Biografanmeldelse
10. mar. 2016 | 01:45

10 Cloverfield Lane

Foto | Jeff Cutter
John Goodman, Mary Elizabeth Winstead og John Gallagher Jr. er fanget i en kælder, mens nogen eller noget angriber Jorden. Eller gør de?

Science fiction-drama forklædt som kammerspil er en underholdende og charmerende efterfølger til Cloverfield.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

I 2008 angreb rumvæsener New York. I hvert fald ifølge Cloverfield, der var stykket sammen af såkaldt found footage og fulgte fire venners flugt gennem en storby befæstet af rumvæsner.

I 10 Cloverfield Lane er de ubudne gæster fra det ydre rum nu tilbage. Eller er de?

Det er filmens grundlæggende spørgsmål, hvis svar bliver et charmerende og underholdende bud på en krydsning mellem en katastrofe- og science fiction-film.

Uvished er det ord, der indrammer atmosfæren i 10 Cloverfield Lane bedst. Lige fra filmens lancering til den konkrete handling er uvisheden det primære virkemiddel. Mange blev for eksempel overraskede, da filmen først blev præsenteret i fjor og nærmest kom ud af det blå.

Føjer man hertil, at Star Wars-instruktøren og gulddrengen J.J. Abrams står bag filmen som producer, kan det undre, at den helt store markedsføringskampagne ikke har ført 10 Cloverfield Lane frem til premieredagen. I stedet har man bevidst valgt at sende publikum i biografen uvidende om filmens baggrund.

Den uvished manifesterer sig endnu mere tydeligt i selve filmens handling.

Efter et biluheld vågner den unge Michelle (Mary Elizabeth Winstead) op i en kælder, lænket til væggen og med et drop i armen.

Hurtigt viser det sig, at den mystiske, men tilsyneladende hjælpsomme Howard (John Goodman) har fundet og anbragt Michelle i kælderen for at redde hende. For ifølge Howard er Jorden blevet udsat for et kemisk angreb af nogen eller noget ukendt.

Da Howard befrier Michelle fra hendes håndjern, viser det sig hurtigt, at kælderen er en hjemmebygget beskyttelsesbunker. Og sammen med bunkerens tredje, den unge Emmet (John Gallagher Jr. fra The Newsroom), er Howard og Michelle de heldige og måske eneste overlevende efter angrebet.

10 Cloverfield Lane ligner således mere et kammerspil end en science fiction-film. Stort set hele filmen udspiller sig i beskyttelsesrummet under Howards gård på adressen 10 Lane Cloverfield.

Howard har indrettet bunkeren med brætspil og dvd’er til mere end et år, så han opfordrer Michelle og Emmet til at væbne sig med tålmodighed. Bevæger de sig op til overfladen, risikerer de nemlig at indånde den giftige luft.

Med veloplagt skuespil og sikker sans for sine virkemidler doserer 10 Cloverfield Lane spændingen med klaustrofobisk paranoia. For fortæller Howard hele sandheden? Kan man stole på ham? Michelle er fra start skeptisk over for sin vært, som hun finder mere og mere mystisk.

Som Howard er John Goodman snart en godmodig bamsebjørn som bunkerens far, snart er han en besidderisk galning. Og det er ganske enkelt herligt umuligt at forudse, hvornår han skifter humør.

Mary Elizabeth Winstead er også velvalgt og et fund som kombineret tvivlende offer og snarrådig kvinde, der ikke stiller sig tilfreds med livet i bunkeren. I den lille og intime historie fungerer dynamikken derfor upåklageligt i det tre mand store ensemble.

10 Cloverfield Lane kommer blandt andet til Danmark som IMAX-film, hvor der er skruet helt op for lyd- og billedkvalitet. Især formår filmen at integrere lyden som et medfortællende element, der flere steder underbygger plottet. Og i starten af filmen flår det effektive lyddesign decideret én rundt i sædet.

10 Cloverfield Lane er blevet kaldt den åndelige efterfølger til Cloverfield fra 2008, som J.J. Abrams også havde aktier i. Og i den forstand prøver begge film da også at gribe science fiction-filmen anerledes an.

Hvor Cloverfield lagde sig i baghjulet på Blair Witch Project og Paranormal Activity med sin hjemmevideo-stil, er 10 Cloverfield Lane en mere vellykket og original film.

Historien mister desværre lidt af sin charme og tålmodighed mod slutningen, men i store dele er filmen en underfundigt underholdende og ret så spændende, mystisk sci-fi-katastrofefilm i en kælder.

Trailer: 10 Cloverfield Lane

Kommentarer

Titel:
10 Cloverfield Lane

Land:
USA

År:
2016

Instruktør:
Dan Trachtenberg

Manuskript:
Josh Campbell, Matthew Stuecken & Damien Chazelle

Medvirkende:
Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.

Spilletid:
105 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt børn over femten år

Premiere:
10. marts 2016

© Filmmagasinet Ekko