Biografanmeldelse
24. aug. 2017 | 12:12

American Made

Foto | David James
CIA-agenten Schaefer (Domhnall Gleeson) hyrer piloten Barry Seal (Tom Cruise) til at smugle våben til guerilla-krigere i Sydamerika i den autentisk inspirerede American Made.

Tom Cruise er veloplagt i underholdende actionkomedie, der er den utrolige historie om en entreprenant pilot med et utraditionelt job.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

American Made er baseret på den virkelige Barry Seals begivenhedsrige liv, men Tom Cruise i hovedrollen stjæler billedet og leverer en af sine bedste og mest veloplagte præstationer længe.

Nok er instruktør Doug Limans actionkomedie funderet i den vilde historie om en pilot, der leger kispus med den amerikanske stat, colombianske narkokarteller og sydamerikanske oprørskrigere.

Men American Made er først og fremmest en bravt underholdende og flabet 80’er-cool film, hvor de fleste personer er hurtige i replikken og hellere end gerne sætter livet på spil for en kuffert fuld af dollarsedler.

Allerede fra starten slår Doug Liman filmens rappe tone an.

Den starter nemlig med discodans og præsident Jimmy Carter, inden vi møder Barry Seal i skikkelse af Tom Cruise.

Seal er en knalddygtig pilot, men keder sig i sit rutineprægede job i et ruteflyselskab. Allerede fra filmens start kører hen derfor en sidegesjæft og smugler stoffer med rundt på sine flyveture.

Den Kolde Krig raser, så den amerikanske stat kan ikke direkte blande sig i de spirende revolutioner i Sydamerika.

Derfor hverver CIA-agenten Schaefer (Domhnall Gleeson) i 1978 Seal til at foretage flyvninger over sydamerikanske militærlejre og transportere våben til oprørstropper. Derfra tager den utrolige historie fart.

Samtidig får den entreprenante pilot kontakt til Pablo Escobars narkokartel i Colombia. De betaler ham for at smugle stoffer til USA, og så arbejder Seal pludselig undercover for både den amerikanske stat og Escobars narko-imperium.

American Made er energisk skruet sammen om en rammefortælling, hvor Barry Seal retrospektivt beretter om sit liv gennem en videodagbog.

Imens er Doug Liman ikke bange for at skeje ud på billedsiden og både hive små forklarende tegnefilm og autentiske arkivklip af Jimmy Carter og Ronald Reagan med ind. Det betyder, at tempoet er højt uden at være overdøvende.

Barry Seals vilde liv som flyvende kurér står fint i kontrast til hans mere afdæmpede liv hjemme hos konen Lucy (Sarah Wright) og ungerne. Men det farlige job smitter selvfølgelig også af på privatlivet.

Doug Liman har tidligere instrueret den første film om Jason Bourne og en række actionfilm, blandt andet Edge of Tomorrow, der også har Tom Cruise i hovedrollen. American Made ligner dog mere end en vennetjeneste, for Tom Cruise er velvalgt som den opportunistiske Barry Seal.

Han udnytter sin tendens til overspil. Hele filmen er overdrevet og excentrisk, så Cruises åbenlyse charme og letsindige overmod passer godt ind.

Undervejs er der mange dramaturgiske huller og unødvendige elementer, der virker ligegyldige og frakoblet selve hovedhandlingen.

For Liman og hans manuskriptforfatter har selvfølgelig pyntet på historien og kørt den igennem Hollywood-maskinen. Virkelighedens Barry Seal var for eksempel noget mere lapset end Tom Cruises fotogene actionmand, ligesom Sarah Wright mere ligner en supermodel end en husmor til tre.

Hvad det angår, blæser American Made på realismen og prioriterer i stedet underholdningsværdien. Derfor skal man også forvente en Tom Cruise-film frem for en dybfølt biopic om Barry Seal.

I en komisk scene bliver Seal anholdt, men løslades trods åbenlyse ulovligheder, fordi en vis guvernør Bill Clinton i Arkansas trækker i trådene.

Seal er nemlig for vigtig en brik for de høje herrer i regeringen til at blive anholdt af politiet, der ikke kender til hans underbordsaftaler. Efterhånden viser det sig også, at Seal er indblandet i Ronald Reagans kontroversielle Iran-Contra-affære i 1986.

Derfor fungerer American Made ikke kun som underholdende actionbasker, men også som påmindelse om, at USA ofte bare komplicerer konflikter i stedet for at løse dem, når de leger verdens politimand.

Trailer: American Made

Kommentarer

Titel:
American Made

Land:
USA

År:
2017

Instruktør:
Doug Liman

Manuskript:
Gary Spinelli

Medvirkende:
Tom Cruise, Domnhall Gleeson, Sarah Wright, Jesse Plemons

Spilletid:
115 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
24. august

© Filmmagasinet Ekko