Ekko #62

Intro

Leder
Nils Malmros har tilsidesat sit eget liv for at skabe kunst, og han har måttet betale den højest tænkelige pris. Nu omsætter han begivenheden til kunst, og dermed er ringen sluttet.

Top 10
Nederdrægtige nedsablinger og lystfulde knive i ryggen – film er det ideelle medie til karaktermord.
Af Henrik Østergaard

Filmplakaten
Plakaterne til Breaking Bad viser Walter Whites dramatiske rejse mod mørkets hjerte. Og allerede plakaten til første sæson formåede at pirre og mystificere.
Af Jacob Ludvigsen

Kuriosa
Nazi-Tysklands storfilm Titanic forliste fatalt, og instruktøren blev fundet hængt i sin celle.
Af Niels Petersen

Q&A
”Der er ingen, der tør tilbyde mig dramatiske roller,” siger Mia Lyhne, der gerne ville sidde til bords med Bergman og sige nej til underholdningsprogrammer.
Af Samina Yasmin Jakobsen

Filmminder
I 1973 fik Steen Herdel stillingen som direktør for rejsekongen Simon Spies’ nyoprettede filmselskab. Det blev et afgørende skub for hans karriere.
Af Brian Petersen

Box office
Det voksne publikum bliver væk fra biograferne om sommeren. Hvorfor ikke kalde dem tilbage med gode, danske film?
Af Loke Havn

Shortlist
Ekkos chefredaktør gør status efter fire måneder med Ekko Shortlist, der er en hastigt voksende hitliste for de bedste danske kortfilm.
Af Claus Christensen

Nyt talent
Den svenske instruktør Gabriela Pichlers debutfilm Spise sove dø syder af social indignation. Og hun kræver flere indvandrere, kvinder og arbejderbørn i svensk film.
Af Freya Bjørnlund

Den oversete perle
Jens Ravns Manden der tænkte ting er en af 60’ernes mest vilde og vovede danske film, men blev dømt til et liv i glemslen. Den fortjener at blive genopdaget.
Af Thure Soldtved Munkholm


Feature


Måske har jeg været for lykkelig

Christoffer Boe har dyrket små artfilm i de sidste ti år. Nu tager hans karriere en vending med Spies & Glistrup. ”Det er sulten, der driver værket – sulten, begæret og trangen,” siger Christoffer Boe og indrømmer, at han måske selv har været for mæt.
Af Peter Schepelern

Da velfærdsjorden skælvede
Spies var privat anarkist og politisk dydsmønster, mens Glistrup var privat dydsmønster og politisk anarkist. Hvad der er farligst for systemet, viser de to mænds historie.
Af Henrik Dahl

Indiefilmens nye ikon
Greta Gerwig er på alles læber efter sin rolle i Frances Ha, som hun selv har skrevet med kæresten og instruktøren Noah Baumbach. Vi taler med USA’s nye skuespilstjerne.
Af Patricia Danaher

Den guddommelige komedie
Den italienske instruktør Paolo Sorrentino dyrker det bizarre maskespil i barokkens hjemland. Nu følger han op på Il Divo med den svimlende ambitiøse Den store skønhed.
Af Lee Marshall

Det er læseren der er skurken
Jussi Adler-Olsen har været bidt af en gal filmrulle, siden han var barn. Vi har besøgt Carl Mørcks far som optakt til filmatiseringen af Kvinden i buret.
Af Kristian Ditlev Jensen

Viljens triumf
I dokumentarismens historie er idrættens præstationer blevet omsat til filmisk drama. På nummerets dvd viser Ekko tre af de seneste danske skud på stammen.
Af Lars Movin

Cykling og terapi
Instruktør Daniel Dencik og cykelrytter Rasmus Quaade fortæller om det terapeutiske islæt ved at lave portrætfilmen Moon Rider.
Af Nikolaj Mangurten Rubin

Stjerneliv udsat for (selv)ironi
Fodboldhelten og filminstruktøren er ikke helt enige om Me, Myself & Martin Laursen, der skildrer Martin Laursen – og i mindst lige så høj grad Anthony Tullberg.
Af Nikolaj Mangurten Rubin

Dramaet kom helt af sig selv
Christian Holten Bonke og Andreas Koefoed ville lave en film om at ofre alt for én ting – og fandt danseren Slavik Kryklyvyy i Ballroom Dancer.
Af Nikolaj Mangurten Rubin

Ai Weiwei taler
Kinas fængsling af kunstneren Ai Weiwei vakte opsigt verden over. Danske Andreas Johnsen har i al hemmelighed fulgt ham under prøveløsladelsen – og smuglet optagelserne ud af landet.
Af Lars Movin

Tv-krigens tabere
I april blev Palle Strøm og Keld Reinicke fyret på gråt papir fra TV 2. Vi fortæller historien om Zulu-gulddrengenes storhed og fald.
Af Jacob Ludvigsen


Tema: Computerspil


Suset fra spilfronten

Hvor står spilfronten netop nu? Vi rapporterer fra årets myteomgærdede E3-messe, hvor GTA V skabte hype, og kampen om konsollerne spidsede til.
Af Thomas Vigild

Rummet kalder Facebook-generationen
Instruktør Christian Fonnesbech fortæller for første gang om det sofistikerede online-mysterium Cloud Chamber, der er den største satsning af sin slags herhjemme.
Af Thomas Vigild

De store spilkunstnere
Alle kender filmkunstens mestre, men spilskaberne forbigås i tavshed. Mød syv af de mest originale.
Af Jakob Stegelmann

Spilbranchen mangler sjæl
Arnt Jensen og Dino Patti bliver kaldt spilverdenens Trier og Aalbæk. De står bag det danske mesterstykke Limbo og har et simpelt mantra: Sig nej!
Af Anders Haubart Madsen

Vis mig dit joystick
Fra 80’ernes Slik Stik til Formel 1-rat og fiskestang med censtorer. Tag med på en rejse gennem controllerens historie.
Af Christina Majcher

Romersk hævntogt i underbukser
Peter Gornstein har brugt den allernyeste performance capture-teknik som instruktør på Ryse: Son of Rome. Men inspirationen kommer fra Shakespeare og Kubrick.
Af Jacob Ludvigsen

Spielberg & Lucas, I ta'r skrækkeligt fejl!
Ekkos computerspil-ekspert går i rette med to af de største folkelige filminstruktører, der for nylig afskrev computerspillet som fortællende medie.
Af Jakob Stegelmann


Biografanmeldelser


Kvinden i buret
Antboy
Den store skønhed
Diana
Frances Ha
Håbets land
Jobs
Mit liv med Liberace
Pain & Gain
Perfect Mothers
Reaching for the Moon
Samsara
Sepideh
Spies & Glistrup
Spise sove dø
The Butler
The Grandmaster
White House Down

 

Tv-anmeldelse


Orange Is the New Black

 

Dvd-anmeldelser


3 x Hal Hartley
Army of Shadows
Compliance
House of Cards
Maniac
Michael H.
Passion
Pieta
Stoker
Tabu
The Numbers Station
The Opening of Misty Beethoven
The Phantom of the Opera

DVD #26

Bagsiden af medaljen – tre danske sportsfilm

De lever og ånder for rampelysets eufori og bliver beundret for deres overmenneskelige vilje til sejr. Men sportsnyhedernes jubelbilleder viser kun den halve sandhed om livet som elitesportsudøver.

Tre usædvanlige dokumentarfilm fra New Danish Screen viser bagsiden af medaljen: ensomheden, aggressionerne, smerten.

I Moon Rider står tanker om liv og død i vejen for cykeltalentet Rasmus Quaades store gennembrud. I Ballroom Dancer sætter en temperamentsfuld danser sit forhold på spil for at blive verdensmester en sidste gang. I Me, Myself & Martin Laursen oplever vi, hvordan intern konkurrence og mobning fylder den professionelle fodboldverden.

New Danish Screen er en støtteordning under Det Danske Filminstitut og skal styrke talentudviklingen og nytænkningen i dansk film. De tre film er levende beviser på denne ambition.

 

Moon Rider
Danmark 2012, 81 min.

Instruktør Daniel Dencik kommer helt ind i hovedet på cykeltalentet Rasmus Quaade, der drømmer om at vinde U23-VM i enkeltstart. Filmen veksler mellem en direkte dokumentarisk beskrivelse af Quaades bestræbelser og en drømmeagtig fremstilling af hans fornemmelse af at gå i opløsning og presse sig selv over tærsklen til ændrede bevidsthedstilstande.

Ballroom Dancer
Danmark 2011, 78 min.

Ukrainskfødte Slavik Kryklyvyy blev i 2000 amatørverdensmester i latinamerikanske danse. Siden gik han fra sin partner og har døjet med skadet. Men nu – ti år efter – vil han tilbage i rampelyset med en ny partner, Anna Melkinova, som også er hans kæreste. Hans vilje til sejr er ubøjelig og hans temperament så stort, at ambitionen truer parrets forhold. Christian Holten Bonke og Andreas Koefoed var med hele vejen.

Me, Myself & Martin Laursen
Danmark 2012, 42 min.

Instruktør og 2. divisions-spiller Anthony Tullberg går i kødet på den jævnaldrende topspiller Martin Laursen. I en humoristisk tone og gennem interviews med Laursen selv og stjerner som Maldini, Zlatan Ibrahimovich, Shevchenko og Michael Laudrp forsøger han at finde svar på spørgsmålet: ”Hvorfor blev Martin Laursen professionel fodboldspiller i stedet for mig?”

© Filmmagasinet Ekko