Cph:Dox 2024
19. mar. 2024 | 11:25

In Restless Dreams: The Music of Paul Simon

Foto | Jigsaw Productions

Paul Simon startede karrieren som folkemusiker sammen med Art Garfunkel, men har siden vist sig som en fornyer af musikken med legendariske albums som Graceland. 

Musikeren Paul Simon har stået i skyggen af Bob Dylan og Joni Mitchell, men ingen behøver at krumme tæer over Alex Gibneys fornemme helgenkåring.

Af Bo Tao Michaëlis

De var alt for pæne og slikkede og lignede præcis de amerikanske middelklassedrenge, de i bund og grund var. Oven i købet fra en hvid forstad til New York.

Paul Simon og Art Garfunkel var to skolekammerater, som allerede i teenageårene begyndte at synge og indspille plader. Men deres status i 1960’erne blev aldrig den samme som andre af epokens vilde sangstjerner.

Ikke mindst Bob Dylan og Joni Mitchell, hvis kurs som kunstnere var betydeligt højere end de to. Især Paul Simon var for velsyngende og veltrimmet, nogle kaldte ham for folkemusikkens Dean Martin.

Sang-og musikskriveren blev med evergreens som Sound of Silence, Bridge Over Troubled Waters og ikke mindst balladen om Mrs. Robinson fra Mike Nichols’ film fra 1967, The Graduate, mere tidstypisk popsanger end tidsåndens protestsanger.

Alt det forsøger den store dokumentarfilm In Restless Dreams: The Music of Paul Simon at råde bod på. Den vil ændre billedet af den pæne mand, som faktisk er gået hen og blevet 85 år, men er still going strong som komponist og musiker.

Rammen ligger i titlen om urolige drømme.

Paul Simon vågner fra en drøm i 2019 med en idé om et projekt, som hedder ”Seven Psalms”. Han bor i Texas og sender bud efter venner fra nær og fjern for at få hjælp. Og han inviterer dokumentaristen Alex Gibney til at kan dokumentere indspilningen af sit femtende og måske sidste soloalbum.

Men ud fra den enkle filmatisering af en kunstners smittende symbiotiske arbejde med andre kunstnere i et studie, bliver filmen til en tre en halv times livsfrise – et historisk vidnesbyrd om Simon som et barn af sin tid.

Filmen er en rejse tilbage til dengang Paul Simon og Arthur Garfunkel som knægte begyndte at synge sammen med egne og andres sange.

Vi sætter af i 1950’erne i de to drenges barndomsby Queens nær New York. Med sine idyllisk røde rækkehuse, lige villaveje og lange plæner er det mere Disneys enfoldige Andeby end virkelighedens Amerika.

Men både Simon og Garfunkel bliver på trods af facaden som naboens og middelklassens nydelige drenge en del af den venstreorienterede protestbevægelse og det rebelske ungdomsoprør, som kommer i kølvandet på præsident John F. Kennedys død og Vietnam-krigens optrapning.

Samtidig stiger succesessen med duoens ørevenlige og melodiøse sange, der er mildt inspireret både af amerikansk rockmusik og engelske folkeviser – det sidste tydeligst med den sørgelige kærlighedsballade Scarborough Fair.

Paul Simon opholder sig med sin engelske kæreste en tid lang i London og omegn. Og så kommer bruddet og uvenskabet med Art Garfunkel i 1970.

Filmen har den ironi med, at verdens mest succesfulde drengeduo på et meget tidligt tidspunkt i karrieren kaldte sig Tom & Jerry – navnene på tegnefilmens evindeligt bekrigende kat og mus.

De forenes igen til en koncert i 1981.

Men filmens tematiske fokus er på Simons enestående bane som solist og komponist. Imens vi følger arbejdet i studiet med vennerne fra gamle dage og får deres historie, er vi på en tidsrejse tilbage.

På det retrospektive plan bevæger vi os kronologisk frem i luntetrav med rigtigt mange detaljer. Bevares behørigt og lødigt uden at komme for tæt på privatlivets soveværelser og alskens affærer.

In Restless Dreams er oprindelig tænkt til at skulle blive vist i to dele, men kommer til Danmark i sin ubrudte version. Det gestalter en kunstnerisk kontinuitet, men vil også udfordre fanklubbens mindre troende.

Filmen er og bliver dog et must for svorne aficionados af Paul Simon, som filmen klart helgenkårer inden for popmusikken. Uden at nogen behøver at krumme tæer.

Kommentarer

Titel:
In Restless Dreams: The Music of Paul Simon

Land:
USA

År:
2024

Instruktør:
Alex Gibney

Medvirkende:
Paul Simon

Spilletid:
209 minutter

Premiere:
19. marts på Cph:Dox og almindelig biografpremiere 2. maj

© Filmmagasinet Ekko