Serieanmeldelse
02. feb. 2024 | 16:55

Mr. & Mrs. Smith

Foto | Amazon Studios

Efter endnu en mission kommer ægteparret John (Donald Glover) og Jane (Maya Erskine) blodbesudlet hjem inden aftensmaden.

Fremragende gæsteoptrædener er et lyspunkt i genindspilning af romantisk actionkomedie, der overmodigt håner sit forlæg med Angelina Jolie og Brad Pitt.

Af Kjartan Hansen

Hverken stemningsfulde strygere, romantisk solnedgang eller ømme omfavnelser følger, når John første gang fortæller Jane, at han elsker hende.

Tværtimod omgives de af stilhed, mørke og børnesoldater, der netop har taget dem til fange. Overlevelsen er uvis. Men det stod der også i jobbeskrivelsen.

John og Jane Smith er nemlig dæknavne, som hovedpersonerne får i forbindelse med arbejdet for et spionbureau.

Serien begynder med, at parret hver især vender deres gamle liv ryggen. De indgår i et arrangeret ægteskab med hinanden og stiller sig til rådighed for farlige opgaver. 

Hvert afsnit drejer sig om en mission, som ægtefællerne begiver sig på i fællesskab – en pendant til spiondramaet The Americans, hvor to russiske spioner under den kolde krig skjuler sig i USA som et lokalt ægtepar.

John (Donald Glover) og Jane (Maya Erskine) har en vanskelig fortid, som de forsøger at flygte fra. De er skeptiske over for verden, men deres mistænksomme væsen rammer også deres forhold.

Ikke desto mindre bliver forholdet mere intimt. De begynder at gøre små tjenester for hinanden og fortæller sjove anekdoter i hinandens arme før sengetid. Det bliver derfor interessant at se, om der i virkeligheden er amoriner i luften, eller om det er rent spil fra galleriet.

Balancen mellem karakterernes personlige og professionelle liv er således fortællingens primus motor. Og serien udfolder sig som romantisk komedie med actiondramaet som eksotisk bagtæppe.

Som regel skygger de hjemme i New York folk, der besidder oplysninger eller genstande, som spionerne skal have fat i. Andre ganske skal de til spændende destinationer som Comosøen eller de Schweiziske alper. 

Mr. & Mrs. Smith er stjernespækket med fremragende gæsteoptrædener, der er værd at nævne. Heriblandt John Turturro som dekadent rigmand, hvis pikante seksuelle præferencer bruges mod ham, og Paul Dano som parrets nysgerrige nabo. 

Urovækkende, men også tåkrummende sjov er scenen, hvor naboen konfronterer Jane med, at hendes kat har pøllet i haven, hvorefter hans hund har spist efterladenskaberne.

Det er dog især Parker Posey, der stråler som den ene halvdel af John og Janes nye vennepar. Med sit afvæbnende smil har den karismatiske skuespiller længe været et friskt pust som bifigur i populære film som Nora Ephrons You’ve Got Mail og Richard Linklaters Dazed and Confused.

Hendes muntre væsen kommer i spil i hendes sjove fortællinger og rundhåndet komplimenterer til alle og enhver som afledning for skjulte motiver.

Også Eiza González (Baby Driver) og Alexander Skarsgård dukker op i seriens første afsnit. Hun er omhyggeligt friseret og oversminket iført stram kjole og akrylnegle, mens han nøjes med en smule voks i sit lyse hår.

Begge overspiller bevidst i en rørstrømsk scene, der øjensynligt håner den oprindelige film. 

Forlægget er nemlig spionkomedien Mr. & Mrs. Smith fra 2005 – en biografsucces med Angelina Jolie og Brad Pitt i hovedrollerne som ægtepar, der uden hinandens viden i virkeligheden er iskolde snigmordere. 

Man kan nemt skyde filmudgaven i skoene, at den er poleret, men hovmod står for fald. Serieskaberne Francesca Sloane og Donald Glover formår nemlig ikke at genskabe gnisten mellem skuespillerne.

Glover spiller selv John, der beskriver Maya Erskines Jane som robotagtig. Alligevel er hun mere karismatisk og spændende at følge, når det kommer til stykket.

Ulig andre spionfortællinger fra Charlie’s Angels til James Bond-filmene mangler der desuden en central optrævling, der gør actionscenerne medrivende. John og Jane kender aldrig formålet med missionen, men tildeles én opgave ad gangen.

Mr. & Mrs. Smith besnærer med sine fremragende gæsteoptrædener, spændende destinationer og udfoldelse af menneskelig afstumpethed. Men hverken som actionbrag eller elskovsfortælling når den i mål.

Trailer: Mr. & Mrs. Smith

Kommentarer

Titel:
Mr. & Mrs. Smith

Land:
USA, Storbritannien 

År:
2024

Serieskaber:
Donald Glover, Francesca Sloane

Medvirkende:
Donald Glover, Maya Erskine

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 55 minutter

Anmeldelse:
Otte afsnit

Premiere:
2. februar på Prime Video

© Filmmagasinet Ekko