Biografanmeldelse
25. sep. 2013 | 20:00

Flyvemaskiner

Foto | Disney
Marksprøjteflyvemaskinen Dusty Markhopper drømmer om at vinde Vinger Jorden Rundt-konkurrencen og få respekt og anerkendelse fra de skeptiske racerfly.

Disney tørkoger nye boller på gammel suppe med Flyvemaskiner, der skal sælge mere plastikbras til de utallige børn, der ikke kan få nok af Biler.

Af Ida Rud

Visuelt og æstetisk befinder Disneys Flyvemaskiner sig i nøjagtigt samme univers som selskabets kæmpesucces Biler. Der er tale om en spin-off med antropomorfe transportmidler, der har øjne så store som møllehjul.

Historien griber også lystigt fra samme værktøjskasse som Biler – blot med omvendt fortegn.

Hvor den smarte, racer-storbybil Lynet McQueen i Biler ender med at finde ægte charme og venner i en primitiv hillbilly-by, handler Flyvemaskiner om en orange marksprøjteflyvemaskine, Dusty Markhopper. Han bor dér, hvor kragerne vender, og han drømmer om at blive racerflyver langt fra markens muld. Målet for ham er ægte venner blandt de smarte, skinnende flyvemaskiner, der ellers bare griner af den gødningsstinkende bonderøvsmaskine.

Dusty Markhopper har fløjet og loopet over de blidt bølgende marker for at kvalificere sig til den prestigefyldte konkurrence: Vinger Jorden Rundt. I kvalifikationsrunden imponerer han de skeptiske racerflyvere, og takket være en doping-diskvalifikation kommer han med i det store ræs.

Anden Verdenskrigs-veteranen Skipper indvilliger i at træne ham, og som en vaskeægte underdog bliver han både publikums og pressens favorit. Det huer dog ikke den tredobbelte vinder, Ripslinger, der er vant til at sole sig i opmærksomheden.

Med i konkurrencen er deltagere fra hele verden, og de forskellige nationaliteter er fordomsfyldt fremstillet – særligt Dustys kammerat, den farverige og dramatiske El Chupacabra fra Mexico, der er maskeklædt som en anden lucha libre-wrestler.

Der kommer dog også fine detaljer ud af stereotyperne, som når man i baggrunden ser engelske trækbiler stå og dyppe teposer i kopper. Traktorerne som Indiens hellige køer er kostelige!

Flyvemaskiner bevæger sig i højere luftlag, men udnytter ikke 3D-effekten til fulde. De flotte landskaber med bølgende bakker og disede bjerge har stor glæde af dybdefornemmelsen – men når nu filmen handler om et flyveræs, hvorfor er der så ikke lagt mere i den dramatiske udfoldelse af konkurrencens fem forskellige etaper?

Den sidste og mest nervepirrende omgang, hvor Dusty og Ripslinger mødes mano-a-mano, er inspireret af pod-ræset i Star Wars: Episode I, der trods sine fjorten år på bagen er mere mavesugsfremkaldende end her. Der skulle da ellers have været rig mulighed for at lave nogle fede og flotte flyforløb.

Den danske versionering føles gumpetung, og flere engelske udtryk – som ”those who can’t, teach” – er direkte oversat. De danske replikker er leveret forjaget og tenderer flere steder uforståeligt nonsens.

Biler blev en kæmpe merchandise-succes, og man kan ikke gå forbi en SFO eller børnehave uden at blive blændet af en trøje eller taske med det glinsende sølvlogo. Nu skal Flyvemaskiner sælge mere plastikbras til glade drenge og drengepiger. Hvis man er flyentusiast, er det sikkert sjovere at tage en tur til Flyvergrillen og se virkelighedens maskiner.

Trailer: Flyvemaskiner

Kommentarer

Land:
USA

År:
2013

Originaltitel:
Planes

Instruktør:
Klay Hall

Manuskript:
Jeffrey M. Howard

Engelske stemmer:
Dane Cook, Stacy Keach, Brad Garrett, Teri Hatcher, Val Kilmer, Anthony Edwards

Danske stemmer:
Simon Stenspil, Finn Storgaard, Michael Hasselflug, Lene Maria Christensen

Spilletid:
92 min.

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
26. september 2013

© Filmmagasinet Ekko