cannes 2023
21. maj 2023 | 21:39

Cannes-leder i sammenstød med politiet

Foto | Jean-Louis Hupe

Som mangeårig leder af Cannes-festivalen er 62-årige Thierry Frémaux lidt af en notabilitet i Frankrig, men han endte alligevel i en batalje med ordensmagten.

Thierry Frémaux havde svært ved at styre sit temperament, da den miljøvenligt cyklende festivaldirektør i torsdags blev bremset af en politimand.

Af Claus Christensen

Man skal ikke udfordre franske autoritetspersoner.

Det måtte jeg sande for nogle år siden, hvor jeg – lidt frækt, indrømmet – forsøgte at skære et hjørne på festivalen. Det blev opdaget af en af festivalens mange vagter, som ikke er til at bide skeer med.

Vagten med store overarme snuppede lynhurtigt mit festivalkort, som jeg bar om halsen. Og så var det ellers en tur op på rektors kontor (læs: pressechefen). Først efter at jeg havde bekendt min synd og lovet bod og bedring, fik jeg allernådigst mit kort tilbage.

Men selv hvis man er øverst i hierarkiet, kan man komme i problemer. Det skete i torsdags for selveste festivalchefen Thierry Frémaux.

Giv mig dit navn!
Den franske journalist Eric Morillot har på sin Twitter-konto bragt to video-optagelser, der viser chefen i sammenstød med en politimand.

Den første viser Frémaux ankomme på sin cykel til Hotel Carlton – den cykel, han på sit åbningspressemøde i mandags fremhævede som sit bidrag til miljøet.

Frémaux når lige at tage sin cykelhjem af, før en politibetjent kommer hen og forhindrer ham adgang til hotellet.

Den behandling ville chefen ikke finde sig i.

I den anden video ser man Frémaux truende rette en finger mod betjenten, der reagerer ved at skubbe lederen væk.

”Giv mig dit navn!” råber Frémaux rasende. Festivalens egne vagter lægger sig hurtigt imellem de to kamphaner, som dog ikke er helt nemme at adskille.

Høflig udredning
Ifølge Deadline Hollywood har både politiet og festivalen haft travlt med at underspille konfrontationen.

Den lokale franske politichef kalder optrinnet for et af de mange stressfulde øjeblikke, der naturligt opstår under så stor begivenhed. Mens festivalen ikke mener, at de to videoer giver et dækkende indtryk af, hvad der skete.

”Torsdag kl. 2 om morgenen fandt en livlig diskussion sted mellem en kommunal politibetjent og Thierry Frémaux. Den forkortede video, der cirkulerer på sociale netværk, er absolut ikke en præcis afspejling,” skriver festivalen til mediet og tilføjer:

”I de efterfølgende minutter fulgte en ærlig og høflig udredning, der afsluttede episoden. Kapitlet er nu afsluttet.”

Om det var cykelhjelmen, der gjorde, at politimanden ikke kunne genkende Frémaux, eller om han bare mente, at alle i den franske revolutions ånd skal behandles ens, melder historien ikke noget om.

Man kan håbe, at oplevelsen får Frémaux til at massere festivalens egne, ofte rigide og bryske vagter, så de farer med lempe over for os stressede journalister. Men det kommer næppe til at ske.

I Frankrig elsker man autoritære hierarkier.

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for sekstende gang Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos stjernebarometer.

Går på opdagelse efter perler i sidekonkurrencen Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Directors’ Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løber fra 16. til 27. maj.

© Filmmagasinet Ekko