Marcel Proust.

Men instruktøren fortæller også om de seneste to år, hvor han har skrevet på den sidste sæson af Riget.

”Der er alt muligt bad taste og splat og det hele. Det er dårlig smag. Det er ret vigtigt for mig,” siger Lars von Trier i interviewet til Christian Lund, der er leder af litteraturfestivalen Louisiana Literature.

”Hvis et menneske kan have en original idé, og to mennesker måske kan have den samme og så videre, så er det på samme måde her: Den brede smag er for mig den dårlige,” siger instruktøren.

Møde med Lynch
Lars von Trier ryster på grund af stærke nervepiller noget i videoen, som blev optaget i november og kan ses i sin helhed her.

Han fortæller dog lystigt om en lang række emner, fra et møde med David Lynch – hvis Twin Peaks var en inspirationskilde til Riget – over fascination af David Bowie til behovet for, at skolebørn fra første klasse bliver undervist i medier.

Med instruktørens ord bliver man nemlig manipuleret med fra start til slut. Og så kommer Lars von Trier med en lille opsang.

Han mener nemlig ikke, at der bliver eksperimenteret nok med filmmediet i disse dage. Trier fortæller i interviewet, at han havde forventet, at den digitale udvikling ville udløse en eksplosion af kreativitet, men at han ikke ser det.

Selv har instruktøren gennem hele karrieren forsøgt at udfordre det velkendte.

”Den måde jeg har gjort det på, har været lystpræget. Jeg har taget en genre og vredet den og ladet den modsige sig selv. Det er min lille tankefabrik,” siger Lars von Trier.

”Jeg skal ikke kunne sige, at jeg ændret noget, men jeg har forsøgt at lave en genre, som er en blanding af naturalisme og surrealisme, kan man sige.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko