Nekrolog
17. dec. 2023 | 10:42

Undergrundsfilmskaber er død

Foto: uoplyst

Peter Johansen var en del af det spirende undergrundsmiljø i 1980’erne og 90’erne, hvor en ny generation havde blik for genrefilmens potentiale.

Peter Johansen, der skrev om film og instruerede en lille håndfuld meget personlige genrefilm, er gået bort i en alder af 54 år.

Af Nicolas Barbano

Den nordjyske undergrundsfilmmager Peter Johansen er sovet ind. 

Cineaster i Aalborg vil huske Peter Johansen som den innovative, aalborgensiske forretning Laserdiskens første medarbejder i slutningen af 1980’erne. 

Andre vil huske ham som skribent for filmtidsskriftet Inferno, der på et højt niveau dækkede horrorgenren, som mange af de etablerede medier dengang svigtede. 

Peter Johansen kastede sig også selv ud i at lave film. 

Han skrev manuskriptet til Martin Schmidts gyser Afmagt fra 1998 med Puk Scharbau. Og han instruerede omkring årtusindskiftet en lille håndfuld meget personlige genrefilm. 

Det gælder kortfilmene Endlösung (1994), hvor en bange mand skræmmes til selvmord, tidsrejsefortællingen Adagio 2000 (1997) og seriemordergyseren Ciao silenzio (2002). 

Blandt Peter Johansens inspirationskilder var Thomas Rostocks skildring af et psykotisk mareridt i novellefilmen Hysteria fra 1989. 

Ikke blot medvirkede Peter Johansen i kortfilmen Hysteria 2, en direkte sequel til Rostocks værk. Han lavede også den officielt Hysteria-inspirerede spillefilm Schizofrantic (1996), der skildrer en psykotisk morder. 

Med sit kreative, håndholdte kameraarbejde står Schizofrantic som Peter Johansens hovedværk. 

Han medvirker i Steen Schapiros dokumentarfilm Splatterdrenge (1991), der kan ses på YouTube. Her kan man også finde Lars Hegnets spillefilmlange dokumentar The Wonderful Horrible World of Peter Johansen (2020), der går i dybden med Peter Johansens film. 

Han blev i 1992 alvorligt syg og endte som førtidspensionist, indtil han lørdag den 9. december uden varsel døde af en blødning i hovedet. 

Bisættelsen har fundet sted.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko