Serieanmeldelse
05. juli 2021 | 16:34

Dating for letøvede

Foto | Søren Kahr
Josephine Abeba er overbevisende som Lærke, der skal på date og får alskens gode og måske især mindre gode råd af veninderne (Thit Aaberg og Frieda Krøgholt).

Ekko Shortlist-talentet Holger Karberg & Co. rammer plet med DR3-serie om det moderne helvede: dating!

Af Laura Dyhrcrone

Hvad tager man på? Er det strikkede tørklæde kikset? Er den lyse, frække mon fræk nok? Skal man møde op til tiden eller trække den fem-syv minutter? Bør man skifte sine lagner i tilfældet af, at den anden indvilger i at tage med hjem? 

Det kan være lidt af et helvede at date. 

Et stævnemøde – som det hed i gamle dage – skal helst ikke overtænkes, men hvordan undgår man at blive ængstelig og opgivende, når der er så mange absurde ting at tage stilling til, inden man overhovedet er ude ad døren? 

Det forsøger DR3’s ungdomsserie Dating for letøvede at give os svaret på. Klogere bliver vi aldrig, men det er selve pointen. Dating er nemlig et stort kaos, især når man kun er let øvet. 

Lærke (Josephine Abeba) og hendes to veninder Simone (Frieda Krøgholt) og Rebekka (Thit Aaberg) har sabatår og hænger ud på bowlingbanen, hvor Lærke arbejder. 

De snakker om Oliver, en jævnaldrende fyr, som Lærke er lidt interesseret i. 

Men hvordan ved hun, om interessen er gensidig? Skal hun skrive til ham, eller er det stadig i 2021 fyren, som er initiativtageren? En ting er sikker for Lærke: Følelserne skal tilbageholdes, og usikkerheden skjules for enhver pris. 

Et andet sted på en badmintonbane møder vi Kris (Elias Budde Christensen), Gustav (Laurids Skovgaard Andersen) og Oliver (Oliver Emil Michelsen). De taler om Lærke. Hvordan skal Oliver gå frem, hvilken type besked skal han skrive til hende uden at virke liderlig eller totalt desperat? 

Skal han se hendes story på Instagram eller vove sig ud på endnu farligere terræn og like et gammelt billede på hendes profil? 

Både Lærkes veninder og Olivers venner forsøger, så godt de nu kan, at rådgive, men ender med at udstille deres egen mangel på erfaring. Serien er enkelt lavet, men karaktererne er komplekse. Ikke mindst Gustav, der er selvudnævnt dating-ekspert og ekstremt bedrevidende, når han belærer Oliver om datinglivets goder. 

Han er den der taler mest i drengegruppen og ikke bleg for at sige sin mening. Gustav mener, at Oliver sigter for højt. Ifølge vennen er der kun en minimal chance for, at Oliver får Lærke med hjem. Men under Gustavs kække facade rumsterer usikkerheden. 

Han føles som en fyr, jeg selv har kendt, da jeg var tyve år gammel, og som senere voksede fra sin overlegne attitude og blev lidt mere jordbunden. 

Oliver og Lærke tager på date, men vi ser ikke daten udspille sig. Til gengæld hører vi om den, når de to hovedpersoner forenes med hver deres nysgerrige vennegruppe et par dage senere. 

Der krydsklippes mellem pigerne og drengene, så vi får to sider af fortællingen. 

Drengene er til at begynde med undvigende, når der skal tales om sex og intimitet. For dem handler det tilsyneladende primært om penetration og præstation. Alligevel ender de med at have nogle værdifulde samtaler, hvor de tør åbne sig for hinanden og være ærlige. 

Serien understreger, at de sociale medier ikke gør dating lettere for unge. Tværtimod, er der endnu flere uudtalte, sommetider kryptiske eller direkte håbløse, regler som skal overholdes. Man kan man ikke bare ringe den anden op og sige at man er vild med dem. Alt skal foregå indirekte, subtilt og mellem linjerne. Alt skal tolkes eller overfortolkes. 

Benytter man sig af datingreglerne, undgår man at give for meget af sig selv, at gøre sig til grin, eller placerer sig i en skrøbelig position. Viser man sårbarhed kan man risikere at blive brændt. 

Serien er vittigt skrevet af Rikke Frøbert og Asger Kjær. 

Og den er frem for alt overbevisende instrueret af kun 24-årige Holger Karberg – et talent, der vel at mærke ikke er gået filmskolevejen, men har markeret sig med fire tabubrydende og underholdende film på Ekko Shortlist

Sabbat fik tre nomineringer til Ekko Shortlist Awards 2020, mens En slatten sandhed – om momentan impotens – blev udvalgt til Ekkos kortfilm-i-biografen-projekt

”Dér er stor forskel på, hvad jeg vil, og hvad jeg evner,” sagde han ærligt i et interview i Ekko, men efter Dating for letøvede må vi konstatere, at han er godt på vej til at blive en fuldblodsinstruktør. 

Replikkerne er både morsomme, hverdagsagtige og uprætentiøse. Man kan kun ærgre sig over, at serien ikke er længere. Den består af fire afsnit på hver femten minutter, og efter sidste afsnit har man lyst til endnu mere. 

Her bliver det for alvor sårbart for karaktererne. Det bliver grimt, kejtet og akavet, og det føles forkert at efterlade Lærke og Oliver her. 

Kan de to unge overkomme deres egen forvirring, ambivalens og følelse af utilstrækkelighed? Kan de finde ind til hinanden, eller må de tilbage på tinder?

Kommentarer

Titel:
Dating for letøvede

Land:
Danmark

År:
2021

Instruktør:
Holger Karberg

Manuskript:
Rikke Frøbert, Asger Kjær

Medvirkende:
Josephine Abeba, Frieda Krøgholt, Thit Aaberg, Elias Budde Christensen, Laurids Skovgaard Andersen, Oliver Emil Michelsen

Spilletid:
Fire afsnit af femten minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
2. juni på DRTV

© Filmmagasinet Ekko