Oscar
Nyhed
26. feb. 2013 | 12:09

Bamse anklages for antisemitisme

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
"Jeg blev født Theodore Shapiro, og jeg vil gerne donere penge til Israel og fortsætte med at arbejde i Hollywood," sagde bamsen Ted under Oscar-uddelingen. Det møder nu kritik.

Anti-Defamation League, der overvåger medierne for antisemitisk indhold, langer ud efter Seth McFarlanes tøjbamse Ted under Oscar-showet.

Af Ida Rud

Seth MacFarlane debuterede natten til mandag dansk tid som vært for Oscar-showet, og Family Guy-skaberens grovkornede humor har modtaget udløst både ros og ris.

I sidstnævnte afdeling lyder nu en anklage om antisemitisme, skriver The Hollywood Reporter.

Oscar’en for bedste lydmix og -redigering blev præsenteret af skuespilleren Mark Wahlberg sammen med hans partner-in-crime fra filmen Ted: den computer-animerede og særdeles politisk ukorrekte tøjbamse, som Seth MacFarlane lægger stemme til.

Farlige stereotyper
I filmen svælger Ted i druk, damer, stoffer og racistiske jokes. Og under Oscar-showet lavede Ted sjov med, at jøder kontrollerer Hollywood. Således erklærede bamsen, at den er af jødisk afstamning.

”Jeg blev født Theodore Shapiro, og jeg vil gerne donere penge til Israel og fortsætte med at arbejde i Hollywood,” lød det fra bamsen.

Vittigheden blev mødt latter fra publikum. Men i Anti-Defamation League, der bekæmper antisemitisme i offentligheden, klappede man sig ikke ligefrem på lårene af grin.

”Selv om vi efterhånden har vænnet os til upassende ’jøder styrer Hollywood’-vittigheder fra Seth MacFarlane, så var hans Oscar-opførsel stødende og på ingen måde morsom. Den styrker kun stereotyper, der legimiterer antisemitisme,” udtaler fra Anti-Defamation League.

”Det er trist og nedslående, at Oscar-showet benytter sig af anti-jødiske stereotyper for sjov.”

Følsomhed efterlyses
Anti-Defamation League er særligt bekymrede på grund af Oscar-showets internationale opmærksomhed.

”For inderkredsen til Oscar-showet bliver disse vittigheder selvfølgelig ikke taget seriøst. Men hvis man tænker på det globale publikum på næsten to milliarder mennesker, heriblandt mange, der ved meget lidt om Hollywood og det usande i den slags jødiske stereotyper, er der meget større risiko for, at disse ’Jøder kontrollerer Hollywood’-myter bliver anerkendt som fakta.”

”Vi ville ønske, at hr. MacFarlane og producerne af showet havde udvist større følsomhed og havde valgt ikke at sende en sketch, der i så høj grad styrker den ældgamle skrøne om jødernes kontrol af filmindustrien,” skriver Anti-Defamation League.

Anti-Defamation League blev selv udsat for kritik i Yoav Shamirs danskproducerede dokumentarfilm Defamation. Den israelske instruktør fremhæver i filmen, at organisationen lukrerer på, at de amerikanske jøder bliver fastholdt i en offerrolle.

Defamation blev udgivet på dvd sammen med Ekko #52.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko