Nyhed
15. juli 2013 | 12:00 - Opdateret 15. juli 2013 | 15:10

Shortlist: Hård kamp blandt ugens boblere

Foto | Fredrik Aleksander Grøvdal Sundbye
Sarah-Sofie Boussnina, Jacob Clement Utzon-Krefeld og hovedrolleindehaveren Lukas Schwarz Thorsteinsson i David Metz’ In absentia, der er en frisk blanding af ungdomsfilm og kupfilm.

Status quo i toppen af Ekko Shortlist, men kamp til stregen mellem boblerne. I denne uge er der hele fire nye boblere: to dramaer, en komedie og en innovativ musikvideo.

Af Claus Christensen

Hver uge bobler seks film på Ekko Shortlist. Maksimum to film kan komme ind på top 10 per uge, og det giver indimellem nogle nervepirrende kampe, hvor få pointtal kan afgøre, om en film er inde eller ude.

I den forløbne uge var det en ren gyser.

Chadi Abdul-Karims politiske, musikdrevne Ignorance kom forrygende fra start og lignede længe et stensikkert bud på den ene plads. Mens Tobias Gundorff Boesens historiske drama Touch of Magic havde styr på den anden plads.

Men ligesom en valgkamp først afgøres på selve valgdagen, som politikerne plejer at sige, tæller vi points (views og stjerner) helt op til mandag klokken 12. Og i løbet af weekenden vendte læserne op og ned på det hele.

Alting på top 10
Så de nye film på top 10 bliver i stedet Emil Aagaard og Frigge Fris dokumentarperle om slangemennesket Otgon, der kommer ind på syvendepladsen, og Renee Tyle Petersens romantiske Alting, som lige akkurat kravler ind på tiendepladsen.

Det betyder, at Touch of Magic og Paw Charlie Ravns animationsfilm To venner må vinke farvel til top 10-drømmen, da begge film har boblet i de maksimale tre uger. De overgår til All Time Shortlist, som er en løbende rangering ud fra filmens samlede popularitet i den tid, den har ligget på Ekkos hjemmeside.

Og fans kan trøste sig med, at de to instruktører nok skal komme til at boble med nye film. De er indiskutable talenter, som vil give os spændende oplevelser i fremtiden.

Patienten lever videre
I toppen af top 10 er der status quo. Aske Bang ligger nummer et med dramaet Ladyboy (for sjette uge i træk!) og nummer to med musikvideoen The Timber Will Fall, mens Johannes Pico har bidt sig fast på tredjepladsen med den uhyggeligt fascinerende Sammen for evigt.

Ask Hasselbalchs Vilddyr falder for tidsgrænsen på tre måneder, som er den maksimale tid, hvor en film kan ligge på den ugentlige top 10. En fornem præstation, og filmen fortsætter naturligvis på All Time Shortlist, hvor den pt. indtager syvendepladsen.

Ny alderspræsident på top 10 er Patienten, der trækker vejret på ellevte uge. Den er instrueret 27-årige Cecilie McNair, som tackler et af tidens varmeste emner – fedme – med blik for de surreelle aspekter.

Det har Ekkos læsere påskønnet, og vi kan håbe, at en filmbranche, der har et underskud af kvindelige fiktionsinstruktører, kender sin besøgelsestid og hjælper dette filmtalent med at udvikle sig.

Forførende brasiliansk
Ignorance og Gorm Justs 3000 meter, der suverænt viser, hvordan man kan fortælle livets mening på bare halvandet minut, bobler videre i denne uge. Og de får følgeskab af fire nye kortfilm.

To af dem er produceret af Karen Kristensen, der startede som småtte på Zentropa og netop er blevet optaget på Den Danske Filmskoles producerlinje.

I In absentia drømmer den pæne og uskyldige Lucas (Lukas Schwarz Thorsteinsson) om at komme til Brasilien. Han lægger planer med sin bedste ven, den fandenivoldske Robert (Jacob Clement Utzon-Krefeld), men forholdet bliver sat på en prøve, da Lucas forelsker sig i Roberts kæreste, Karina. Og det forstår man godt, for Karina spilles af karismatiske Sarah-Sofie Boussnina (Mathilde Holm i Lærkevej).

Dramaet udvikler sig til en blanding af kupfilm og klassisk dansk ungdomsfilm.

