Serieanmeldelse
21. juli 2017 | 20:42

Insecure – sæson 2

Foto | Justina Mintz
Selv om bedsteveninden Molly (Yvonne Orji) er en succesfuld advokat, er hun lige så forvirret over livet som Issa (Issa Rae), der prøver at lære, hvem hun er uden en kæreste.

Alt for menneskelige Issa er tilbage i en ny sæson, der er endnu bedre end første og giver et enestående indblik i en sort kvindes almindelige liv.

Af Nicki Bruun

Issa er sød, sjov og intelligent. Hun er også usikker, akavet og sin kæreste utro i første sæson af Insecure.

Det prøver hun at rette op på i anden sæson, men hende og nu ekskæresten Lawrence (Jay Ellis) er gledet fra hinanden og lever hver deres liv. Han med en ny, mere eller mindre fast kæreste, mens hun er ude i dating-junglen, der præcist præsenteres i en underholdende montage i første afsnit.

Issa lader ellers til at have nogenlunde styr på sit liv med gode veninder og et givende arbejde som hjælpelærer, der dog heller ikke altid er lige nemt. Når batterierne i vibratoren svigter, går hun på jagt i fjernbetjeningen, røgalarmen og andre steder, hvor sådan nogle findes.

Der går så også kortvarigt ild i hendes lejlighed, men det skyldes mere en modvilje til at sige nej end decideret ansvarsløshed.

Med andre ord er Issa et menneske som dig og mig.

Serien viser hendes ganske almindelige liv i Los Angeles, hvor hun med skiftevis hverdagsdramatiske oplevelser og sjove optrin lever som de fleste andre. Nå ja, hun er afroamerikaner, hvilket på den ene side er totalt ligegyldigt og på den anden helt afgørende.

Insecure er nemlig fortalt gennem øjnene på sorte mennesker, hvis liv stadig er temmelig underbelyst. Se bare hvor meget, der blev talt om Lena Dunhams hvide søster-serie Girls allerede efter første sæson, og hvor lidt man har hørt om Insecure.

Med sit afvæbnende tandsmil ligner Issa, spillet af serieskaber Issa Rae, da også mere en vestkyst-søster til Taystee fra Orange Is the New Black end en afroamerikansk udgave af mærkelige Hannah fra Girls.

Men Issa Rae balancerer på samme som disse to mellem det morsomme og det sørgelige, og frontkvinden har tilføjet noget udefinerbart i sit skuespil i forhold til første sæson: små, pludselige ændringer i ansigtsmimikken, som man ikke desto mindre straks opfanger og kun øger naturligheden.

Første sæson af Insecure sluttede ikke helt så stærkt, som den starede, men efter at have set halvdelen af anden sæsons otte afsnit er det svært at tro, at det vil gentage sig.

Hvor de første otte afsnit havde en tydelig plotbue – at Issa og Lawrence skulle gå fra hinanden – er de nye afsnit anderledes tilbagelænede i deres løse struktur. Og den afslappede facon bliver serien kun bedre af.

Det er simpelthen en fornøjelse at køre med i sidevognen på den overraskende tur, der pludselig byder på et intimt møde mellem Issa og Lawrence, uden at de to dog finder hinanden igen.

Skal man kritisere serien for noget, kunne den godt være mere eksperimenterende på det æstetiske plan og lege med formen som sit-com-serierne Louie og Master of None, der af og til bryder med fortælleperspektivet og afsnitslængden.

Men den slags forbehold er vitterligt i petitesse-afdelingen, da både Lawrence og Issas bedste veninde Molly (Yvonne Orji) efterhånden folder sig ud med deres egne historier.

Især Lawrence er underholdende at følge, når han finder ud af, at det måske er sjovere at hygge sig med kollegerne end at springe direkte ud i et nyt seriøst forhold. Eller når en hash-induceret trekant med to smukke kvinder hurtigt kan ændre sig fra frækt til akavet.

Men selv om de første fire afsnit af den nye sæson Insecure både byder på rigelige mængder sex og en lille lejlighedsbrand, føles det ikke, som om der sker voldsomt meget i serien. Ligesom i virkeligheden glider begivenhederne bare ind og ud af hovedpersonernes tilværelse, og det kræver derfor tålmodighed at fange nuancerne.

Men det er det hele værd.

Trailer: Insecure – sæson 2

Kommentarer

Titel:
Insecure

Land:
USA

År:
2017

Serieskaber:
Issa Rae, Larry Wilmore

Medvirkende:
Issa Rae, Yvonne Orji, Jay Ellis, Amanda Seales

Spilletid:
Otte afsnit af 30 minutter

Anmeldelse:
Fire afsnit

Premiere:
24. juli på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko