Serieanmeldelse
19. jan. 2021 | 19:29

Pretend It’s a City

Foto | Netflix
Fran Lebowitz (th.) har en mening om alt, og hun udtrykker sig så bistert og morsomt, at man ligesom Martin Scorsese (tv.) grinende må give hende ret i det meste.

Martin Scorsese giver det lesbiske ikon Fran Lebowitz frit løb til at levere begavede satiriske brokkerier i underholdende miniserie.

Af Torben Holleufer

Den lattermilde Martin Scorsese er i sit es, når det handler om hjembyen New York, og få er mere New York end forfatteren Fran Lebowitz. 

Hun lagde ud i kredsen omkring Andy Warhol ved at skrive en klumme om drive in-biografernes guldkorn for hans magasin Interview. Siden har hun – blandt andet for Vanity Fair – markeret sig som en førende lesbisk kommentator med en sjældent skarp tunge. 

Tag bare hendes vinkel på Trump, der får følgende karakteristik med på vejen: ”Lidt skør, men for det meste direkte dum!” 

Nej, der bliver ikke givet ved dørene, når Fran Lebowitz åbner munden. Efter sin skriveblokering for 30 år siden er hun i den grad blevet genfødt på scenen, hvor hun er elsket for at skyde fra hoften med oneliners, der rammer tungt, fordi hun bare er så ualmindeligt godt begavet. 

Hun og Martin Scorsese er gamle legekammerater. De har en tradition, hvor de mødes nytårsaften med en stribe venner i screeningrummet i instruktørens kontor, hvor de ser en filmklassiker før midnat og en anden efter. 

Fyrværkeri og champagne er tydeligvis for amatører! 

Deres nye samarbejde, Netflix-miniserien Pretend It’s A City, skal ses i sammenhæng med dokumentarfilmen Public Speaking, som kom på HBO i 2010, og hvor man første gang kunne opleve Scorseses fascination af Fran Lebowitz. 

Men den nye serie er mere intim og går direkte til sagen med en Lebowitz, der er mere sardonisk end nogensinde. 

Derfor er det guld, at man kan nyde hende i den syv episoder lange serie på sammenlagt tre og en halv time. Her ser vi den nu 70-årige Lebowitz på scenen i den historiske The Players-klub på Manhattan, iklædt sit obligatoriske jakkesæt – hun har vundet priser for at være velklædt. 

Scorsese sidder ved siden af som en grinende fan og ven, Lebowitz kan spille sine verbale bolde op ad. 

Instruktøren har i årenes løb markeret sig som en fan af klassisk standup. Man føler nærmest, at han ønsker sig tilbage til dengang, Dean Martin holdt sine berømte roasts for åbent kamera. 

Her fyrede tv-personligheder med Don Rickles og Nipsy Russell i spidsen grovheder af ledsaget af entertainergruppen The Rat Pack, Ronald Reagan og andre, der kunne tåle at få det glatte lag. 

I Pretend It’s A City får den heller ikke for lidt fra Fran Lebowitz, som siden sine legendariske optrædener hos David Letterman i 80’erne har gjort en dyd ud af at brokke sig begavet og sjovt. 

Hun er selvfølgelig imod mobiltelefoner og langer gnavent og med et glimt i øjet ud efter alle dem, der går med hovedet langt nede i skærmen og støder ind i Gud og hvermand. 

”Lad dog i det mindste, som om du bor i en storby!” som hun siger. 

Klagen er reel nok, men Fran Lebowitz holder hele tiden en rå, sjov og ironisk tone, og hendes kommentarer lyser af satirisk vid, så man er både underholdt og ofte flad af grin. 

Det samme er Martin Scorsese, som også følger sin hovedperson gennem byen i et spændende format, hvor hun leverer guldkorn på stribe. 

Marty og jeg er fans af Fran Lebowitz. Det bliver du også.

Trailer: Pretend It’s a City

Kommentarer

Titel:
Pretend It’s a City

Sæson:
1

Land:
USA

År:
2021

Serieskaber:
Martin Scorsese

Medvirkende:
Fran Lebowitz, Martin Scorsese

Spilletid:
Syv afsnit af omkring 30 minutter

Anmeldelse:
Syv afsnit

Premiere:
8. januar på Netflix

© Filmmagasinet Ekko