Nyhed
27. sep. 2010 | 14:32

Borgen deler vandene

Adam Prices nye dramaserie Borgen skaber uenighed. Banal kulørt underholdning, skriver kritikerne. Godt indblik i magtspillet, mener politikerne.
Af Kasper Lundberg

DR’s store dramasatsning Borgen havde premiere i går aftes, og selv om serien får en lunken modtagelse af dagspressens filmkritikere, er politikerne begejstrede.

Selv Dansk Folkepartis Søren Espersen, der er kendt for at anmelde DR’s serier på en palet fra irriterende lyserød til forargeligt ræverød, er begejstret.

Bag serien står Adam Price, som Ekko har lavet et større interview med om netop seriens forhold til den politiske virkelighed.

”Målet med Borgen er bestemt, at man skal få en god oplevelse hjemme i sofaen, men jeg har også ønsket at skabe noget, som forhåbentlig kan få folk op af de bløde sæder og ud og blande sig i vores demokrati,” siger Price om serien i det nye nummer af Ekko.

Kulørt underholdning
Skal man tro filmkritikerne, var der i første afsnit mere vægt på underholdningen end på det politiske engagement.

Politikens Henrik Palle beklager sig over, at seriens ambition kun rækker til at underholde, og giver kun serien tre hjerter. Den politiske scene er ren kulisse og ganske banal, mener han.

Informations Christian Monggaard kalder serien ”en kulørt fantasi” og er frustreret over ”letkøbte dramaturgiske greb”. Især har han set sig vred på Peter Myginds racistiske, dameglade smartass af en socialdemokratisk partiformand, Michael Laugesen, som han kalder ”Borgens værste konstruktion”.

Berlingske Tidende er lidt mere positivt stemt, selv om Karen Margrethe Schelin forholder sig afventende med hensyn til, om serien har indfriet de tårnhøje forventninger, hun mener DR har pisket op. Hun kvitterer med fire stjerner.

”Et brag af et første afsnit”
En helt anden klar og optimistisk stemning finder man hos politikerne.

Politiken har i dag blandt andre spurgt den politiske kommentator Hans Engell, den radikale partiformand Margrethe Vestager og den konservative Helge Adam Møller, der alle er begejstrede for serien, selv om de er enige om, at det meste skal tages med et gran salt.

Seriens spændingskurve er noget voldsommere end på virkelighedens Christiansborg, siger de.

Helge Adam Møller mener ikke, at det kan være anderledes. Ellers gider man ikke at se serien, siger han.

”Det er ligesom at se fire minutters sammendrag af en landskamp mellem Sverige og Danmark, hvor man tænker: ’Det var da en fantastisk kamp!’ For du ser kun målene, de gode driblinger og de farlige skud. Men de 80 minutter, hvor spillet er lidt kedeligt og flyder inde på midtbanen, dem har du ikke med,” siger han og kalder seriens begyndelse for ”et brag af et første afsnit”.

Uelegant læk
Dansk Folkepartis Søren Espersen mener ifølge DR, at serien giver et godt indblik i det politiske liv på Christiansborg. Han kan sagtens identificere sig med Ole Thestrups karakter, Svend Åge Saltum, der er formand for seriens udlændingefjendske parti.

Også situationen, hvor en spindoktor får fingre i en kvittering, der viser, at De Liberales statsminister har brugt sit officielle kreditkort til private indkøb, kan Espersen relatere til.

”Hvis det drejede sig om en socialdemokratisk minister, ville jeg helt sikkert have brugt det. Men ikke på den måde, som det skete i serien i går aftes, hvor det jo kommer tilbage som en boomerang til den, der afslører det. Jeg ville elegant have lækket det til pressen i al fortrolighed, selvfølgelig,” siger Espersen til Berlingske i dag.

Carsten Jensen anmelder Borgen for Ekko, men først efter seks afsnit. Anmeldelsen bringes i #51, der er på gaden 3. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko