Nyhed
26. mar. 2012 | 22:47

Woody Allen tur-retur

Foto | HFPA
Woody Allen

Politiken burde have udøvet kildekritik, men man kan ikke klandre folkene bag Copenhagen Film Fund for at kæmpe for deres sag.

Af Claus Christensen

”Woody Allens filmprojekt i København afhænger af etableringen af en københavnsk filmfond.”

Den opsigtsvækkende nyhed havde Politiken 9. marts, hvor man kunne læse, at producent Per Holst havde haft ”kontakt til Woody Allen og hans producer Letty Aronson”.

Men nogle dage senere måtte Ekko nedslående konstatere, at Allens filmprojekt måske snarere var en fugl på taget end én i hånden.

”Woody Allen og Letty Aronson har ikke haft nogen møder eller samtaler om at filme i København. Det er en smuk by, men de har ingen planer om at lave en film dér,” udtalte Ashton Fontana på vegne af Woody Allen til Ekko.

Og så var fuglen fløjet, skulle man tro.

Men nej. Nogle dage senere bragte Politiken et interview med producent Peter Aalbæk Jensen, der kaldte Allens afvisning for ”spil for galleriet”.

Kutyme at benægte
Aalbæk drog en parallel til, da Ekko skrev, at Lars von Trier og Martin Scorsese samarbejdede om et filmprojekt. Dengang afviste både Aalbæk og Scorsese-lejren historien, fordi det ifølge Aalbæk er kutyme, så længe et projekt stadig er under forberedelse.

Sagerne kan dog ikke helt sammenlignes. Ekko havde faktisk konkret viden om, at Zentropa arbejdede på projektet.

Det påpegede jeg i et læserbrev i Politiken og tilføjede, at ”Politiken blot har et ubekræftet udsagn fra en dansk producer og lederen af arbejdsgruppen for Københavns Filmfond, som har en personlig interesse i at overtale politikerne til at give filmfonden de sidste fem millioner kroner, der mangler, for at fonden kan blive en realitet”.

Ingen uhæderlige motiver
Det er faldet de gode ildsjæle i Copenhagen Film Fund (som den rettelig hedder) for brystet. Især fordi de mener, at jeg mistænkeliggør projektlederen, der medvirker i Politiken-artiklen, og skyder ham uhæderlige motiver i skoene.

Det er dog ingenlunde tilfældet.

Med ”personlig interesse” mener jeg bare, at man som projektleder naturligvis er en part i sagen, ligesom jeg selv er det, når det drejer sig om Ekko.

Og jeg klandrer ikke folkene bag filmfonden for at arbejde ihærdigt for at stable en københavnsk filmfond på benene. Derimod klandrer jeg Politiken for ikke at lave en helt almindelig kildekritik og for ikke at høre den anden og – skulle man mene – vigtigste part i sagen, nemlig Woody Allen.

Håbet lever
Forhåbentlig vil mesterinstruktøren en dag optage en film i København. Indtil da må vi klynge vort håb til Politikens muntre ATS, der tager Allens afvisning som et sikkert tegn på, at projektet er på vej.

”I filmbranchen gør man en dyd ud af at lyve, og det er sikkert også tilfældet her,” siger Peter Aalbæk Jensen ifølge ATS.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko