Top 10
24. aug. 2015 | 13:20

Top 10: Tv-serier i efteråret vi glæder os til

Foto | Adam Wallensten
TV 2’s dramasatsning Norskov har stærke kræfter bag serien, som de håber kan tage kampen op med DR.

Narkobaroner, affærer og et kærkomment gensyn med en motorsavsarm. Vi giver en guide til efterårets tv-oplevelser.

Af Samina Jakobsen

Arbejdet kalder, studierne starter, dagene bliver kortere. Efteråret er så småt på vej og med det dagligdagens trummerum.

Men frygt ej!

Efteråret er også starten på en god serie-sæson, så find de tykke dyner frem. Her er ti bud på nye tv-serier og gamle kendinge, som du hen over efteråret kan dykke ned i.


10. Hand of God, Amazon Prime, 4. september

Amazon Studios må siges at være den mest interessante spiller på tv-markedet i disse år. Opskriften på succes er en alternativ forretningsmodel, hvor både manuskripter og pilotafsnit bliver bedømt af brugerne, og de projekter, der bliver mest positivt bedømt, bliver sat i produktion.

Pilotafsnittet af Hand of God fik overvældende positive anmeldelser. Det skyldes især kæmpen Ron Perlman, der endnu engang leverer en pragtpræstation. Perlman spiller en moralsk korrupt dommer, der tror, han bliver genfødt, og derefter tager på religiøst togt for at hævne sin søn P.J., der ligger i koma.

Serien kan gå begge veje. Pilot-afsnittet mangler fokus, men Perlman er det hele værd, og forhåbentlig er plottet blevet strammet op til sæsonstarten 4. september.

 

9. Blunt Talk, Viaplay, 23. august

Patrick Stewart på slap line? Skal den hyperintelligente skuespiller, der har personificeret stoicismen til perfektion i sine ikoniske roller, Kaptajn Picard og Professor X, nu lave plat komedie?

Stewart spiller nyhedsværten Walter Blunt, der sniffer coke, drikker rigelige mængder alkohol og i ny og næ bliver anholdt med en prostitueret i bilen. Det er gakket humor kreeret af Jonathan Ames og Seth MacFarlane, og det er så langt væk fra Shakespeare-skuespilleren Sir Patrick Stewart, som man overhovedet kan forestille sig.

”I de sidste ti uger har jeg gjort ting foran kameraet, som jeg aldrig nogensinde ville gøre – selv hvis jeg var alene i et mørkt, lukket rum,” siger Stewart med et grin i traileren. Og det er nok til, at vi adlyder ordren fra kaptajnen: ”Engage!”

 

8. Narcos, Netflix, 28. august

Hvis du stadig har abstinenser efter Breaking Bad, er Narcos måske den afhængighedsskabende serie, du søger. De ti afsnit, der er tilgængelig til direkte injektion 28. august, følger jagten på den colombianske narkokonge Pablo Escobar.

DEA-agenten Steve Murphy (Boyd Holbrook) befinder sig i Miami i 80’erne, hvor kokainen pludselig begynder at vælte ind, og Murphy og partneren Javier Peña forsøger nu at finde kilden bag. På den anden side følger vi Escobars korrupte karriere, fra han starter som smugler med at bestikke politibetjente til dannelsen af verdens mest berygtede narkokartel.

Instruktør Jose Padilha blander arkivmateriale med dramatiske sekvenser til, hvad der ligner en medrivende fortælling om USA’s storstilede menneskejagt på den mest magtfulde narkohandler nogensinde.

 

7. Norskov, TV 2, premiere ikke offentliggjort

Dramaserier har aldrig været TV 2’s styrke. År efter år er stationen blevet slået af DR, men måske er det i efteråret, at det vender? Kampen står mellem DR’s tredje sæson af Broen og TV 2’s nye satsning, politiserien Norskov.

Thomas Levin (Borgen, Mord uden grænser) spiller politimanden Tom Noack, som vender tilbage til sin fødeby efter tyve år. Han involveres i en narkosag, der har tråde til gamle venner og familiemedlemmer. Han må tage stilling til, om det er jobbet eller de gamle forbindelser, der vægter højest.

Der er stærke kræfter bag serien, som kan overraske. Konceptuerende instruktør Louise Friedberg har tidligere instrueret afsnit af Arvingerne, Borgen og Sommer, og manuskriptforfatter Dunja Gry Larsen omsatte Erling Jepsens bogforlæg til den forrygende Frygtelig lykkelig.

 

6. The Affair sæson 2, HBO Nordic, 5. oktober

Første sæson af The Affair vandt tidligere på året den prestigefyldte Golden Globe for bedste dramaserie, og her på Ekko kårede vi den også til den tredjebedste serie i 2014.

5. oktober fortsætter dramaet på HBO Nordic, men hvordan fortsætter man en tv-serie kaldet ”affæren”, når affæren er overstået?

Showrunner Sarah Treem har løftet sløret for et par detaljer om anden sæson, hvis omdrejningspunkt bliver mordet på Scotty Lockhart, som endnu ikke er opklaret.

