Nyhed
18. dec. 2020 | 16:08

Berlin udskyder og opdeler festival

Foto | uoplyst
Berlinalen trækker normalt det største publikum af alle filmfestivaler i verden, men til næste år kommer festivalen i den tyske hovedstad til at forløbe anderledes end normalt.

”Med ændringen kan vi både beskytte gæsternes helbred og støtte genopstarten af filmbranchen,” siger festivalleder, der deler op i et digitalt branchemarked og en senere publikumsfest.

Af Nicki Bruun

Berlinalen plejer at sparke gang i den europæiske festivalsæson i februar, hvor mange danske filmfolk sammen med kolleger fra hele verden stimler til den tyske hovedstad.

Men til næste år kommer det til at foregå på en anden måde.

Festivalen i Berlin bliver delt op i først en digital branchefestival og senere en fysisk begivenhed for publikum. De to plejer at køre samtidig, men vil i sin 71. udgave altså blive adskilt.

Førstnævnte kommer til at foregå 1. – 5. marts, mens publikumsfestivalen med uddeling af de såkaldte Bjørne-priser efter planen skal køre i juni, skriver branchemediet Variety.

Beslutningen om opdelingen er truffet af festivallederne Carlo Chatrian og Mariette Rissenbeek, der overtog tøjlerne for Berlinalen og stod i spidsen for festivalen første gang tidligere i år.

”Det er vigtigt for os at tilbyde filmindustrien et marked i årets første kvartal. Med ændringen af festivalens format i 2021 kan vi både beskytte gæsternes helbred og støtte genopstarten af filmbranchen,” siger Rissenbeek til Variety.

Tvivl om situationen
Danske film og filmfolk har en god historik i Berlin, hvor Trine Dyrholm i 2016 vandt en Sølvbjørn for sin rolle i Thomas Vinterbergs Kollektivet.

I 2012 vandt Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg hele to priser på den tyske festival for En kongelig affære, mens fotografen Rasmus Videbæk i 2019 tog en Sølvbjørn for Ud og stjæle heste.

I år løb festivalen af stablen 7. – 17. februar. Kort efter blev biografer og resten af samfundet lukket i mange europæiske lande på grund af coronakrisen. Opdelingen af Berlinalen til næste år kan komme til at danne præcedens for, hvordan europæiske filmfestivaler vil forløbe i 2021.

Ifølge Variety arbejdede festivallederne Chatrian og Rissenbeek på at lade en fysisk Berlinale foregå i april. Men det ville den tyske stat – som betaler meget af gildet – ikke gå med til, fordi der er tvivl om, hvordan situationen med coronavirus ser ud til den tid.

Cannes-festivalen løber normalt af stablen på den franske sydkyst i maj, men måtte aflyse udgaven i 2020.

Her arbejder man på en fysisk festival, der skal køre 11. – 22. maj næste år, mens der i norditalienske Venedig – hvor det lykkedes at afholde en nedbarberet festival i år – er planer om at invitere til filmfest 1. – 11. september.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko