Serieanmeldelse
03. juni 2020 | 14:49

I May Destroy You

Foto | Adam Gillham
Den unge forfatter Bella (Michaela Coel) rammes af dystre tanker, da hun efter en aften i byen opdager, at hun er blevet voldtaget.

Rørende serie om overgreb og samtykke markerer ankomsten for en af den nye generations bedste og vigtigste stemmer.

Af Claus Nygaard Petersen

Tabet af kontrol er ubærligt. Det kræver kun et kort øjeblik at gå fra at være herre over sin egen skæbne til pludselig at få hele tilværelsen vendt på hovedet.

For Arabella sker det på et toilet en aften, hvor hun er i byen.

Hun er en spirende forfatter, netop hjemvendt til England efter en ferie i Italien. Deadline for udkastet til hendes nye bog er dagen efter, men muligheden for at hygge sig med nogle venner i byen er lidt for stor en fristelse for Bella, som hun bliver kaldt.

Alkohol og stoffer ryger indenbords, og tidligt på morgenen får hun taget de sidste streger kokain. Men noget er ikke, som det skal være. Hun har et sår i panden, og glasset på hendes telefon er smadret.

Ligegyldigt hvor meget hun prøver, kan hun ikke huske, hvad der er sket.

Lige indtil det allersidste minut af første afsnit af I May Destroy You, hvor hun åbner døren til sit værelse. Med hånden på håndtaget står hun fastfrosset, mens en hylende tone fylder hendes hoved og et glimt af en mand med hvid skjorte og krøllet hår, der kigger ned og støder sin underkrop mod hende, fylder det indre øje.

Bella står undrende med fingeren viklet om en lok af sit pink hår.

I de næste elleve afsnit udforsker serieskaber og hovedrolleindehaver Michaela Coel livet som et menneske i midt-20’erne. Ud over at skulle håndtere karriere, kærlighed, familie og venner skal Bella nu også finde ud af, hvordan man kommer videre efter være blevet voldtaget.

Undervejs ser serien nærmere på et evigt aktuelt og omdiskuteret spørgsmål: Hvad er samtykke?

32-årige Michaela Coel, der skabte et navn i Storbritannien med komedieserien Chewing Gum, er selv blevet udsat for et overgreb ligesom sin hovedperson Bella. Begge har prøvet at få blackout, efter nogen har proppet noget i deres drink.

Tankerne omkring hændelsen har manuskriptforfatteren kanaliseret ud i I May Destroy You, der må være en af årets bedste og vigtigste serier.

Trods det alvorlige tema emmer serien af humor, der ligger under selv de mest dystre stunder. I den forstand deler serien mere slægtskab med norske Skam end Netflix-serien Unbelievable, der dykker ned i et grumt overgreb.

I stedet for kun at fokusere på Bellas oplevelser breder Coel perspektivet ud og inkluderer hovedpersonens to venner Terry (Weruche Opia) og Kwame (Paapa Essiedu). De oplever også hver især situationer, hvor spørgsmål om lyst og tvang melder sig.

Et kondom er ikke, hvor det skulle være, en Grindr-date insisterer på at få udløsning, og i en trekant lader to af parterne, som om de ikke kender hinanden. Det er blot et par af seriens mange optrin, der tager publikum med ind i en verden af grænsesøgende adfærd.

Og med laserpræcision formår I May Destroy You at dissekere situationerne, så selv de mest tungnemme ikke kan undgå at forstå, hvor grænsen mellem acceptabel og uacceptabel opførsel går.

Men på intet tidspunkt virker noget af det som en påklistret morale. Det er bare en del af livet, selv om måske ikke alle er klar over hverdagen for nogle mennesker iblandt os.

”Der er så megen uretfærdighed, og det er mit job at fortælle sandheden. Det bliver jeg nødt til, lige meget om folk lytter. Jeg kan ikke være en del af problemet,” fortæller Bella sin psykolog, da de taler om hendes brug af sociale medier.

Med den mesterlige I May Destroy You markerer Michaela Coel sig som en af sin generations vigtigste stemmer.

Trailer: I May Destroy You

Kommentarer

Titel:
I May Destroy You

Land:
England, USA

År:
2020

Serieskaber:
Michaela Coel

Medvirkende:
Michaela Coel, Weruche Opia, Pappa Essiedu, Stephen Wright, Ansu Kabia, Aml Ameen, Lara Rossi, Marouane Zotti

Spilletid:
Tolv afsnit af 30 minutter

Anmeldelse:
Tolv afsnit

Premiere:
8. juni på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko