Nyhed
06. maj 2020 | 16:30

Christopher Nolan vil redde filmåret

Foto | Melinda Sue Gordon
John David Washington (tv.) og Robert Pattinson spiller to af hovedrollerne i Christopher Nolans Tenet, der ifølge rygterne handler om international spionage og tidsrejse.

Instruktøren håber at genåbne verdens biografer med sin stort anlagte og hemmelighedsomgærdede storfilm, der kan sejre eller dø ved coronaplagede billetluger.

Af Nicki Bruun

Snart sagt alle de film, der skulle have haft premiere hen over sommeren, er blevet udskudt på grund af coronakrisen, som har betydet lukkede biografer i store dele af verden.

En film har dog stædigt holdt fast i sin planlagte premieredato: Christopher Nolans stort anlagte og hemmelighedsomgærdede sci-fi-blockbuster Tenet.

Actionbraget af instruktøren bag film som Batman-trilogien og rumrejse-eposset Interstellar står stadig til at ramme danske biograflærreder den 16. juli, hvor Tenet også får premiere i resten af verden.

Det afhænger dog af, at distributøren Warner Bros. tager chancen og holder fast i premieredatoen. Og Christopher Nolan er selv fortaler for løsningen. Det afslører manden bag firmaet, der står for den IMAX-teknologi, som Tenet er optaget med.

”Chris vil virkelig gerne være manden bag den film, der genåbner biograferne,” siger Richard Gelmond, som er direktør for IMAX Corporation, til branchemediet Variety.

”Jeg kender ikke nogen i hele USA, der er mere opsat end Chris Nolan på at få biograferne åbnet og give hans film premiere i juli, som det hele tiden var planen.”

Optagelser i Danmark
Tenet
er en af årets mest imødesete film, som det altid er tilfældet, når Christopher Nolan er på banen med en ny hjernevrider.

Men denne gang er forventningerne særligt store til filmen. Den er blevet beskrevet som en international spion-thriller og har blandt andre John David Washington (BlacKkKlansman) og Robert Pattinson på rollelisten.

Instruktøren har fået et enormt arbejdsbudget for en film, der ikke er baseret på noget kendt forlæg. Angiveligt skulle Nolan have haft svimlende 1,5 milliarder kroner at rutte med. Der har samtidig været en masse hemmelighedskræmmeri, når filmen er blevet optaget over hele verden.

For eksempel var filmholdet sidste år i Danmark, hvor der blev sat hegn op og lukket helt ned, mens Christopher Nolan og co. filmede ved en vindmøllepark ud for Lolland.

Tvivl ved billetlugerne
Får Tenet efter planen premiere til sommer, bliver det en afgørende test af publikums villighed til at gå i biografen efter coronakrisen.

Eksperter er da også uenige om, hvordan filmen vil klare sig ved billetlugerne.

Box office-analytikeren Jeff Bock siger til mediet Observer, at Tenet med de mange penge, som også skal lægges i markedsføring, har brug for at indtjene 3,4 milliarder kroner for at tjene sig hjem. Og det mener han ikke kan lade sig gøre med en premieredato midt i juli.

Omvendt vil filmen sikkert ikke have den store konkurrence fra andre film.

Med det in mente mener en anden analytiker, Shawn Robbins, at filmen godt kan nå målet. Alle Christopher Nolans film siden The Dark Knight fra 2008 – der indtjente næsten syv milliarder kroner – er kommet over 3,4 milliarder på verdensplan.

Trailer: Tenet

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko