CPH PIX 2016
04. nov. 2016 | 10:27

Raw

Foto | Petit Film
Vegetaren Justine (Garance Marillier) tøver en kende, da hun skal spise indvolde fra en kanin under sit rusforløb på veterinærstudiet, men søsteren Alexia (Ella Rumpf) overtaler hende.

Fransk gyserfilm om kannibalistiske veterinærstuderende er kvalmefremkaldende, men også et spændende studie i overgangen fra ung til voksen.

Af Jens Steinicke Kjær

Det starter med en kedelig klat kartoffelmos.

”Skal du ikke have nogen proteiner med?” spørger cafedamen.

”Nej, jeg spiser ikke kød,” svarer Justine og bliver derfor yderst overrasket, da hun pludselig har et stykke kød i munden, som har gemt sig i kartoffelmosen.

Justine (Garance Marillier) er den unge hovedperson i Julia Ducournaus kannibalgyser Raw. Justine er netop startet på uddannelsen som dyrlæge på universitetet, og det går rimelig hårdt for sig.

Om natten bliver de nye elever vækket af høj larm på deres kollegieværelser, og de ældre elever stormer ind og smider deres madrasser ud af vinduerne. De nye elever bliver konstant ydmyget, provokeret og opfordret til at drikke og feste så meget som muligt.

Søvn og fred er derfor en luksus, som Justine ikke nyder meget af, samtidig med at hun stræber efter at få topkarakterer i alle fag.

Hendes storesøster Alexia (Ella Rumpf) startede på uddannelsen et år før og har tydeligvis vænnet sig til fest i hverdagene, konstant larm og studielivet. Men til hvilken pris?

Som en slags indviende ritual tvinges alle de nye elever til at spise rå kaninnyre. Det er ekstra svært for Justine, som er en yderst idealistisk vegetar, men hendes søster får hende alligevel til at gøre det.

Det resulterer i en voldsom allergisk reaktion i form af eksem på hele Justines krop. Skolens læge opfordrer hende til at faste i en dag, og det bliver dråben, der får bægeret til at flyde over.

Sammen med sin roommate, den homoseksuelle Adrien (Rabah Nait Oufella), tager de hen på en tankstation, hvor Justine desperat kaster sig over en sandwich med svinepålæg.

En skummel lastbilchauffør kommer hen til dem og siger, at svinekød og menneskekød nærmest er det samme, mens han yderst provokerende nusser Adrien på øret.

Justine er jomfru og har et godt øje til Adrien, men han er jo desværre ikke interesseret i kvinder. På grund af undertrykt lyst, sult, præstationsangst og søvnløshed udvikler hun et hungrende behov for at spise råt kød – helst fra mennesker!

Ofte bliver kannibalisme på film betragtet som en analogi for andre karakteristika hos personerne. I tv-serien Hannibal spiser Mads Mikkelsens version af kannibalernes konge, Hannibal Lector, menneskekød for at understrege sin overlegenhed i forhold til andre mennesker.

I Raw kan man også se kannibalismen som et symbol for flere psykologiske og kulturelle problemer såsom ensomhed og gruppepres. Men historien fremlægger Justines kannibalisme meget bogstaveligt og antyder hen imod slutningen, at det ligger til familien.

Filmen viser flere tætpakkede festscener, som realistisk understreger de konstant tilstedeværende seksuelle lyster, der findes i unge universitetsstuderende, og Justines kannibalisme bruges da også til at understrege hendes seksuelle aktivering.

Soundtracket med franske hits er stærkt, og det er både skræmmende og yderst betagende, da Justine første gang smager menneskekød i form af sin søsters afklippede finger til mørke toner fra en dunkel synthesizer.

Miljøet er troværdigt, på trods af at de unges rusritualer og voldsomme festligheder, som eksempelvis at kaste blod og maling på de nyudklækkede studerende, ofte har en diabolsk og skræmmende fremtoning.

Garance Marillier spiller røven ud af bukserne. Hun fremstår som en sjov og sød pige, der forgæves prøver at stå op og pisse sammen med sin søster. Og samtidig er hun vanvittigt skræmmende, når hun til en fest forsøger at få en bid af et lig, som var hun en blodtørstig hund!

Raw giver et intimt indblik i en teenagers lyster og følelser. Den bruger et rædselsvækkende koncept til at understrege ægte eksistentielle og menneskelige realiteter. Med andre ord, en gyserfilm af højeste karat.

Sekvens: Raw

Kommentarer

Titel:
Raw 

Land:
Frankrig, Belgien 

År:
2016 

Instruktør:
Julia Ducournau 

Medvirkende:
Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss 

Spilletid:
99 minutter 

Aldersgrænse:
Tilladt for alle over 15 år 

Premiere:
Vises på Cph Pix 7/11 kl. 19 i CinemaxX

© Filmmagasinet Ekko