Serieanmeldelse
14. apr. 2021 | 05:53

Mare of Easttown

Foto | Sarah Shatz
Politiefterforskeren Mare (Kate Winslet) må som en klassisk krimihelt tackle problemer både på arbejdet og i privaten.

Krimiserie trækker på klichéer, men Kate Winslet er alligevel dragende som hærget politiefterforsker med problemer på hjemmefronten i en lilleby fyldt med hemmeligheder.

Af Patricia Smollerup

”Jeg havde ikke forventet, at livet omkring mig ville falde fra hinanden i så voldsom en grad,” siger politiefterforskeren Mare (Kate Winslet) med et udmattet blik i øjnene. 

I HBO-krimidramaet Mare of Easttown følger vi midaldrende Mare. Sammen med sin makker Colin Zabel (Evan Peters) forsøger hun i et lille lokalsamfund i Pennsylvania at opklare sammenhængen mellem et mord på en ung pige og en anden pige, der forsvandt sporløst et år tidligere. 

Mare har samtidig problemer på hjemmefronten, og serien trækker på den kendte fortælling om den hærgede detektiv, der bærer rundt på en stor bagage og er ved at gå til. 

Tænk blot på vores egen Sarah Lund fra Forbrydelsen eller Carl Mørck fra Afdeling Q-serien. 

Mare ryger konstant e-cigaret og drikker lidt for mange øl. Og hendes udslidte livsstil går hånd i hånd med garderoben, der består af tøj i mørkeblå, grønne og grå nuancer samt sjusket hår med mørke udgroninger. 

Trods den gennemtærskede rolle er Kate Winslets skuespilpræstation dog så fremragende, at man ikke kan undgå at blive draget af Mare. 

Med dybe suk og lange øjenrul kommer hun konstant med sarkastiske og gnavne bemærkninger til folk i hendes omgangskreds. 

Hun bor sammen med sin mor, datter og sin afdøde søns barn, og de mange generationer under samme tag fører til en række ophedede og humoristiske sammenstød – særligt mellem Mare og hendes mor. 

Det trætte udtryk i Mares ansigt vidner om en kvinde, som livet har været hårdt ved. Efter at sønnen, der levede stærkt medicineret med en række diagnoser og begik selvmord, har hun måttet tage sig af sit barnebarn, hvis mor førhen var misbruger. 

Nu er hun imidlertid blevet clean og kæmper for at få forældremyndigheden tilbage. 

Det er både en velsignelse og forbandelse for Mare at udføre politiarbejde i den lille by i Pennsylvania, hvor alle kender hinanden, og rygter spredes hurtigt. 

Hendes eksmand og hans nye forlovede bor lige ved siden af, byens præst er hendes fætter. Og når en frustreret far vil udtrykke kritik af hendes politiarbejde, kan han nemt finde Mare på privatadressen, smide ting ind ad vinduet og jagte hende rundt gennem byen med en truende adfærd. 

Men Mare har ben i næsen og lader sig ikke så nemt påvirke. 

Foruden hovedpersonen byder den lille by på et karaktergalleri af sørgelige skæbner, der alle gemmer på en række hemmeligheder. 

Hvorfor brænder den dræbte piges ekskæreste hendes dagbøger? Hvad laver præsten med hendes cykel i sin bil? Og hvorfor er Mares egen eksmand tilbageholdende med at fortælle om sit kendskab til pigen? 

Mindst interessant er Mares makker Colin. Hans primære funktion virker i lang tid til at være, at han kommer fra en anden by og derfor ser det hele udefra, mens han støtter Mare i efterforskningen. 

Som afsnittene skrider frem, arbejder han sig dog også op, og i takt med at sagen spidser til, stiger seriens intensitet og spænding. 

Kun fem af seriens syv timelange afsnit er blevet frigivet til anmeldelse, men der er lagt op til en nervepirrende slutning.

Det fængslende miljø og personerne får én til at sidde på kanten af sædet for at se, hvordan brikkerne passer sammen.

Trailer: Mare of Easttown

Kommentarer

Titel:
Mare of Easttown

Land:
USA

År:
2021

Serieskaber:
Brad Ingelsby

Medvirkende:
Kate Winslet, Evan Peters, Sosie Bacon, David Denman, Jean Smart, Angourie Rice

Spilletid:
Syv afsnit af cirka 60 minutter

Anmeldelse:
Fem afsnit

Premiere:
19. april på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko