Biografanmeldelse
30. okt. 2013 | 20:00

Thor: The Dark World

Foto | Jay Maidment
Kærlighedsforholdet mellem Chris Hemsworths Thor og Natalie Portmans fysiker er gabende kedsommeligt.

Chris Hemsworth svinger igen hammeren karismatisk, og Stellan Skarsgaard render rundt med røven bar. Men charmen mangler i anden omgang af Thor.

Af Daniel Pilgaard

Da Robert Downey Jr. i foråret vendte tilbage som Tony Stark i Iron Man 3, var hans jernmand stadig plaget af de hårde strabadser fra superheltepotpourriet The Avengers. Det var her, krigsguden Thor måtte stige ned fra Asgård og komme sine superheltekollegaer til undsætning, da hans fosterbror Loke nådesløst invaderede New York.

Som Iron Man 3 samler Thor: The Dark World tråden op efter begivenhederne på den amerikanske østkyst. Men filmen følger også op på kærlighedshistorien mellem Thor (Chris Hemsworth) og fysikeren Jane Foster (Natalie Portman), som blev afbrudt, første gang vi mødte det umage par i Thor.

Og afgudens visit i New York er ikke gået den fornærmede fysikers næse forbi i Thor: The Dark World – bare fordi man har travlt med at redde menneskeheden, er det vel ingen undskyldning for at forsømme en kvinde! Der er dømt lussinger, før der uddeles kys, da parret endelig genforenes i starten af filmen.

Fysikeren er faldet over en mystisk opdagelse, der ganske belejligt hænger sammen med Thors anledning til igen at besøge jorden: Han skal forhindre superskurken Malekiths (Christopher Eccleston) planer om at indhylle hele universet i et evigt mørke. Malekith er Asgårds ærkefjende og hersker over de mørke elveres rige, Svartalfheim, som en uendelighed har ligget i dvale og ventet på at tage hævn over Odin (Anthony Hopkins), der sejrede sidste gang, de to riger stødte sammen.

Kræfterne er dog ikke, hvad de har været hos Asgårds enøjede alfader, så nu hviler universets skæbne på Thors brede skuldre. De er dog ikke bredere, end at han må slå sig sammen med Loke (Tom Hiddleston), der som en blanding af en udspekuleret Dr. Lecter og en hadsk Magneto fra X-Men-universet sidder i evig forvaring i en glascelle i Asgård – straffen for hans gerninger i The Avengers. Som i Thor stjæler Tom Hiddleston billedet fra de øvrige medvirkende og står for de bedste øjeblikke i sin glansrolle som den kamæleonagtige skurk.

Det bliver dog kun til et kortere visit for den snedige trickmager, inden Thor selv må tage over, og et mastodontisk opgør mod Malekith udspiller sig midt i Londons hektiske gader.

Det er svært at sætte en finger på udførelsen af alt fra produktionsdesign til de bragende lydeffekter og det imponerende visuelle sansebombardement i Marvels superheltefilm. Desværre er manuskriptet en temmelig tynd omgang, der ikke giver seriens nye instruktør Alan Taylor meget at arbejde med. Det platte parforhold mellem Thor og Jane Watson fylder for meget, og Natalie Portmans fysiker er i det hele taget gabende kedelig. Værst er dog hendes praktikant og sidekick Darcy Lewis (Kat Dennings), som ikke kan åbne munden uden at fyre irriterende kække replikker af.

Så er det straks mere tilforladeligt, når Stellan Skarsgård gentager rollen som professor Erik Selvig, og den svenske skuepiller midt i det berømte Stonehenge render rundt i bar røv med en underlig antenne i hånden og skriger mod skyerne. Professorens mentale tilstand er nemlig heller ikke helt kommet sig efter mødet med Loke i The Avengers.

Chris Hemsworth svinger igen karismatisk hammeren i titelrollen, og med sin præstation i Ron Howards Rush har den 30-årige skuespiller da også vist, at talentet rækker længere end til at være nok et muskelbundt i Hollywood.

Denne gang savner man dog den charme, der opstod, da han i den første film kom på slap line blandt mennesker efter at være blevet sparket ud fra Asgård. Han får næppe heller meget at grine af i den næste film i serien. Efter rulleteksterne træder en puertoricansk skuespiller ind i billedet som skurken The Collector, der i tegneserien giver tordenguden kamp til stregen, og som forhåbentligt kan føre serien tilbage på rette spor.

Trailer: Thor: The Dark World

Kommentarer

Land:
USA

År:
2013

Instruktør:
Alan Taylor

Manuskript:
Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely

Medvirkende:
Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Tom Hiddleston

Spilletid:
111 min

Aldersgrænse:
Tillad for børn over 11 år

Premiere:
31. oktober 2013

© Filmmagasinet Ekko