Det fortællermæssige greb, hvor hvert afsnit blev delt op i Noah (Dominic West) og Alisons (Ruth Wilson) perspektiv fortsætter. Men de to upålidelige fortællere er nu blevet til fire. Noahs ekskone Helen og Alisons eksmand Cole får også en stemme, og det skal blive spændende at følge, om Treem kan holde styr på de mange sider af samme sag.

 

5. Homeland sæson 5, Showtime, 4. oktober

På trods af et katastrofalt finaleafsnit var fjerde sæson af Homeland vanvittigt nervepirrende og den bedste siden thriller-seriens første. Forventningerne er derfor tårnhøje til femte sæson, der som den første amerikanske tv-serie udelukkende er optaget i Tyskland.

Endnu er der ikke sluppet meget ud om plottet, der er centreret om Carries (Claire Danes) eksil i Berlin, hvor hun har fået nyt job som sikkerhedschef.

Den kryptiske slagline, ”the only way out is back in”, refererer forhåbentligt til alle tre hovedkarakterer – Carrie, Saul og Quinn – der endte med at gå i hver sin retning i slutningen af fjerde sæson.

Femte sæson får premiere 4. oktober på Showtime, men formentlig kan vi også fange den herhjemme et par dage efter, da DR har vist alle de tidligere sæsoner.

 

4. Ash vs. Evil Dead, Starz, 31. oktober

Hvis du er fan af kult-trilogien Evil Dead, er denne horror sitcom et must-see!

Ash Vs. Evil Dead er produceret af de originale kræfter bag Evil Dead-filmene, Sam Raimi og Bruce Campbell, og det ser vitterligt ud som om de har haft en fest med at genskabe firsernes humoristiske splatterunivers.

Bruce Campbell er tilbage i rollen som monsterjægeren Ash, komplet med motorsavsarm og sit elskede jagtgevær, ”boomstick”. Der er gået 30 år siden Ash sidst slagtede zombier, men nu er de dæmoniske ”Deadites” tilbage med fornyet styrke.

Sam Raimi har selv instrueret første afsnit, og at dømme ud fra traileren, ser det ud som om han har ramt den helt præcise mængde af humor og horror.

Forhåbentlig opsnapper en af de danske streaming-tjenester serien, der selvfølgelig har premiere på amerikanske Starz Allehelgensaften.

 

3. Fargo, sæson 2, HBO Nordic, premiere ikke offentliggjort

Der var lige dele bekymring og begejstring, da det blev annonceret, at FX ville producere en tv-serie ud fra Coen-brødrenes mesterværk fra 1996, Fargo. Men kritikken forstummede med det samme, da de første afsnit løb over skærmen.

Tv-serien Fargo formåede at ramme filmens skæve tone, samtidig med at den skabte sit helt eget univers.

Antologiserien er nu tilbage med en ny sæson, en ny historie og helt nye skuespillere. Heriblandt finder vi Patrick Wilson som betjenten Lou Solverson, der både skal optrevle et forbrydernetværk og passe på præsident Ronald Reagan (spillet af Bruce Campbell). Wilson får hjælp af Ted Danson som sherif, og så er Kirsten Dunst at finde i en rolle som frisøren Peggy Blomquist.

At dømme ud fra traileren er det i den grad en tv-serie, der fortjener at blive set, og den lander hos HBO Nordic, formentlig i midten af oktober.

 

2. Transparent, sæson 2, Amazon Prime, 4. december

Første sæson af Jill Soloways komediedrama blæste anmelderne bagover, og alskens superlativer blev givet til Jeffrey Tambor for hans umanerligt rørende skuespil i rollen som den transseksuelle Maura Pfefferman.

Transparent var for mange årets helt store tv-oplevelse, og det lægger umanerligt et pres på Jill Soloway og resten af holdet. Er det overhovedet muligt at toppe første sæson? Den største bekymring er den nylige udmelding fra Tambor om, at Maura ikke længere er hovedkarakteren.

Det er sørgelige nyheder for ”Moppa”-fans, som har et par måneder endnu til at vænne sig til tanken. Viaplay viste første sæson af Amazon-serien, og sandsynligheden for, at de også viser anden sæson i starten af december, må være lig 100.

 

1. Les Revenants, Canal+, midten af oktober

På toppen af listen finder vi Fabrice Goberts uhyggeligt mesterlige gyserserie, Les Revenants. På grund af forsinkelser i manuskriptskrivningen har vi måttet vente hele tre år på anden sæson, og derfor er Les Revenants så absolut den tv-serie, vi ser mest frem til i efteråret.

Der er gået seks måneder, siden en horde af genopstandne hentede den lille bjerglandsbys levende døde, og ingen har set dem siden. I den oversvømmede by lever folk på må og få, da en gådefuld mand kommer til byen. Måske han har svaret på alle de mystiske begivenheder, der har ramt befolkningen? 

Teaseren giver ingen information, men fortsætter på fornøjelig vis med at give os stemningsmættede, visuelt betagende billeder med en hårrejsende lyd af en varslingssirene. Det ser ud, som om den Emmy-vindende franske serie fortsætter det høje niveau, og forhåbentligt går der ikke længe, før Netflix også viser anden sæson af det stemningsfyldte gys.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko