Serieanmeldelse
28. mar. 2019 | 00:13

31

Foto | Drive Studios
Gammelt venskab ruster ikke, men hvad med kærligheden? Jesper og Julie står ved en skillevej, hvor vennerne stifter familie og flytter langt væk.

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag tager tidsånden på kornet og gør med humor tilværelsen som 31-årig til en sand fornøjelse.

Af Kjartan Hansen

”Hvad laver du, og hvordan er du kommet ind?” 

Det spørger Julie lidt groggy, når bedste ven Jesper vækker hende med sang og morgenmad i sengen på hendes 31-års fødselsdag. 

Imidlertid er Jesper blevet tredje hjul. Ved siden af den netop vågnede Julie ligger hendes kæreste Jacob nemlig parat til at lykønske fødselaren med et smaskvådt kys. 

Efter tolv års venskab er Jesper (Jesper Zuschlag) dog ved at mande sig op til at fortælle Julie (Julie Rudbæk), at han gerne vil være mere end venner med hende. 

Men konfliktsky som han er, udskyder han det længst muligt. Ligesom han i seriens anden sæson med titlen 30 udskød at slå op med sin daværende kæreste, selv om alle omkring dem vidste, at det ville ske. 

Men 31 byder på større omvæltninger end forelskelse. Serien er knivskarp i skildringen af den alder, hvor venner stifter familie, flytter væk og finder jobs langt væk fra København. Og det mærker vores hovedpersoner også. 

Netop derfor indser den opslugte Jesper, at det er nu eller aldrig. Således følger vi venneparret, der prøver at se hinanden i et nyt lys. Skulle man ikke bare dele tilværelsen med sin bedste ven, hvis den store kærlighed alligevel aldrig dukker op? 

Takket være en samtale i Zoologisk Have om, hvordan abernes alfa-han får alle hunnerne, slipper Jesper sin egen indre alfa-han fri til en julefrokost. Og i en tåkrummende sjov scene begynder han i kærlighedens navn at tale ned til Jacob, der venligt byder på julebryg. 

”Du ved godt, at juleøl bare er resterne af samtlige bryggeriers fejlslagne årgang, der skal sælges i en hast, ikke?” 

Hudfletningen fuldbyrdes, når Jacob erklærer foran alle, at han vil stemme på Liberal Alliance til næste Folketingsvalg, og Jesper med henkastede øjne udbryder hånligt: ”Selvfølgelig gør du det.” 

Sæsonens andet afsnit maler et nærmest drømmeagtigt billede af alderen 31 som en sindstilstand snarere end at følge en retlinet fortælling. Der skiftes mellem montage, flashbacks og dybe samtaler mellem venner. Et virvar af pebersvendes fuldemandshistorier, forældres overvejelser om at få barn nummer to og møder med gamle venner, hvis liv man nu kun følger på Facebook. 

Serieskaberne og hovedrolleindehaverne Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag har en ganske særlig gnist. Det kommer især til udtryk i et flashback til 00’erne, hvor Canada Goose-jakker og Gucci-tasker øjensynlig var i høj kurs. Her møder vi vildbassen Julie og mønstereleven Jesper, som i deres gymnasietid knytter tætte bånd, når de bliver taget på fersk gerning i at bryde ind på lærerværelset. 

Men som 31-årige kan de stadig skeje ud. Som når Julie ryger en lidt for stærk joint og som den eneste københavner til en fest i Aarhus friskt forsøger sig med en jysk dialekt. 

Vi skal forstå, at livet ikke bare slutter, når man bliver lidt ældre. Selv om der er mange omkring dem, som har travlt med skabe en perfekt tilværelse, imens livet hastigt passerer dem. 

”Den burde jo hedde En frygtelig kvinde på grund af en vattet mand,” siger Julies kosteligt morsomme veninde Laura om Christian Tafdrups En frygtelig kvinde

De er nemlig begge to bange for at blive ligesom Amanda Collins dominerende figur fra filmen. Men er det mon, fordi de savner lidt modspil i deres egne forhold? 

Det er tydeligt, at skaberne har fingeren på pulsen. Deres fornemmelse for tidsånden skaber nogle af seriens allersjoveste øjeblikke. 

”Du vil bare have en sort én?” spørger Julies nye chef hende akavet, imens han lægger mærke til en smilende, sort mand, der står bag hende. 

I virkeligheden er chefen blot ved at byde hende på en kop kaffe, imens han viser hende rundt på arbejdspladsen. Det ved både Julie og manden bag hende også godt. Men frygten for at støde nogen lyser i den heteroseksuelle, hvide mands øjne, og det er et skægt billede på den opbrudstid, vi lever i. 

Med et yderst velskrevet manuskript er 31 en sand fornøjelse, der gør udsigten til at blive nogle-og-tredive mindre skræmmende.

Trailer: 31

Kommentarer

Titel:
31 

Sæson:

Land:
Danmark 

År:
2019 

Serieskaber:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag 

Medvirkende:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag, Peder Bille, Amalie Lindegård, Jesper Ole Feit Andersen 

Spilletid:
Otte afsnit af cirka tyve minutter 

Anmeldelse:
Otte afsnit 

Premiere:
28. marts på Xee

© Filmmagasinet Ekko