Serieanmeldelse
16. feb. 2022 | 21:57

Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Foto | Netflix
En bilulykke med en brækket kæbe vendte Kanye West til et gennembrud i Through the Wire, hvor han sang gennem den ståltråd, der holdt hans mund lukket.

En ven har med et kamera fulgt Kanye West i over tyve år. Resultatet er et intimt portræt af musikeren, der altid har følt sig som en superstjerne.

Af Aske Nielsen

Fascinationen af Kanye West er i høj grad hans narcissistiske arrogance.

Han kalder sig selv en gud i sine tekster og var så sikker på, at Beyoncé skulle have vundet en pris ved Video Music Awards i 2009, at han sprang op scenen og afbrød Taylor Swift, mens hun var i gang med at holde en takketale.

Netflix-dokumentaren Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy viser superstjernen inden succesen, men det ville være synd at sige, at han før gennembruddet var mere ydmyg.

Dokumentaren i seks afsnit af 90 minutter bliver udgivet ét ad gangen hver onsdag på Netflix.

Serien er instrueret af Kanyes ven Coodie sammen med Chike Ozah. Coodie forlod omkring årtusindskiftet og før musikerens første album en karriere som standup-komiker og tv-vært for at følge Kanye rundt med et kamera, som en discipel følger sin profet.

Coodies inspirationskilde til at lave dokumentaren er Steve James’ ikoniske basketball-dokumentar Hoop Dreams, som følger to håbefulde sorte drenges drøm om at spille professionelt basketball.

Intentionen er at vise en ung Chicago-knægts vej til succes. 21 år senere står han med en ni timer lang dokumentar om en af tidens mest kontroversielle musikere.

Dokumentaren er optaget på vhs-bånd i 4:3 og går tæt på hovedpersonen i intime optagelser af alt fra et spil pool med vennerne til monumentale nedslag i karrieren med folk som Jay-Z og Jamie Foxx.

Dette vækker mindelser om den danske 7 Years of Lukas Graham, fordi vi får lov til at se, hvordan de store hits er blevet til – blot kommer vi endnu tættere på den amerikanske stjerne.

Som da han møder op på Jay-Z’s pladeselskab Rockafella Records og smider sin single på anlægget, hvorefter han tager sin tandbølje ud og begynder at rappe med.

Han lykkes ikke med at få kontrakten, men der går ikke noget skår af selvtilliden.

Gennembruddet kommer lidt ukonventionelt i form af en bilulykke, hvor Kanye brækker kæben tre steder. Det slår ham heller ikke ud. Tværtimod bliver det inspiration til Through the Wire, som er indspillet gennem den ståltråd, der holdt hans mund lukket.

Efterfølgende dropper Kanye en kæbeoperation, fordi den ville forsinke musikvideoen!

Hans største styrke er troen på at være udvalgt af gud til noget større. Den har han fra sin mor Donda, som altid har troet uforbeholdent på sin søn. Selv om han er en af de rigeste musikere i dag, voksede han op i underklassen. Moren var engelsklærer og faren fraværende i barndommen.

Donda er i seriens første to afsnit – som er stillet anmeldere til rådighed – den eneste kvinde i Kanyes liv. Og det tætteste, vi kommer på ham som et seksuelt individ, er en scene, hvor han køber et pornoblad.

Det bliver derfor interessant at se, hvor meget serien vil komme ind på musikerens turbulente forhold til reality-stjernen Kim Kardashian.

Coodies tætte venskab med musikeren betyder, at serien næppe vil trække tæppe væk under musikeren, der lider af en bipolar lidelse og nærmest dagligt er på banen med en opsigtsvækkende udtalelse.

Titlens ”Jeen-yuhs” er slang for geni, så Coodie spiller i det mindste med åbne kort.

Men teaseren til tredje afsnit lover at tage fat i skandalerne. Forhåbentlig kan serien løfte sig endnu højere op og give et mere nuanceret billede af Kanye.

Trailer: jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Kommentarer

Titel:
Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Land:
USA

År:
2022

Serieskaber:
Coodie, Chike Ozah

Medvirkende:
Kanye West, Jay-Z

Spilletid:
Seks afsnit af cirka 90 minutter

Anmeldelse:
To afsnit

Premiere:
16. februar på Netflix

© Filmmagasinet Ekko