Biografanmeldelse
24. juni 2020 | 17:41

Brandmand Sam – Klar til action!

Foto | DHX Media
Det går voldsomt for sig, når brandmanden Sam må redde en dreng ud af flammehavet på en brændende bro.

Børnefilm rammer helt forbi målgruppen med bragende action og alvorlige emner, som de færreste børn vil have mulighed for at forstå.

Af Astrid Maan Thomsen

Blot ti minutter inde i filmen har vi oplevet bragende ildebrande, eksplosioner og et Bond-lignende, musikalsk tema.

Men Brandmand Sam – Klar til action! er ikke en actionfilm for det voksne publikum. Den er baseret på en dukkefilmserie, som kom frem i 1980’erne og har været populær blandt de mindre småbørn i årevis.

Og kigger man på den nærmest tarvelige animation, de irriterende skingre børnestemmer og den simple dialog er det klart, at denne film kun vil falde i mindre småbørns usnobbede smag.

Desværre vil de ikke kunne finde hoved og hale i handlingen.

Da Brandmand Sam udfører en dristig redningsaktion og redder byen Pontypandy fra en brændende olietankvogn, bliver han dagens helt.

En optagelse af Sams heltemod går viralt, og snart vil den store filmproducer Don Forhammer gøre alt for at få Sam med i sin næste film.

Det betyder, at den krukkede Hollywood-skuespiller Flex Dexter bliver skubbet i baggrunden og må nøjes med en birolle. Det vil han ikke finde sig i og skyr derfor ingen midler for at skubbe Brandmand Sam ud af billedet.

Egentlig kan man godt forstå, hvad instruktørerne Gary Andrews og Clint Butler prøver, nemlig at opdatere en gammel filmserie til en moderne film.

Men det er netop det, der er problemet.

Forældre, som tager deres tre-femårige med ind i biografen, kan godt forberede sig på bagefter at skulle forklare sabotage, uretfærdig fyring, jalousi, mordforsøg og andre alvorlige emner for deres poder. Hvis børnene da ikke allerede er begyndt at græde over at se Brandmand Sam blive fyret hårdt og kontant eller skræmt fra vid og sans af den yderst dramatiske og voldsomme slutning.

Det er kort sagt et alt for voksent manuskript for filmens målgruppe, og handlingen kører derudad i et tempo, som de fleste småbørn umuligt kan følge med i.

Brandmand Sam er forståeligt nok en populær figur blandt småbørn. Og han ville være et fremragende redskab til at lære mindre børn om sikkerhed, faren ved diverse ting og andre vigtige emner.

I den forrige film, Brandmand Sam fra 2017, handlede det om at få besøg fra rummet og al det mediepostyr, som følger med sådan en oplevelse. På den måde er figuren god til at åbne børns øjne for noget anderledes.

Men i Brandmand Sam – Klar til action!, som har ligget på hylden i to år, drukner den venlige figur i en kompliceret handling og animation, hvor en af pigerne ligner en animationsudgave af gyserdukken Annabelle!

Hver gang hendes ansigt kommer frem på lærredet, løber det koldt ned ad ryggen.

Gary Andrews har faktisk instrueret 57 afsnit af tv-serien fra 2012 til 2018 og burde kende til figuren og dens publikum.

Filmen er dedikeret til hans kone, som han på tragisk vis mistede i 2017, og det kan ikke udelukkes, at han har villet give filmen en storslået handling, som var hende værdig.

Det er så sandelig lykkedes, men det er for store følelser og emner at putte ind i en børnefilm.

Trailer: Brandmand Sam – Klar til action!

Kommentarer

Titel:
Brandmand Sam – Klar til action!

Originaltitel:
Fireman Sam – Set for action!

Land:
England

År:
2018

Instruktør:
Gary Andrews, Clint Butler

Manuskript:
Laura Beaumont, Paul Larson

Medvirkende:
Lars Mikkelsen, Peter Zhelder, Nis Bank-Mikkelsen (danske stemmer)

Spilletid:
62 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
25. juni

© Filmmagasinet Ekko