Ekko #54

Intro

Leder
Utøya vakte til selvransagelse hos Lars von Trier, ikke hos Dansk Folkeparti. Men kunstneren taler med en flertydig stemme, politikeren med ord, der sigter mod at ændre virkeligheden.

Nyt talent
Malou Leth Reymann spiller en vigtig rolle i Dirch og har fået en film udtaget til Odense Internationale Film Festival. Alligevel føler hun sig hverken som skuespiller eller instruktør.
Af Kasper Lundberg

Filmplakaten
Vi præsenterer den effektivt kommercielle plakat til den hårdtslående Mel Gibson-film, Payback.
Af Henrik Østergaard

Top 10
I anledning af Nicolas Windings Refns Drive har vi været i filmarkivet og fundet de ti bedste bilfilm.
Af Jacob Ludvigsen

Q&A
Film er et helle for Nikolaj Lie Kaas, som er aktuel i Dirch. Han hader filmisk mad-erotik og identificerer sig med en spækhugger.
Af Jesper Bo Petersen

Box office
71 danske instruktører har kun lavet en enkelt spillefilm på ni år. Det er et kraftigt signal om, at talentmassen spildes på gulvet.

Af Jørgen Ramskov

Kuriosa
Nogle hader den og kalder den for absurd. Andre elsker den og taler om korpsånd. Holdjakken er efterhånden gået af mode, men splitter stadig filmbranchen.
Af René Fredensborg

Filmminder
Den 85-årige skuespillerinde Birgitte Reimer er samme årgang som Dirch Passer, og de spillede sammen flere gange, inden hun trak sig tilbage fra rampelyset.
Af Brian Petersen

 

Feature


Dagbog fra mørkets blindtarm

Mads Brügger er før gået undercover - som ærkerepublikaner i Danes for Bush og kommunistisk teaterleder i Det røde kapel. I Ambassadøren forvandler han sig til fupdiplomat på diamanthugst i Afrika. Dagbogsoptegnelser fra filmen.
Af Mads Brügger

Tintin på vej mod lærredet
For alle, der er vokset op med Tintin-tegneserien, vil synet af Steven Spielberg og Peter Jacksons motion capture-animerede figurer blive en ambivalent oplevelse.
Af Jakob Stegelmann

Et vilddyr i arenaen
Hvorfor er det sjovt, når et etårigt barn raserer en restaurant på solkysten? Vi giver ordet til den svenske instruktør bag YouTube-hittet Las Palmas.
Af Johannes Nyholm

Det er ikke let at være menneske
Instruktøren Roy Andersson går sine egne veje. Det handler om skyld og forsoning og skam. Ekko har mødt kunstneren i hans værksted, hvor han arbejder på En duva satt på en gren - och funderade på tillvaron.
Af Peter Schepelern og Claus Christensen

Hellere skuespiller end kendis
Hun var Oscar-vært, og de prominente roller står i kø. Alligevel ønsker Anne Hathaway sig væk til et sted, hvor hun bare kan nøjes med at være skuespiller.
Af Patricia Danaher

Han taler kvindernes sag
Den iranske instruktør Jafar Panahi sidder bag lås og slå. Han er idømt seks års fængsel, og han må ikke lave film i tyve år, måske fordi han kritiserer kvindeundertrykkelsen i den islamiske republik. 

Af Christian Braad Thomsen

Den store kneppelærer
Manuskriptforfatter Bo hr. Hansen hylder sin gamle lærer, Mogens Rukov, fordi han lærte ham at skrive og kneppe, hvilket i en vis forstand er to sider af samme sag.
Af Bo hr. Hansen

 

Tema: Flugten til Amerika

Da nattevagten blev daglejer
Nikolaj Coster-Waldau bliver ofte set som manden, der problemløst udlever den amerikanske drøm i Hollywood. Sandheden er dog mere nuanceret.
Af Kristian Ditlev Jensen

Dansk film på nye eventyr
Det Danske Filminstitut sender nu danske instruktører ud i verden for at lave internationale film - og håber, at de kommer hjem med priser, penge og guldrandede erfaringer.
Af Jacob Ludvigsen

Frøen der blev til en prins
Siden barndommen i New York har Nicolas Winding Refn stræbt efter at trodse den gode smag. Portræt af manden, der nåede toppen med et kys og en pris i det sydfranske. 

Af Nikolaj Scherfig

Norden noir
Danske filmfolk er in i USA, især på grund af de nordiske krimier. Men der er en foruroligende vrang i amerikanernes krimi-eufori.
Af Bo Tao Michaëlis

Jeg bor bare til leje
Asger Leth skulle egentlig kun have været der i seks måneder. Men i dag - to et halvt år og én popcornfilm senere - er instruktøren stadig i Hollywood.
Af Sarah Holm Johansen


Biografanmeldelser


Dirch
Ajami
Ambassadøren
Attenberg
Bora Bora
Cowboys & Aliens
Crazy, Stupid, Love
Drive
The Greatest Movie Ever Sold
Headhunterne
Jensen & Jensen
Nader og Simin - en separation
Nawals hemmelighed
Norwegian Wood
Oslo, 31. august
Page One: Inside the New York Times
Samme dag næste år
Skyskraber
Submarine
Svend
Værelse 304

 

Dvd-anmeldelser


Stanley Kubrick Collection
Alice
Anvil! The Story of Anvil
Apocalypse Now
Blue Valentine
Kes
Kiss Me Deadly
The Night of the Hunter
Santa Sangre
Sweet Smell of Success
The Walking Dead - sason 1
The Quintessential Guy Maddin!

DVD #18

Funny Films of the North

Med denne dvd stiller fire nordiske filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Rushprint fra Norge, Flm fra Sverige og Episodi fra Finland – spørgsmålet: Er nordiske film virkelig så melankolske, deprimerende og humorforladte, som rygtet vil vide? De fire magasiner har i samarbejde fundet de kortfilm, hvor Norden viser sig fra sin allermest muntre og selvironiske side.

Og de atten film på dvd’en ryster tungsindet af sig og giver os blandt andet en beruset baby, en hævngerrig instruktør, slapstick en søndag morgen, musikalske anarkister og et søm i hovedet – plus tre eksklusive scener fra sardoniske Roy Anderssons sjette spillefilm.

Las Palmas
Instr. Johannes Nyholm
Sverige, 2011, 13 min. 

Johannes Nyholms har castet sin egen etårige datter i rollen som en fordrukken svensk charterturist i Las Palmas, og traileren til filmen, der blander live-action og dukkefilm, blev omgående et YouTube-hit med over ti millioner visninger.

No Sex Just Understand
Instr. Mariken Halle
Norge, 2011, 17 min. 

No Sex Just Understand befinder sig i grænselandet mellem fiktion og dokumentar. Et lille, snaksagligt og absurd trekantsdrama i det norske natteliv, hvor to mænd kæmper om en kvindes gunst.

Mother Dosn’t Bowl Anymore
Instr. Teemu Nikki
Finland, 2010, 10 min. 

En skinhead, Vaino, kommer hjem efter at være blevet løsladt fra fængslet. Vainos mor er dog ikke hjemme – det er kun storebroren, og han ved ikke, hvor moren er. Men af en eller anden grund er lejligheden fyldt med råt kød.

Seeds of the Fall
Instr. Patrick Eklund
Sverige, 2009, 18 min.

I dramakomedien Seeds of the Fall portrætteres med kærlig og absurdistisk brod et midaldrende ægteskab fastlåst i seksuel tørke og frustration.

This is Alaska
Instr. Mårten Nilsson, Gunnilla Heilborn
Sverige, 2009, 10 min.

Mockumentary om moderne, rastløse hyperindividualister, der er rejst til Alaska for at udleve den ultimative frihed. Svensk poetisk sarkasme.

Space Monkeys
Instr. Jan Rahbek
Danmark, 2008, 8 min.

Rahbeks afgangsfilm fra Den Danske Filmskole tegner et farverigt, anarkistisk sci-fi-univers med militaristiske rumaber, som kæmper for at overleve i en skør verden med heksedoktorer og euforiserende planter.

Sunday Mornings
Instr. Jannicke Låker
Norge, 2008, 9 min.

Sunday Mornings viser en kvinde, der – just hjemkommen efter en fordrukken nat – skal tilbagelægge den lange, uoverskuelige vej fra hoveddøren til sengen. Slapstick om ensomhed og dødsdrift. 

The Nail
Instr. Benedikt Erlingsson
Island, 2008, 16 min 

Den islandske statsminister kommer ud for en alvorlig ulykke, og det får grænserne mellem den pæne, ansvarsfulde mand og hans indre, bøvede udyr til at bryde sammen.

The Tale of Little Puppetboy
Instr. Johannes Nyholm
Sverige, 2008, 18 min. 

The Tale of Little Puppetboy blev ligesom Nyholms Las Palmas et YouTube-fænomen, og den følger en modellervoksanimeret ungersvends frustrerende tilværelse, der faktisk byder på en ganske vellykket date – alt inklusive petting, chips og Ivanhoe på VHS.

Anna
Instr. Helena Stefánsdóttír
Island, 2007, 13 min. 

Titelkarakteren forsøger ihærdigt at arrangere et amourøst møde over en kop te med sin nabo. Hendes Tourettes-syndrom går dog komisk amok – med vilde tics og fagter – og snart står hun på selvmordets rand.

Occupations
Instr. Lars von Trier
Danmark, 2007, 3. min. 

Som den Cannes-darling, Trier er, blev han i 2007 valgt som en af 33 instruktører, der til festivalens 60-års jubilæum skulle lave hver sin kortfilm om biografoplevelsen. I Triers film får han selv frit afløb for sine følelser til en unavngiven anmelder.

The Irresistible Smile
Instr. Ami Lindholm
Finland, 2006, 6 min. 

En stewardesse forsøger på bedste vis at imødekomme de krævende passagerers ønsker – men hendes store smil er ikke ægte. En ordløs, naivistisk og nervøst animeret stregtegning.

The Lake
Instr. Maarit Lalli
Finland, 2006, 9 min. 

En sø, hvor man kan finde lige det, man går og mangler – en kæreste eller ægtemand. Det er i hvert fald, hvad to finske søstre fisker op i deres robåd i Maarit Lallis kortfilm The Lake, som er et lille stykke magisk-realistisk absurdisme.

Elixir
Instr. Babak Najafi
Sverige, 2004, 26 min. 

Hvad ville der ske, hvis vi alle var ens? Det spørgsmål stiller svenske Babak Najafi i sin frække kortfilm, hvor tre indvandrer-rødder finder en mystisk drik, der forvandler dem til rigtige blå-gule svenskere.

United We Stand
Instr. Hans Petter Moland
Norge, 2002, 9 min. 

Del af antologifilmen Utopia – Nobody is Perfect in the Perfect Country, hvor norske instruktører og forfattere satiriserer over Norge og landets otte politiske partier. Molands film om en flok gamlinge på vandretur er skrevet af Erlend Loe og tager Arbeiderpartiet under kærlig behandling.

Music for One Apartment and Six Drummers
Instr. Ola Simonsen, Johannes Stjärne Nilsson
Sverige, 2001, 10 min. 

Musik og indbrud går op i en højere enhed i Music for One Apartment and Six Drummers, hvor en flok musikalske gangstere bryder ind i almindelige småborgeres lejligheder og laver musik med møblementet.

Shut the Door
Instr. Jens Lien
Norge, 2000, 10 min. 

En ung hjemmeboende mand, hvis mor pludselig bliver syg og dør. Og så vil døren i lejligheden ikke lukke, og forskellige fremmede begynder at flytte ind – uden at ænse den unge mand.

Valgaften
Instr. Anders Thomas Jensen
Danmark, 1998, 12 min. 

Den idealistiske Peter har glemt at stemme, og valgstederne er ved at lukke. På sin vej konfronteres han med virkeligheden i form af forskellige racistiske taxachauffører, som ikke gør det nemt for Peter at nå frem og samtidig bevare sine idealer.

Bonus:

Testscener til A Pigeon Sat on a Branch – Reflecting on Existence
Instr. Roy Andersson
Sverige, 2011, 8 min.

Tre scener fra Anderssons sjette spillefilm A Pigeon Sat on a Branch – Reflecting on Existence, der har premiere i 2013. Scenerne viser tre absurde og sorthumoristiske møder med døden.

© Filmmagasinet Ekko