Rene ord

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

05. maj 2020 | 13:07

Lethedens ulidelige filmskole

Foto | Ecole de Leth
Der er løbet en del vin og kokkedøtre i åen, siden dette billede blev taget. Og nu er 82-årige Jørgen Leth klar til at strø om sig med guldkorn for håbefulde poder med rige forældre.

Min elskede far Don Bjarno er ofte blevet kaldt proletarernes svar på Jørgen Leth, hvorfor jeg går og pønser på at lave Ecole de Fredensborg, hvor vi sammen lærer evigt håbefulde unge at score damer, drikke bajere og allervigtigst: At være ligeglad med, hvad andre tænker! 

Et weekendkursus i lavpraktisk hedonisme, kort sagt. Som vi tjener fedt på, da jeg er rektor for foretagendet.

Jeg er naturligvis inspireret af Asger Leth, der er Head of School på efterårets absolut dyreste filmskoleophold, hvor farmand Jørgen Leth er rangeret som underviser.

Ligesom med min fars – eller rettere min – skole for frisind må Jørgen betale evigt aflad for sit fravær som familiefar. Nu med en skole i familiens berømmede navn, Ecole de Leth. Fint skal det lyde – og være.

Det skulle have foregået i de hellige kunsthaller på Charlottenborg, midt i hjertet af København, klos op af den udbredte stilstand på Det Kongelige Danske Kunstakademi og ikke mindst den populære Apollo Bar, hvor tidens hotte filminstruktører ofte er set indtage finere mad og hårdere stoffer.

Men nu er Ecole de Leth flyttet til et sted i nærheden, da Charlottenborgs baglokale viste sig ikke at være stort nok.

Prisen er 60.000 kroner for tolv uger, hvilket er tre gange så dyrt som lignende filmskolekurser i Danmark. Men det er kun en rimelig betaling, for så risikerer du ikke, at der er en bistandsklient på kommunal udredning blandt deltagerne. Din rige far betaler jo alligevel for, at du på denne måde kan få det helt rigtige netværk.

Tænk, ingen ringere end Thomas Vinterberg underviser, bogstaveligt talt, ingen ringere!

Endnu vildere er det, at selveste Lars von Trier åbenbart har tænkt sig at lægge stofferne på hylden og skubbe alle sine fobier til side for at levere eksklusiv undervisning til netop dig. På trods af at det er lige så svært at hive Trier ud af hans comfortzone, som det er at blive klogere på fodbold ved at se Leths Laudrup-film. Bakero, Laudrup, Bakero, Laudrup … Mål.

Man kan høre idéudviklingen for sig: ”Først indbetaler de pengene, så finder vi på noget hen ad vejen. Det vigtige er at sælge hele lortet på Jørgen Leths navn – ligesom med Citroën-reklamerne, I ved.”

Nu har du måske googlet og fundet ud af, at der er en filmhøjskole på Møn, hvor ugeprisen ikke er 5.000 kroner, men blot 2.000, inklusive logi og kost fra 90 procent økologisk køkken. Her er de fleste lærere uddannede på Den Danske Filmskole samt cremen af de folk, som det lykkedes dansk films fugleskræmsel, Vinca Wiedemann, at skræmme væk. 

Men hey, ingen af dem er Jørgen Leth. Og vigtigst af alt: Tror du måske, at du nogensinde kommer til at sidde til højbords med Trier, Vinterberg og Leth & Søn i fucking Stege?

På Ecole de Leth er du derimod i filmkunstens absolutte epicenter. Du skal bo på Hotel d’Angleterre og spise på gourmetrestaurant for egen regning, du skal mingle og få særstatus. På blot tolv uger er du klar til at blive udtaget til festivalen i Cannes. Husk, at alle film vinder en pris, hvis man ved, hvilke manchetknapper man skal trykke på.

Som Don Bjarno altid spørger: ”Vil du noget? Kan du noget? Tør du noget?”

Kommentarer

René Fredensborg

 

René Fredensborg er født 1972 i Vamdrup.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2001.

I 2004 vært på DR2-satireprogrammet Den halve sandhed, hvor han lavede happenings såsom at genbesætte Christiania.

Ansat på Nyhedsavisen fra 2006 til lukningen i 2008.

Samme år startede han på Ekko og skabte straks debat med sin gonzojournalistik.

Vært på Radio24syv fra 2011 til 2019.

I dag kulturanmelder på Ekstra Bladet.

Vil som blogger have et særligt blik for dobbeltmoral og hykleri i film- og mediebranchen.

© Filmmagasinet Ekko