Serieanmeldelse
11. dec. 2017 | 16:15

Curb Your Enthusiasm – sæson 9

Foto | HBO
Jimmy Kimmel optræder som sig selv i Curb Your Enthusiasm. Larry David promoverer en musical-idé i Kimmels talkshow, og snart udstedes en fatwa mod Larry.

Larry David kommer haltende i gang, men så turneres en fatwa suverænt, og en storslået musical-finale slutter sæsonen af med schwung.

Af Jeppe Mørch

Larry David elsker musicals og Broadway.

I fjerde sæson af Curb Your Enthusiasm skal fiktionens Larry David spille med i The Producers, og virkelighedens Larry David opsatte i 2015 forestillingen Fish in the Dark, mens hans holdt pause fra sin mesterlige serie.

Nu er han vendt tilbage til Curb Your Enthusiasm-universet efter seks år, og i den konstant selvreflekterende niende sæson vil Larry opsætte et stykke på Broadway om fatwaen mod Salman Rushdie og De sataniske vers.

Larry David stryger aldrig sine fans med hårene, og denne gang underholder den udfordrende særling med islamister, terrorfrygt og egen utilstrækkelighed.

Niende sæson kommer haltende fra start, for i de første par afsnit synes den store komedieserieskaber for en gangs skyld ikke at have kontrol over den opsætsige attitude, der gør Curb Your Enthusiasm og Larry David unik.

Det virker nærmest, som om David parodierer sine egne tricks og seriens succes, når Larry stolprer rundt og diverterer med teatralsk slapstick og genbrug af tidligere sæsoners temaer.

Men det viser sig, at der er en mening med galskaben. Larry David kan så sandelig stadig sin komik-matematik.

Han præsenterer idéen om musicalen Fatwa! i Jimmy Kimmels talkshow, og så er fanden løs i Los Angeles. De iranske myndigheder har set med, og Larry David gennemlever, hvad hovedpersonen i musicalen gennemlever: Der udstedes en fatwa.

I serieårets mest forbavsende cameo (sidste år gik prisen til Frank Hvam i Game of Thrones) træder Salman Rushdie ind fra højre og leverer trøst til skræmte Larry.

Hunkønnet elsker en ytringsfriheds-bad boy, forsikrer Rushdie, og så svømmer en infantilt glad Larry David pludselig rundt i kvinders opmærksomhed. Terrorfrygten fordufter langsomt fra vores hovedpersons bevidsthed og mere klassiske Curb Your Enthusiasm-temaer tager over.

Larry David bliver sur på et par, der kysser højlydt. Han bliver vred på en kvinde, der græder højlydt til en begravelse. Han bekriger kokke, swingere, en buschauffør og sine gamle venner.

Han begynder også at date en kvinde, og for en gangs skyld synes Larry David nærmest tilfreds. Lige indtil han møder hendes søn, der fremturer med endnu dårligere manérer end ham selv.

Moren undskylder sønnens opførsel med, at han lider af Aspergers syndrom. Larry David mistænker øjeblikkeligt purken for at lyve, men han bliver også inspireret af sådan et opførsels-carte blanche. Så da Larry får sagt noget racistisk til en afroamerikansk automekaniker, forklarer han, at han faktisk lider af Aspergers syndrom.

Med ét er mekanikeren god igen, og Larry har fundet en finte til at træde ud af samfundets normer.

Samfundets uskrevne regler er også i niende sæson Larry Davids foretrukne materiale, og særligt restaurantbesøg udsættes her for sociologisk dissektion.

Ved en buffet forsøger en mand med mellemøstlig baggrund at springe køen over for at tage for anden gang. Folk bliver rasende, men Larry David forsvarer ham. Han har jo allerede stået i kø én gang! Og så behøver man ikke stå i kø igen.

Den muslimske mand bliver lykkelig, og han vil nu hjælpe Larry David af med fatwaen! Sådan sammenknyttes hverdagens småproblemer og Larrys dødsdom.

For at finde ud af om Larry kan benådes, besøger den hemmelighedsfulde mand mennesker fra Larrys fortid – og sådan præsenteres vi elegant for højdepunkter fra tidligere sæsoner.

Frem for at lave grin med islam gennem kedsommelige stereotyper vælger Larry David at lade sin personas barnlige egoisme styre skildringen af religionen.

Seriens Larry David er fuldstændigt ligeglad med storpolitik og religion. Han vil bare gerne have lov at opsætte Fatwa! Et råd af muftier giver ham lov, og niende sæson afsluttes med festlig schwung.

La La Land-komponisten Justin Hurwitz har været medforfatter på de sidste to afsnit, og teaterstjernen Lin-Manuel Miranda fra Hamilton optræder som en formidabel krukket udgave af sig selv.

Det kan bestemt tilgives, at Larry David kommer haltende fra start i sæson ni, når han ender med at komme så flot i mål.

Trailer: Curb Your Enthusiasm

Kommentarer

Titel:
Curb Your Enthusiasm

Sæson:
9

Land:
USA

År:
2017

Serieskaber:
Larry David

Medvirkende:
Larry David, Cheryl Hines, Salman Rushdie, Bryan Cranston

Spilletid:
Ti afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Ti afsnit

Premiere:
2. oktober på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko