Nyhed
15. mar. 2021 | 17:55 - Opdateret 16. mar. 2021 | 10:03

Vinterberg: ”Vi vil leve, ikke bare eksistere”

Foto | Søren Solkær
Thomas Vinterberg har med Druk skabt en hyldest til livet og særligt alt det, som man ikke kan forklare, måle og sætte i system.

Druk har ramt et fundamentalt behov i mennesker i en tid, hvor det impulsive er forbudt, siger Thomas Vinterberg, der er beæret over at være blevet Oscar-nomineret af sine egne forbilleder.

Af Nicki Bruun

Thomas Vinterberg har i dag fejret karrierens største højdepunkt.

Hans biografsucces Druk blev nomineret til en Oscar for bedste internationale film, men endnu mere imponerende kom han selv med i et eksklusivt selskab som nomineret i kategorien ”bedste instruktør”.

Her står han side om side med blandt andre David Fincher (Mank) og Chloé Zhao (Nomadland), vel at mærke med noget så eksotisk – i amerikanernes øjne – som en dansksproget film.

Det kom som et lyn fra en klar himmel, fordi Druk med sin engelske titel Another Round var den første til at blive nævnt i instruktørkategorien.

Og Thomas Vinterberg blev ramt af euforisk glæde, som man også kan se i videoen fra det historiske øjeblik.

”Det havde jeg aldrig regnet med på noget tidspunkt. Vi var faktisk i gang med at snakke om noget andet, og vi var lykkelige for vores nominering for bedste internationale film. Det var meget ekstraordinært,” fortæller Thomas Vinterberg på en telefonforbindelse fra Zentropa, hvor instruktøren fulgte offentliggørelsen af nomineringerne.

Fingrene i den danske muld
Druk
har været en enorm succes både i Danmark og udlandet. Filmen solgte 800.000 billetter i biografen og har efterfølgende slået rekord med digitalt salg.

I udlandet er den blevet hyldet med priser og nomineringer i en lang række prisuddelinger, nu med Oscar som kronen på værket.

Thomas Vinterberg er særlig stolt over, at hans instruktørkolleger i Oscar-akademiet i den grad har hædret ham, heriblandt Martin Scorsese og Guillermo del Toro.

”Jeg har fået en masse tilkendegivelser fra instruktørkolleger, som jeg har forgudet, set op til og ladet mig inspirere af gennem en årrække. De sidste par måneder er det strømmet ind fra de mennesker, og nu har de også stemt på mig og den her film. Det er jeg meget stolt af og rørt over,” siger Thomas Vinterberg.

Han har roser til hele sit hold, særligt sin medmanuskriptforfatter Tobias Lindholm, hovedrolleindehaver Mads Mikkelsen og producer Sisse Graum Jørgensen. Og så er instruktøren særdeles bevidst omkring, at han har nydt størst international succes, når han har arbejdet på dansk.

”Når man laver noget, der holder sig fra det generelle og er meget specifikt, er det på en måde større. Det forstod jeg for mange år siden, men alligevel har jeg ikke kunnet lade være med at blive fristet af andres manuskripter. For der er en kæmpe energi i at tage ud i verden og lave noget, som andre har skrevet,” fortæller instruktøren.

”Men jeg har selv bemærket, at når jeg stikker fingrene ned i den danske muld, interesserer det folk ude i verden.”

Savner dans i gaderne
Thomas Vinterberg har ligesom alle andre i den danske filmbranche fulgt med i de mange spådomme, som inden dagens nomineringer forudså, at Druk ville komme med i kategorien for bedste internationale film.

Selv var han i tvivl om, hvorvidt en historie om fire midaldrende mænd, der drikker sig fulde, passede ind hos det amerikanske Oscar-akademi. Men instruktøren er lykkelig over at have taget fejl.

Nu tror Thomas Vinterberg mere på en sejr i den kategori end det sensationelle, som det ville være, hvis han vandt instruktørprisen. Men han anerkender også, at alt kan ske.

Druk er i sin essens nemlig en film om livets impulsive sider, og det har ifølge instruktøren ramt folk i denne svære tid.

”Det har vist sig, at det at se en film, hvor det nærmest føles forbudt at se dem dele en flaske, holde om hinanden og danse rundt i gaderne, åbenbart har talt til noget, som folk savner,” siger Thomas Vinterberg.

”Fornemmelsen af ekstase og en søgen efter at leve, ikke bare eksistere, har folk virkelig kunnet genkende, især i deres pandemi-liv.”

”Min påstand er, at folk også savnede det før. Det blev forstærket af pandemien, men det målbare, fornuftsprægede og stræbsomme liv har overtaget i en sådan grad, at folk savner det ukontrollerede og inspirerede – alt det, der ikke kan måles. Det går den her film om noget til kamp for!”

Trailer: Druk

Kommentarer

Ekko #86

Stort interview med Thomas Vinterberg og seks stjerner til Druk i Ekko #86.

Bestil magasinet her.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko