Nyhed
31. maj 2015 | 10:49

Forskere: 3D-film er godt for hjernen

Foto | Jasin Boland
De spektakulære actionsekvenser i den biografaktuelle Mad Max: Fury Road kan både opleves i 2D og 3D. Der er måske god grund til at vælge sidstnævnte.

Ny forskning fra England tyder på, at ens hjernefunktioner har godt af et ordentligt actionbrag i 3D.

Af Jeppe Mørch

”Se den endelig i 2D. 3D tilføjer ikke noget til oplevelsen.”

Sådan skriver Ekkos anmelder Flemming Kaspersen i sin begejstrede seksstjernede anmeldelse af Mad Max: Fury Road.

Men nu viser det sig, at der måske alligevel er fordele ved at vælge 3D-versioner.

Britiske forskere har fundet ud af, at 3D-film kan forbedre hjernens reaktionstid og de kognitive processer.

Den perfekte ældrepleje
Neuroforsker Patrick Fagan fra Goldsmith University i London og professor Brendan Walker fra Thrill Laboratory testede publikums hjernefunktioner under og efter en visning af Disneys Big Hero 6 i 3D.

Bagefter sammenlignede de resultaterne med et publikum, der havde set samme film i 2D.

3D-publikummet udviste efterfølgende en markant øget hjerneaktivitet, og i op til 20 minutter efter filmens slutning noterede forskerne sig, at der var et decideret ”brain boost”. Det skriver britiske The Guardian.

Hjernens reaktionstid blev forbedret med elleve procent. Det var fem gange mere end det publikum, der så 2D-udgaven.

”Det er et faktum, at folk i dag lever længere, og at der er en bemærkelsesværdig nedgang i hjerneaktivitet, når man bliver ældre. Der har aldrig været et bedre tidspunkt for at se på muligheder for at forbedre hjernens funktioner,” udtaler Patrick Fagan til The Guardian.

Godt for kirurger
Fagan mener derfor, at forskningen ikke blot tilbyder kuriøs viden om filmversioner.

”De første resultater tyder på, at 3D-film potentielt kan være med til at spille en rolle i at bremse alderens svækkelse af hjernen.”

Fagan og Walkers ambitioner for forskningen stopper ikke her. De mener nemlig også, at det muligvis vil kunne forbedre kirurgers og sportsudøveres indsats, hvis de ser 3D-film, inden de skal præstere.

Alligevel kan anmeldere have en pointe, når de påstår, 3D ikke bidrager til filmoplevelsen. Den britiske forskning fortæller intet om, hvorvidt 3D-publikummet rent faktisk nød filmen mere end 2D-tilskuerne.

Anden forskning fra California State University fra 2011 tyder også på, at 3D-film ikke skulle tilbyde mere intense følelsesmæssige reaktioner.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko