Serieanmeldelse
19. sep. 2018 | 08:39

30

Foto | YouSee
Selv om Jesper (Jesper Zuschlag) og Julie (Julie Rudbæk) har rundet de 30, er der stadig mange ønsker til livet, som venneparret endnu ikke har fået opfyldt i YouSees komedieserie.

Anden sæson af komedieserie om grænselandet mellem ungdommen og voksenlivet er fyldt med charmerende personer og morsomme situationer.

Af Patricia Smollerup

”30’erne er det nye 20’erne. Det er først i 40’erne, at man bliver voksen,” prøver Jesper og Julie at berolige hinanden i YouSees komedieserie 30, der følger det unge vennepar, som balancerer mellem ungdommen og voksenlivet. 

Du er måske stødt på Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag i DR3’s korte satireprogram Generation SoMe, hvor de tager tendenser i ungdomsgenerationen under kærlig behandling. Nu har de kastet sig over en komedieserie, som de både har skrevet, instrueret og spiller hovedrollerne i. 

Vi kender alle de venner, der har fuldstændigt styr på livet. Karrieren, ægteskabet og måske et barn på vej. Alt imens famler man selv rundt i blinde og prøver i desperation at fortælle sig selv, at der ikke er noget, der skal nås. Hvorfor har folk så travlt? 

Men det biologiske ur er alligevel så stærkt, at det ikke kan negligeres. 

I første sæson af serien, som har titlen 29, fulgte vi venneparret Jesper og Julie i deres slut-20’ere og den krise, der fulgte med tanken om at forlade ungdomslivet. 

Nu er de så rundet de 30, og voksenlivet står for alvor og banker på døren. 

”Dame, skru lige lidt ned for charmen. Du har ikke alderen til at lave de ting længere,” siger en betjent, da Julie står på en bænk på Dronning Louises Bro og råber af lungernes vilde sky, at hun er 30 og single. 

Og pludselig er alle til Distortion ti år yngre end dem! 

Med humor og i en let tone introduceres vi gennem Jesper og Julies samtaler til nogle af de problematikker, som kan køre rundt i hovedet på én, når man forsøger at balancere mellem den forpligtelsesfrie ungdom og voksenlivets ansvar. Og serien føles både realistisk og relevant i sit emnevalg, når der bliver vendt alt fra det perfekte parforhold og karrieredrømme til, hvordan det er, at ens forældre bliver ældre, og at man selv pludselig er den voksne, der skal bære over med dem. 

Seriens episoder fra Jesper og Julies hverdag bliver præsenteret med små og sjove detaljer, som da Julie skal ud og kigge på brudekjole til sin veninde og tropper op med tømmermænd og pølsehorn fra 7Eleven. Imens konkurrerer bruden og Julies anden gravide veninde om, hvem der er stået tidligst op – og selvfølgelig allerede har gjort rent og været i Ikea! 

Nærmest på gribbemaner kæmper Julie og en anden 30-årig kvinde (Laura Christiansen) om at score en attraktiv mand i byen. De desperate kvinder ser begge deres snit til endelig at starte et seriøst forhold. 

Samtidig hører vi, at Jesper har sat sin aldersgrænse for kvinder ned til 27 på datingprofilen Tinder, fordi han ikke er interesseret i desperate 30-årige. En konklusion han drog efter en middag med en kvinde, der som en anden jobsamtale udspurgte Jesper om fremtidsplaner, hvad angik hus og børn. 

Dialogen er frisk og naturlig, og både Jesper og Julie er uimodståeligt charmerende. Deres kemi er i top, og man kan ikke undgå at heppe på de unge mennesker, som ser voksenlivet tiltalende, men stadig langt ude i fremtiden. 

Julie er karismatisk som den livlige københavnersingle, der snakker uafbrudt. Jesper prøver med en mere underspillet attitude at vige uden om konflikter. Han undskylder til politibetjenten og samler det skrald op, som Julie dramatisk har smidt på vej væk, ligesom han forsøger at udskyde bruddet med sin barnlige, 22-årige kæreste Simone en hel uge. 

Det charmerende vennepar er også omgivet af morsomme personer, heriblandt Jespers mor (Mette Horn) og Simone (Emma Sehested Høeg), der nærmest hyperaktivt sutter slikkepind, konstant kigger på sin telefon og har en lang række passivt-aggressive diskussioner med Julie. 

Med den fortællelyst føles historien om Julie og Jesper bestemt ikke som et afsluttet kapitel.

Trailer: 30

Kommentarer

Titel:
30

Sæson:
2

Land:
Danmark

År:
2018

Serieskaber:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag

Medvirkende:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag, Laura Christiansen, Emma Sehested Høeg, Mette Horn, Magnus Millang

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 20 minutter

Anmeldelse:
Otte afsnit

Premiere:
17. september på yousee.dk/comedy

© Filmmagasinet Ekko