In absentia, der er instrueret af den 28-årige, selvlærte David Metz, fungerer nok bedre som trekantsdrama end kupfilm. Men filmen er både vital og vibrerende følsom, og så har den en forførende brug af brasiliansk musik, som Shortlist-bestyreren er faldet for.

Den svære afsked
Musikken er ikke så fremtrædende i Sidste weekend, som Karen Kristensen også har produceret. Men den bliver mindst lige så effektfuld, når den smukke Hanoi Prelude af danske Frithjof Toksvigs Ekko (godt navn!) toner frem på det afgørende sted i fortællingen.

Den skilsmisseramte Per tager sine to børn med på kanotur, inden hans ekskone og hendes nye mand flytter med dem til udlandet. Det bliver en svær sidste weekend, og enhver, der har prøvet at blive skilt fra sine børn, vil blive bevæget af historien, som går godt i spænd med det korte format.

I hovedrollen ses Jens Bo Jørgensen, en skuespiller, som ikke er blevet slidt op af mange roller i danske film. Instruktøren er den 27-årige Niels Holstein Kaa, der starter på Super16 til efteråret, og med det håndelag, han allerede viser, bliver han interessant at følge fremover.

Begge film står opført som Zentropa-film, men spørgsmålet er, hvor meget selskabet har været inde over dem. Direktør Peter Aalbæk Jensen har som bekendt meldt ud, at selskabet vil standse sin talentudvikling og fremover satse på dansk films sikre instruktører.

Men uanset hvad er det positivt, at der stadig kommer kortfilm, der formelt har Zentropas stempel og i realiteten er båret af selskabets gode, gamle ånd, hvor unge, håbefulde talenter får mulighed for at give den gas. Flere ambitiøse og originale ”Zentropa”-film er på vej, så læserne har noget at glæde sig til.

Musikvideo i tyve dele
Daniel S. Ferraz står bag den tredje nye bobler, Bjørneliv, som er produceret på den århusianske filmskole Potemkin Film.

Bjørneliv foregår under en parterapi-seance. Sandra overvejer at forlade sin mand Bjørn, fordi hun synes, at hans familie er meget anderledes. Lyder det trivielt? Så oplev det overraskende twist i denne lille, men charmerende kortfilm, hvor Farshad Kholghi høres, men ikke ses.

Som tidligere fortalt er vi åbne over for musikvideoer på Ekko Shortlist, hvis de vel at mærke adskiller sig fra metervaren. Og det må man sige, at Noah Rosanes’ nye projekt The Ball and the Wall gør.

Den innovative producer og komponist har opdelt sangen Dragonfly – som er skabt i samarbejde med forsanger Allan Mattsson – i tyve bidder af hver ti sekunder. Tyve forskellige videokunstnere, grafikere og kreative sjæle har så fået til opgave at skabe et billedforløb til deres bid.

”Alt for mange musikere og bands sidder fast i den normale musikvideo-tradition, men hele situationen omkring, hvor og hvornår man ser en musikvideo har ændret sig radikalt de sidste år,” skriver Noah Rosanes og fortsætter: ”Det bliver sværere og sværere at holde folks fokus, så man skal tænke i nye baner.”

Hvilke film springer over gærdet til top 10? Kan nogen true Ladyboy på førstepladsen? Overlever Patienten endnu en uge? Svarene får du på mandag klokken 12.

Ekko Shortlist – top 10

1. Ladyboy (instr. Aske Bang)

2. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

3. Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

4. Junk Love (instr. Nikolaj Feifer)

5. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

6. Fucking tøs (Kira Richards Hansen)

7. Otgon (instr. Emil Aagaard & Frigge Fri)

8. Fly On the Wings of Love (instr. Aske Bang & Allan Hyde)

9. Patienten (instr. Cecilie McNair)

10. Alting (instr. Renee Tyle Petersen)

Boblere

In Absentia (instr. David Metz)

Sidste weekend (instr. Niels Holstein Kaa)

Bjørneliv (instr. Daniel S. Ferraz)

The Ball and the Wall feat. Raise Dead: Dragonfly (instr. Noah Rosanes)

Ignorance (instr. Chadi Abdul-Karim)

3000 meter (instr. Gorm Just)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko