Nyhed
08. juli 2013 | 12:00

Shortlist: Slangepige vil vise verden

Foto | Emil Aagaard & Frigge Fri
Trettenårige Otgon Gankhuyag (tv.) kæmper for at blive et professionelt slangemenneske i Emil Aagaard og Frigge Fris enkle og bevægende dokumentarfilm Otgon, der bobler på Ekko Shortlist i denne uge.

Aske Bang cementerer sin kongestatus, Vilddyr går alle tretten runder, Daimi falder lige før målstregen, og en astronaut ved navn Edwin blander sig i top 10. Slangepige på tretten år og politisk filmrapper bobler i denne uge.

Af Claus Christensen

”Er det ikke kedeligt at se så mange kortfilm,” bliver jeg som bestyrer af Ekko Shortlist ofte spurgt.

Nej, hver gang, der bliver uploadet en film, er det som at få en pakke juleaften: Man aner ikke, hvad der er indeni.

De store spillefilm er gennemtygget og testet af så mange instanser, at de sjældent falder uden for skalaen – positivt eller negativt – men kortfilmene er anderledes jomfruelige. De er lavet på en skole, et filmværksted eller hjemme på køkkenbordet, og de kan være alt fra geniale til gale, forbløffende professionelle til charmerende amatøristiske.

Indrømmet, selvfølgelig indebærer jobbet også den romantiske drøm om at være den første, der spejder dansk films nye stjerne. Og det er – vil jeg hævde – sværere at se talentet i svøb end at vurdere den fuldt udviklede spillefilminstruktør.

Slangemennesket Otgon
Man kan også bare nyde kortfilmen i sig selv.

Som denne uges nye bobler, Otgon, der greb mig i et ubeskyttet øjeblik, fordi jeg ingen forventninger havde. Titlen sagde mig ikke noget, og det gjorde de to instruktørnavne – Emil Aagaard og Frigge Fri – heller ikke.

Men allerede åbningsnærbilledet af den lille pige Otgon, der koncentreret holder hele kroppen oppe med sin ene hånd, går direkte i hjertet. Hun træner til at blive slangemenneske på en cirkusskole i Mongoliet, og i løbet af filmens tolv minutter bliver man opslugt af hendes kamp for at vise verden, hvad hun kan – takket være billederne, det enkle handlingsforløb og musikken, som er komponeret af norske Mai Marlen Berg.

Danida, som har støttet dokumentarfilmen, må have jublet, da de så resultatet. For Otgon viser, hvad filmkunsten kan, når den er smukkest: forbinde menneskeheden.

”Da vi tog af sted til Mongoliet, havde vi kun et telefonnummer på cirkusskolen Mongolian New Circus Center. På vores tredje dag i landet, sad vi og kiggede på pigerne træne til at blive slangemennesker. Vi blev hurtigt betaget af Otgon og hendes helt særlige vilje og fokus. Hun var målrettet som en voksen, men også stadig en lille pige med skrøbelige sider,” skriver instruktørerne i en mail til Ekko.

Frigge Fri er netop blevet uddannet fra Den Danske Filmskoles flerkameralinje, mens Emil Aagaard studerer på Danmarks Medie- og Journalistskole. Du kan hjælpe deres filmperle ind på top 10 ved at se den, give stjerner og dele den med dine venner!

Første politiske film
Ugens anden nye bobler er ikke mindre bemærkelsesværdig. Den hedder Ignorance og skildrer en indvandrerfamilie, der bliver bestormet i deres hjem af en fascistisk ordensmagt.

Det er den første politiske film på Ekko Shortlist, og selv om der ikke bliver sat navn på skurken, skal Ignorance næppe gøre sig forhåbninger om at få mange stjerner fra Dansk Folkepartis medlemsskare eller klap på skulderen af Inger Støjberg, der i en omdiskuteret kronik har opfordret utilfredse muslimer i Danmark til at flytte ud af landet.

Filmen er skabt af instruktøren Chadi Abdul-Karim i samarbejde med rapperen Mohamed Marwan. De har lavet den til Aarhus Festuge, som under overskriften Aarhushistorier hvert år søsætter film, hvor sangskriverens sang erstatter det traditionelle manuskript. Filmene bliver optaget på 24 timer i Aarhus og må højest vare ti minutter – et spændende koncept, som vi helt sikkert kommer til at se mere til på Ekko Shortlist.

Otgon og Ignorance kæmper om læsernes gunst side om side med de boblere, der ikke kom ind på top 10 i første eller andet hug: komedien Alting og stream of consciousness-dramaet 3000 meter samt animationsfilmen To venner og den historiske Touch of Magic, der får en sidste chance.

Points for top 10-film og boblere er stort set blevet nulstillet i dag klokken 12, så det gælder om at gense sine yndlingsfilm og give dem stjerner på ny.

Aske Bang Shortlist
Som man kan læse andetsteds på siden, har Aske Bangs musikvideo The Timber Will Fall, hvor voksne mænd bliver ammet af en storbarmet kvinde til YouTube og Facebooks censurerende forargelse, taget læserne med storm.

Dermed sidder den 25-årige instruktør nu på første-, anden- og fjerdepladsen, hvis vi tæller Ladyboy og Fly On the Wings of Love med. Kun Johannes Picos genuint skræmmende Sammen for evigt kiler sig ind imellem og forhindrer, at Ekko Shortlist skal omdøbes til Aske Bang Shortlist.

Da vi skabte listen, drømte vi om, at den ville blive stedet, hvor ukendte instruktører blev opdaget og fik deres første gennembrud i forhold til offentligheden. At det allerede skulle ske inden for listens første tre måneder, havde vi ikke i vores vildeste fantasi turdet håbe på.

Aske Bangs succes har været en gave til Shortlist, og vi kan kun krydse fingre for, at den unge instruktør holder fast i sin friske, frække, åbenhjertige og modigt alsidige tilgang til filmsproget. For så bør der ikke gå længe, før han debuterer med en spillefilm.

Filmene, der ikke vil dø
En film kan maksimalt ligge på top 10 i tre måneder, nærmere bestemt tretten uger.

To film havde chancen for at gå alle tretten runder, men trods en betryggende femteplads i sidste uge – som efterhånden har vist sig at give en falsk tryghed – faldt Daimi lige før målstregen. Vilddyr klarede derimod skærene med en tiendeplads og kan dermed prale med, at det er den film, som har ligget længst tid på top 10.

En flot præstation af instruktøren Ask Hasselbalch, som 3. oktober spillefilmdebuterer med superheltedramaet Antboy.

Patienten lever i sin tiende uge på listen fortsat livet farligt med en niende plads, men det er filmen, som ikke vil dø. Dø vil heller ikke astronauten Edwin i Junk Love, der efter en enkelt uge som bobler lander uskadt på plads nummer syv.

Trods sommerferien fortsætter Ekko Shortlist uanfægtet, og læserne kan se frem til en række stærke kortfilm, som vi har i godteposen. Hvis du er en af de filmskabere, der har uploadet film og venter på svar, må du gerne væbne dig med tålmodighed. Vi har fået mange film – tusind tak for det! – og vi vil hellere strække tiden lidt, så vi kan give flere film Shortlist-premiere.

Ekko Shortlist – top 10

1. Ladyboy (instr. Aske Bang)

2. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

3. Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

4. Fly On the Wings of Love (instr. Aske Bang & Allan Hyde)

5. Fucking tøs (Kira Richards Hansen)

6. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

7. Junk Love (instr. Nikolaj Feifer)

8. Hund i himlen (instr. Jeanette Nørgaard)

9. Patienten (instr. Cecilie McNair)

10. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

Boblere

Otgon (instr. Emil Aagaard & Frigge Fri)

Ignorance (instr. Chadi Abdul-Karim)

Alting (instr. Renee Tyle Petersen)

3000 meter (instr. Gorm Just)

Touch of Magic (instr. Tobias Gundorff Boesen)

To venner (instr. Paw Charlie Ravn)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko