Serieanmeldelse
23. okt. 2017 | 17:46

Curb Your Enthusiasm – sæson 9, afsnit 1-4

Foto | HBO
I niende sæson af Curb Your Enthusiasm indleder Larry David med at overspille enhver følelse. Siden blander han elegant sex og terrorfrygt.

Larry David gør gamle fans nervøse, når han trækker i en dårlig revy-forklædning. Men han finder tilbage på sporet med Salman Rushdie, der forbinder fatwa og sex.

Af Jeppe Mørch

Hvad har vidunderlige Larry David gang i?

Normalt er hvert eneste penible optrin i Curb Your Enthusiasm genialt turneret af verden dygtigste komedieserie-forfatter. Også med Seinfeld viste Larry David sig som en mesterlig plot-matematiker, der kan få ligegyldigheder og verdenssituationen til gå op i en ligning, som indeholder variablerne sniksnak og social inkompetence.

Man vil naturligvis gerne lade tvivlen komme ens helte til gode, og måske er Larry David simpelthen nået så langt i sin komiske karriere, at det er blevet tid til at parodiere egne tricks.

Den tanke holder dog ikke en grum tvivl tilbage. I løbet af de første to afsnit af den nye, niende sæson af Curb Your Enthusiasm står overspil og gamle idéer i kø.

Kan det 70-årige geni virkelig været løbet tør for spiddende pjank på de seks år, der er gået, siden ottende sæson havde premiere?

I serien stolprer Larry David stadig rundt og improviserer sig gennem trakasserier og utallige irritationer med sine sammenknebne øjne og en utrættelig lyst til pedanteri. Men han ligner ikke sig selv.

Han har plastret ansigtet ind i et viltert moustache og en sløj paryk fra en revys overskudslager. Han provokerer lesbiske, nægter at tage småkager med en tang og har som jøde voldsk sex med en muslimsk kvinde.

Sidstnævnte er et meget sjovt trumfkort. Problemet er bare, at han smed det for flere år siden i afsnittet Palestinian Chicken.

Måske er Larry David blot ved at stadfæste sit ry som stædig krakiler på et svimlende meta-niveau. Han har aldrig været rundhåndet med hensyn til at opfylde publikums ønsker!

Normalt bindes hverdagens små foreteelser elegant sammen med sneboldeffekten som logisk princip i Curb Your Enthusiasm, men nu går han anderledes overdrivende til værks.

I andet afsnit har historien brug for, at en ung dreng brækker armen. Det får Larry David til at ske i en hysterisk overspillet scene, hvor mænd vil fremvise maskulinitet ved at åbne et glas drueagurker.

Det fremstår dilettantisk et sted mellem fornærmende ringe og selvironisk skørt.

Man sidder endnu urolig på stolen. Pjatter Larry David, eller er han ved at brænde ud?

Afsnit tre giver et forløsende svar. Her viser den benede komiker sig igen som sit-com’ens fremmeste virtuos, når han smider det dumme overskæg og den horrible paryk, der fik ham til at ligne et country-glad NRA-medlem.

Inden da går Larry rundt inkognito, fordi der er udstedt en fatwa mod ham. Han har skrevet et teaterstykke, der latterliggør Irans religiøse leder, Ayatollah, og som en anden Muhammed-tegner frygter han for sit liv.

Den pressede Larry ræsonnerer sig i tredje afsnit frem til, at kun én person i hele verden kan hjælpe ham, og her kommer genistregen: Ind træder Salman Rushdie, og den store, hobbit-lignende forfatter viser sig at have tørre, men fortrinlige funny bones.

Rushdie forklare, at der er fisse i en fatwa.

Det opildner den affældige komiker, der nu igen ligner sig selv: gammel, skaldet og fandens sjov. De to fatwa-badboys tager på restaurant, og kvinderne sender dem lange blikke. De tænder på fare.

Sådan kommer Larry David til at date den 27 år yngre Elizabeth Banks, der brillerer som en blank kendis-version af sig selv.

Fjerde afsnit holder samme niveau. Efter Fatwa-truslen er Larry startet i terapi hos psykologen Dr. Templeton (en herligt underspillet Bryan Cranston), og under konsultationen blander egocentrikeren skægt alle variabler sammen. For tiden drømmer han om sex med 71 jomfruer.

Hvor er den sidste af islams 72 lovede jomfruer? Og hvorfor er psykologens stol egentlig bedre end den, Larry sidder i?

Larry David vralter ud af startblokken i niende sæson. Men den komiske hjerne synes endnu skarp, når terrorfrygt og liderlighed vejes på Rushdies vidunderligt udtænkte vægt.

Verdens bedste kværulant har gudskelov ikke mistet grebet.

Trailer: Curb Your Enthusiasm

Kommentarer

Titel:
Curb Your Enthusiasm

Sæson:
9

Land:
USA

År:
2017

Serieskaber:
Larry David

Medvirkende:
Larry David, Cheryl Hines, Salman Rushdie, Bryan Cranston

Spilletid:
Ti afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
2. oktober på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko