Nyhed
31. mar. 2016 | 12:15

Vild uenighed om Sorgenfri

Foto | Christian Geisnæs
Troels Lyby spiller familiefaren, som prøver at finde hoved og hale i krisesituationen i hans hjemby Sorgenfri. Anmelderne prøver ligeledes at finde hoved og hale i filmens kvalitet som zombiefilm.

Først vakte Sorgenfri opmærksomhed, fordi den kun får premiere i fire biografer, og nu splitter den anmelderne.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

”Halvkvædet, ambivalent og useriøs” eller ”den bedste danske gyserfilm siden Nattevagten”?

Sorgenfri, det omdiskuterede bud på en dansk zombie-film, får i dag en meget blandet modtagelse blandt de danske anmeldere.

Politikens anmelder Joakim Grundahl er helt op at ringe med fem stjerner, mens Berlingskes Jacob Wendt Jensen og Ekstra Bladets Henrik Queitsch følger trop med fire stjerner hver.

”Som de fleste gode gyserfilm har Sorgenfri mere end chok og gru på hjerte. Den vil vrangvende danskernes livsstil, og ved at etablere identifikation mellem sine karakterer og publikum får den kritikken til at stikke, så det kan mærkes,” lyder det i Politikens begejstrede anmeldelse.

I den anden ende af skalaen finder vi til gengæld Ekkos egen anmelder Jakob Stegelmann og BT’s Michael Lind, der begge smider to skuffende stjerner efter Sorgenfri.

”Skuespillerne spiller forudsigeligt og endimensionelt, ja, det virker nærmest, som om de slet ikke har lyst til at være med. Resultatet er, at zombierne er mere troværdige og levende, fordi de tydeligvis spilles af effektfolk og statister med stort engagement og ægte kærlighed til genren,” skriver Stegelmann i Ekko og får på magasinets Facebookside opbakning af gysereksperten Nicolas Barbano, som kalder filmen ”et makværk”.

Jyllands-Postens Katrine Sommer Boysen lægger sig midt i feltet med tre stjerner.

Point for modet
De fleste anmeldere er dog enige om, at Sorgenfri er et modigt bud på en gyserfilm fra instruktøren og manuskriptforfatteren Bo Mikkelsen.

Rendyrkede genrefilm som zombie-gysere er et sjældent syn i Danmark, og det kvitterer flere af anmeldelserne da også for.

”En god idé bliver ikke dårlig, fordi den ikke er godt nok udført. Det er en god idé at lave en dansk zombiefilm. Se filmen for at støtte satsningen – og bed til, at Sorgenfri ikke bliver den sidste af sin art i Danmark,” opfordrer Jakob Stegelmann til.

Den danske filmforsker og forfatter Rikke Schubart er dog straks mere imponeret af Sorgenfri.

”Jeg synes godt om den socialrealistiske stil og det langsomme tempo i filmen, der starter som et socialt drama om en familie med en kontrollerende mor og en teenagesøn, der løsriver sig fra hende,” skriver Rikke Schubart på sin hjemmeside og tilføjer, at skuespillet er i topklasse.

Sammenligningen med George A. Romeros zombiefilm Night of the Living Dead fra 1968 finder man i flere anmeldelser. Berlingske kalder Sorgenfri en ferm hilsen til kultklassikeren, mens BT mener gyserelementerne falder til jorden.

”Hele kassen af horror-trick og gyser-klichéer tømmes og desværre bliver det alt for forudsigeligt,” skriver Michael Lind i BT.

Fiasko på forhånd
Allerede før premieren i dag har Sorgenfri fået stor opmærksomhed.

Filmen kommer nemlig kun ud i begrænset distribution i fire danske biografer, og om 14 dage vil den allerede være at finde på Blockbusters streamingtjeneste.

Det har vakt megen undren, fordi Sorgenfri har fået hele 9,2 millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut, og størstedelen af filmen er dermed finansieret af skattekroner.

Sorgenfri har Troels Lyby, Mille Dinesen, Mikael Birkjær og Benjamin Engell i hovedrollerne.

Kommentarer

Stjerner til Sorgenfri:

Ekko:
★★

Politiken:
★★★★★

Berlingske:
★★★★

Ekstra Bladet:
★★★★

BT:
★★

Jyllandsposten:
★★★

© Filmmagasinet Ekko