Interview
30. okt. 2020 | 16:55

Viggo ville sælge hus for at lave film

Foto | Brendan Adam-Zwelling
Viggo Mortensen holder styr på optagelserne af sin første film som instruktør, hvor han behandler emnet demens, der har været tæt på ham i mange år.

”Nogle gange skal man lade, som om man har styr på tingene,” siger den halvdanske skuespiller Viggo Mortensen, der efter tyve års forsøg endelig debuterer som instruktør.

Af Simon Johansen

Under corona-nedlukningen genså Viggo Mortensen en række film, han ikke havde set i årevis.

Tidligere havde den dansk-amerikanske filmstjerne kritiseret nogle af filmene for deres fejl og mangler eller for scener, som ikke fungerer så godt.

Men ikke denne gang.

”Jeg tilgiver meget lettere det, jeg ser. Jeg accepterer fejlene, hvis filmen fungerer, fordi nu ved jeg, hvor svært og hårdt det er at lave en god film som instruktør,” fortæller skuespilleren på sin danske fars modersmål.

Viggo Mortensen bryder ud i grin på hotelværelset i det indre København, hvor interviewet foregår. Det er nok en lettelsens latter.

Det er nemlig lykkedes den erfarne skuespiller selv at overkomme de svære udfordringer, det kræver for at blive instruktør.

Han har skabt dramaet Falling, som får dansk biografpremiere den 5. november, og som Ekkos anmelder giver fire stjerner.

I filmen flytter den demensramte og stærkt konservative ældre mand Willis fra landet for at bo med sin homoseksuelle søns familie i Los Angeles

Viggo Mortensen spiller sønnen, som forsøger at hjælpe og være overbærende over for sin homofobiske og kronisk bitre far, der tynges af alderdommen.

Demens i familien
Familiemedlemmer med demens er ikke fremmed territorium for Viggo Mortensen. Begge hans forældre led af demens før deres død for få år siden.

”Jeg begyndte at skrive manuskriptet til Falling efter min mors begravelse,” fortæller Viggo Mortensen og understreger, at filmen kun i tone og følelser er inspireret af hans familie.

Handlingen i Falling er fiktiv, men filmen er dedikeret til verdensstjernens søskende.

”Dagen efter begravelsen skrev jeg ting ned, jeg havde tænkt på, og som jeg havde hørt dagen før fra forskellige mennesker, der havde kendt min mor. Det var de samme historier, jeg havde hørt mange gange før, bare i forskellige versioner,” forklarer instruktøren.

”Det er spændende, hvordan hver person oplever det samme forskelligt. Folk redigerer deres minder, som ikke er pålidelige, men mere en samling af følelser. Og det er den idé og de følelser, jeg har været inspireret af, da jeg skrev filmen.”

Viggo Mortensen mener, at den måde at fortælle på gør Falling mere universel og tilgængelig for alle, der ser den.

”Det betyder meget for mig, at filmen ræsonnerer hos publikum. De skal kunne genkende minder og følelser fra deres egne familier i historien.”

Gamblede med filmholdet
Den 62-årige debutinstruktør fortæller, at Falling var en kompliceret film for ham at lave, fordi den krydsklipper i tid.

Det ene spor følger Willis som ung og nybagt far, og i det andet spor flytter han som gammel og delvist dement til Californien, hvor hans søn bor. I fortiden bliver vi klogere på, hvordan Willis er blevet til en gammel, sur stodder.

”Det var svært at få de to spor til at fungere, og måske er det et lidt for ambitiøst projekt for mig som debuterende instruktør,” erkender Viggo Mortensen.

”For 20-25 år siden forsøgte jeg at instruere en anden historie. Og jeg har prøvet flere gange siden. Alene med Falling har jeg prøvet to-tre gange, før det det lykkedes at finde nok penge til at starte optagelserne.”

Finansieringen har da også været den sværeste opgave for den debuterende instruktør. Da optagelserne først var undervejs, begyndte Viggo Mortensen at se instruktørgerningen som en samling af problemer og udfordringer, han skulle løse.

Igennem en lang karriere som skuespiller har han lært af de bedste instruktører.

Fra Peter Jackson under indspilningerne af Ringenes herre-trilogien til flere samarbejder med David Cronenberg, der med en hovedrolle i A History of Violence gav Mortensen mulighed for at slippe ud af rollen som den sværdfægtende Aragorn.

”Jeg har lært, at man skal forberede optagelserne i så lang tid før som muligt. Og så skal man i det hele taget forberede sig. Du skal sætte dit hold, caste skuespillerne, finde de rigtige steder at optage og gerne kunne klare optagelserne på kortere tid, end du håber på at få. Jeg ville have syv uger til at optage Falling, men jeg fik kun fem.”

Det krævede da også lidt af et pokerfjæs fra Mortensen overhovedet at sparke filmen i gang. Da holdet begyndte optagelserne i marts sidste år, var der kun penge nok til to ud af de fem ugers optagelser.

”Nogle gange skal man lade, som om man har styr på tingene, så andre tror på det. Jeg startede optagelserne, selv om jeg vidste, at pengene ikke rakte. Jeg var ligeglad. Hvis jeg skulle sælge mit hus, måtte jeg gøre det. Jeg skulle nok finde pengene et eller andet sted. Ellers måtte vi gøre den færdig på en anden måde,” siger instruktøren, der dog nåede at rejse penge uden at blive husvild.

Dansk manuskript i skuffen
Viggo Mortensen lader sig ikke skræmme af økonomiske vanskeligheder. Hvis han selv kunne bestemme, begyndte forberedelserne til næste film med det samme.

Han har flere manuskripter liggende i skrivebordsskuffen. Ét af dem er måske ekstra interessant for Danmark, hvor befolkningen er vild med Viggo Mortensens film.

”En af de historier, jeg har skrevet i år, er til en dansk film. Det er måske den, jeg kommer til at lave. Det vil være svært at optage en film i USA lige nu,” forklarer Viggo Mortensen, der peger på pandemien som den største bremseklods for filmbranchen i øjeblikket.

”Det er nok bedst at vente lidt, men jeg vil meget gerne lave en film mere, hvis jeg kan.”

Skød løn ind i filmen
Det er dog ikke for at blive rig, at Viggo Mortensen higer efter at føje flere film til sit instruktør-cv.

”Jeg bliver nødt til at lave noget som skuespiller, for indtil videre kan jeg ikke tjene penge på at instruere film som Falling,” siger Mortensen, der både har skrevet manuskriptet, spiller en af filmens bærende roller og har komponeret musikken.

Han fik løn for alle opgaverne, men så sig nødsaget til at skyde pengene ind i filmen, så den kunne blive færdig.

”Sådan er det, og jeg kommer nok aldrig til at tjene en krone på den film. Men det er helt okay. Jeg er bare heldig, at jeg overhovedet får lov til at lave film. Forhåbentlig får jeg snart mulighed for at gøre det igen.”

Trailer: Falling

Kommentarer

Viggo Mortensen

Født 1958 i Watertown, USA.

Hans mor var amerikaner og faren var dansker.

Indtog forsiden af Ekko #57, hvor han tog billeder af sig selv.

Oscar-nomineret for Green Book, Captain Fantastic og Eastern Promises.

Instruktørdebuten Falling får premiere i danske biografer den 5. november.

Udvalgte film

Falling
2020

Green Book
2018

Captain Fantastic
2016

A Dangerous Method
2011

The Road
2009

Eastern Promises
2007

A History of Violence
2005

Ringenes herre: Kongen vender tilbage
2003

G.I. Jane
1997

Carlito’s Way
1993

© Filmmagasinet Ekko