blu-ray-anmeldelse
07. okt. 2016 | 09:25 - Opdateret 08. okt. 2016 | 11:28

Star Trek: The Anniversary Box Collectors Set

Foto | Paramount Television
Besætningen på rumskibet Entreprise. Fra venstre: Scotty (James Doohan), Spock (Leonard Nimoy), Kaptajn James T. Kirk (William Shatner), McCoy (DeForest Kelley), Uhura (Nichelle Nichols) og Chekov (Walter Koenig).

Star Trek fejringsudgivelse er kræs for kendere, men samtidig en chance for nye seere til at blive indviet i det tidsløse fænomen.

Af Brian Petersen

I anledning af 50-året for tv-premieren på Star Trek har CBS og Paramount Pictures udsendt samtlige eventyr med rumskibet Enterprises oprindelige besætning. Foruden tv-serien indeholder det fornemme Blu-ray/dvd-boxset med i alt 30 diske også en animeret sequel samt seks spillefilm.

Desuden medfølger pilotafsnittet The Cage, som i 1965 blev forkastet, fordi tv-stationen NBC’s bosser vurderede, at lix-tallet var for højt. Man kunne dog godt se, at der var potentiale i serien, og ophavsmanden Gene Roddenberry fik ret usædvanligt grønt lys til at give den endnu et skud.

I den omarbejdede pilot Where No Man Has Gone Before fra 1966 er Enterprises kaptajn ikke længere den lidt kedelige Christopher Pike (Jeffrey Hunter), men den mere fandenivoldske James Kirk (William Shatner). Kun figuren Spock (Leonard Nimoy) med de spidse ører og den knivskarpe logik går igen fra den oprindelige pilot.

Med Spock ved sin side holdt kaptajn Kirk fast i roret frem til og med spillefilmen Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991).

Tv-seriens afsnit er optaget på 35mm film og restaureret i en kvalitet så flot som aldrig før. Og den gamle serie, skabt og beregnet til fordums fjernsynsteknologi, kan holde til at blive blæst op i stort hd-format.

Flere af tv-afsnittene rummer kommentarspor og bagom-materiale. Som en særlig funktion giver Blu-ray diskene mulighed for at skifte ”angle” mellem den originale version og en version med opdaterede, mere tidssvarende cgi-effekter.

Det er en sand fornøjelse at gå på opdagelse i de klassiske afsnit og opdage nye detaljer, samtidig med at man kan sammenligne, hvad der var muligt dengang, og hvad man kan i dag.

Blandt meget andet er der mulighed for et fornøjeligt gensyn med de lodne tribble-væsener i The Trouble with Tribbles (1967), det gamle Grækenland på syre i Plato’s Stepchildren (1968) og i den alvorligere ende med Space Seed (1967), der handler om en genetisk forbedret superskurk fra fortiden, som Enterprise finder og genopvækker i år 2267. Både den bedste af spillefilmene, The Wrath of Khan (1982), og Star Trek Into Darkness (2013) bygger videre på Space Seed, så den vil være en god indgang for nye seere.

Netop The Wrath of Khan findes i box-settet i både den originale version og en særlig director’s cut-udgave, og instruktøren Nicholas Meyer fortæller selv om den i et kommentarspor og i en af de the making of-film, der er samlet på en selvstændig bonusskive.

Også Star Trek The Animated Series er med. Det er i virkeligheden en forsættelse af den originale serie med de samme figurer og flere af de originale skuespilleres stemmer. Ligesom i den oprindelige serie handler historierne blandt andet om tidsrejser, paralleluniverser, kunstig intelligens og egenrådige computere.

I den animerede The Practical Joker (1974) kan opleve den første fremstilling af holo-dækket, en virtual reality-adspredelsesverden (”rec-room”), som får en fremtrædende rolle i senere Star Trek-spin-off-serier. En af mine personlige favoritter er The Counter-Clock Incident (1974), hvor Enterprise ramler ind i et parallelunivers, og tiden går baglæns.

Når en tv-serie med 50 år på bagen kan gøres så nærværende som tilfældet er med denne udgivelse, er det nærmest også, som om tiden går baglæns.

Star Trek: The Original Series

Kommentarer

Titel:
Star Trek: The Anniversary Box Collectors Set

Land:
USA

År:
1966-69 (The Original Series), 1973-74 (The Animated Series), 1979-91 (seks spillefilm)

Serieskaber:
Gene Roddenberry

Medvirkende:
William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, Walter Koenig, George Takei

Spilletid:
Star Trek 79 episoder af en times varighed, The Animated Series 22 episoder af 22 minutters varighed, seks spillefilm

Premiere:
8. september

Fremtid i Ekko

Læs Brian Petersens hyldest til Star Trek-universet i Ekko #73der har femtiden som tema.

Magasinet kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko