Nyhed
24. juni 2013 | 12:00

Summer of love på Ekko Shortlist

Foto | Tom Banks
Jørgen og Noller Olsen finder kærligheden i San Francisco 1971 i hippiekomedien Fly On the Wings of Love, hvor instruktørerne Aske Bang og Allan Hyde selv spiller hovedrollerne for fulde gardiner.

Aske Bang og Allan Hyde flyver på kærlighedens vinger, men læserne er også begejstret for ungdomsdramaet Fucking tøs. Overrumplende homoflirt, falleret tryllekunstner og den sidste pige på jorden bobler i denne uge.

Af Claus Christensen

Aske Bang, 25-årig filmskole-elev, har fortalt til Ekko, at han ikke har nogen ambitioner om at være den nye Trier. Han vil bare gerne lave film, som folk har lyst til at se, og den evne er han allerede godt på vej til at vise sig i besiddelse af.

For tredje uge i træk ligger hans transvestit-drama Ladyboy nummer ét på top 10, og i denne uge går Fly On the Wings of Love, som han har instrueret sammen med Allan Hyde, direkte ind på andenpladsen.

Fly On the Wings of Love tager os med til ”summer of love” i San Francisco i 1971, hvor instruktørerne forestiller sig, hvordan Brødrene Olsen på en tommelfingerrejse kan være blevet inspireret til nogle af deres klassikere, heriblandt Melodi Grand Prix-vinderen Fly On the Wings of Love.

Den kærlige satire er egentlig bare et fritidsprojekt, men når Aske Bang og Allan Hyde – iført groteske parykker, der skal få dem til at ligne Jørgen og Noller – kaster sig ud i hittet San Francisco på Highway 1, er de svære at stå for.

Her er en ukunstlet friskhed, et generøst overskud og en næse for den gode historie på det rette tidspunkt (ny dansk Grand Prix-sejr), som sammen med den mere alvorsfulde Ladyboy giver lovende løfter om en lang karriere i dansk film.

Stærk skuespilpræstation
På de følgende pladser finder vi gamle kendinge: Daimi, der fortsat kravler opad, Dagens Avis, Mellem træerne og Patienten, som efter en kriseuge har sat sig solidt på sjettepladsen.

Ny film på syvendepladsen er det på en gang rå og følsomme ungdomsdrama Fucking tøs med den intet mindre end fremragende Rosalina Krøyer i hovedrollen. Instruktøren Kira Richards Hansen er et ubeskrevet blad, og senere i dag bringer vi her på siden et interview, hvor hun fortæller om sit arbejde med børneskuespillere.

To nye film på top 10 betyder, at vi må tage afsked med to film. Det er gået ud over en af mine egne favoritter, Emil Falkes Happy New Years, der fik tre uger på listen, samt Shaky González’ skamløst underholdende The Last Warrior, der måtte nøjes med en enkelt uge.

På dét punkt er top 10-reglerne ubarmhjertige: Vi nulstiller stort set samtlige points hver mandag, hvilket betyder, at en enkelt svag uge kan være skæbnesvanger. Ingen film forsvinder dog fra Ekkos hjemmeside, men fortsætter på All Time Shortlist, hvor filmenes points, i modsætning til top 10, adderes uge for uge.

Hund i himlen scorer højest
Trail of Broken Hearts, Eurotrash og Hund i himlen bobler på tredje og dermed sidste uge.

Læserne har givet Jeanette Nørgaards vinderfilm på Odense Filmfestival, Hund i himlen, det højeste antal stjerner nogensinde – et imponerende gennemsnit på 5,6, som den originale animationsfilm deler med den tidligere top 10-dokumentarfilm Landskaber. Men ikke helt nok mennesker har set den til, at den kan få en top 10-plads.

Lad mig derfor opfordre fans til at dele filmen med venner og bekendte i denne uge. Skrig det ud til folket: Hund i himlen har brug for dig!

Tager pusten fra én
En af grundene til, at vi ser film er, at vi gerne vil overraskes. Og overrasket bliver man i den grad af Sammen for evigt, der starter som en flirt over nettet, men tager en uventet drejning.

Mere skal ikke røbes her – ud over, at filmen er baseret på en sand historie fra Tyskland. 29-årige Johannes Pico, der er blevet oplært som producerassistent på Zentropa og har arbejdet på flere danske spillefilm og drama-serier, står for instruktionen.

Det går mere stille for sig i Tobias Gundorff Boesens Touch of Magic, hvor den fallerede tryllekunster Roberto (Kristian Dinesen) forsøger at opmuntre den forladte Emma (Neel Rønholt) i et teater med sit spektakulære show. Eventyret foregår i 1870’erne og er fyldt med romantik og humor, men frem for alt tager instruktørens genskabning af det industrialiserede London pusten fra én.

Det er ubegribeligt, at sådan en film kan laves på et skrabet Super16-budget, men det siger noget om, hvad computerteknologien har betydet for fantasy-genren.

Japansk-inspireret Robert-vinder
Ugens sidste nye bobler er lavet af en dansk films store animationstalenter, Paw Charlie Ravn, der er uddannet på Den Danske Filmskole.

Hans afgangsfilm To venner foregår i en apokalyptisk fremtidsverden, hvor kvinderne er døde, og mændene er blevet til truende mutanter. De to unge venner, Albert og Jonas, forsøger at overleve i en forladt kirke, men venskabet kommer på en prøve, da Albert finder ud af, at Jonas er en pige – måske den sidste på jorden.

To venner er en usædvanlig dansk animationsfilm, der vandt en Robert for bedste korte fiktionsfilm i 2011. Stilen er tydeligt inspireret af japansk animation – den såkaldte anime – med sine næsten fotorealistiske tableauer, fantasy-inspirerede baggrunde og figurernes minimalistiske ansigtstræk. Kort sagt, en Miyazaki værdig.

Se hele top 10.

Ekko Shortlist – top 10

1. Ladyboy (instr. Aske Bang)

2. Fly On the Wings of Love (instr. Aske Bang & Allan Hyde)

3. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

4. Dagens Avis (instr. Marc Louis Sutton)

5. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

6. Patienten (instr. Cecilie McNair)

7. Fucking tøs (Kira Richards Hansen)

8. Mit blødende hjerte (instr. Nils Holst-Jensen & Kristian Sejrbo Lidegaard) 

9. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

10. Overgang (instr. Jesper Quistgaard)

Boblere

Touch of Magic (instr. Tobias Gundorff Boesen)

Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

To venner (instr. Paw Charlie Ravn)

Hund i himlen (instr. Jeanette Nørgaard)

Trail of Broken Hearts (instr. Søren Grinderslev Hansen)

Eurotrash (instr. Stefano Gonzalez)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko