Nyhed
17. maj 2010 | 14:42

Allen: Hellere være ung og få pigen

Den 74-årige amerikanske instruktør var i sort-humoristisk hopla, da han mødte verdenspressen i Cannes.

Af Claus Christensen

”Der er noget, I allesammen skal vide om Woody. Han har en helt unik forførende kvalitet,” sagde skuespilleren Josh Brolin, da der i lørdags blev holdt pressekonference på Woody Allens seneste komedie You Will Meet a Tall Dark Stranger på Cannes-festivalen.

Og den aldrende, romatiske pessimist levede op til beskrivelsen, da han med humoristisk overskud og bidende ironi besvarede journalisternes spørgsmål om livet, døden og det at blive ældre.

Futil jagt på lykken
”Livet er fuld af lyd og støj, og i sidste ende betyder det ingenting.”

Med dette Shakespeare-citat starter fortællerstemmen i You Will Meet a Tall Dark Stranger, der er optaget i London og skildrer seks mennesker, som kæmper med kærligheden og meningen med livet.

Woody Allen medvirker ikke selv, men det er en klassisk Allen-film, båret af hans sort-humoristiske blik på menneskers futile jagt på lykken.

You Will Meet a Tall Dark Stranger
er en film, man ser med samme frydefulde fornøjelse som Allens bedste fra de seneste år, Vicky Cristina Barcelona og Match Point.

– Er
You Will Meet a Tall Dark Stranger en seriøs kommentar på, hvordan livet ser ud for dig på det her tidspunkt?

”Jeg har altid haft et pessimistisk syn på livet, lige siden jeg var en lille dreng. Jeg føler stadig, at livet er en grum, mareridtsagtig oplevelse, og den eneste måde, du kan blive glad på, er ved at lyve over for dig selv.”

”Og jeg er ikke den første, der siger det. Det har både Nietzsche og Freud gjort før mig. Man skal bevare sine vrangforestillinger for at holde livet ud. Hvis man kigger på livet alt for klart og ærligt, bliver det ubærligt.”

Stor modstander af døden

– Hvad er hemmeligheden bag dine evner som instruktør?


”Hemmeligheden er at være god til at ansætte. Hvis du hyrer folk som Anthony Hopkins, Josh Brolin og Naomi Watts, så kan det ikke gå helt galt. Hvis du hyrer de rigtige mennesker og giver dem noget ansvar, så kan du selv holde munden lukket og give dem deres løn. Resten kommer af sig selv.”

– Hvad er dit forhold til døden?


”Godt spørgsmål. Hvis jeg kan blive hundrede år, så vil jeg gerne det, men jeg vil ikke ende med gangstativ og savl dryppende ud af mundvigen. Mit forhold til døden bliver ved med at være det samme. Jeg er stor modstander af den.”

Hvad referer titlen You Will Meet a Tall Dark Stranger til?

”Den er dobbelttydig. Hvis man i USA siger til en kvinde, at hun vil møde en høj, mørk fremmed, bliver hun spændt og tror, at hun kommer til at møde Antonio Banderas eller Warren Beatty. Men der er også den anden høje, mørke fremmed, som vi alle møder før eller siden.”

Kig på pigen og lyv

– Hvordan har du det med at blive ældre?


”Der er ingen fordele ved at blive ældre. Jeg er 74 nu, og jeg er ikke blevet smartere, klogere eller mere afslappet. Jeg kæmper med dårlig fordøjelse, og mit syn og min hørelse er blevet ringere. Det er en dårlig forretning at blive gammel, og jeg vil råde jer til ikke at blive det, hvis I kan undgå det. Så hellere være ung og få pigen.”

– Kommer vi til at se dig på det store lærred igen?


”I årevis spillede jeg den romantiske hovedrolle, men i dag er jeg blevet for gammel til hovedrollen. Og det er ikke sjovt at spille skuespil, hvis jeg ikke kan spille fyren, der får pigen.

"Det er frustrerende, når man hyrer skuespillere som Naomi Watts og Scarlett Johansson, og så er det de andre fyre, der får dem. Det kan jeg ikke lide. Jeg vil hellere være ham, der sidder overfor dem i restauranten, kigger dem i øjnene og lyver for dem.”

Ældre mand med ung kvinde

– Hvem er fortællerstemmen i filmen? Er det dit alter-ego? Hvorfor laver du ikke fortællerstemmen selv?


”Mange af mine film har samme kvaliteter som en roman, og hvis jeg ikke lavede film, ville jeg højest sandsynligt skrive bøger. Jeg tænker altid ud fra personen i bogen, der fortæller historien. Måske skulle jeg alligevel have skrevet bøger og ikke lavet film.”

– Hvorfor er der tit historien om en ældre mand sammen med en ung kvinde i dine film?


”Jeg har lavet 41 film, og jeg har kun gjort det en håndfuld gange. Jeg gjorde det for mange år siden med Manhattan, og jeg gjorde det igen med Larry David i Mig og Melody, fordi jeg vidste, at alderforskellen ville være sjov. Den er god til at skabe drama og latter.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko