Nyhed
01. nov. 2011 | 21:41

Cph:Dox-pris til dansk stortalent

Den danske dokumentarfestival uddeler for andet år Reel Talent-prisen. I år går prisen til Mira Jargil og hendes dybt personlige og rørende afgangsfilm.
Af Jesper Bo Petersen

Det er ikke mere end et halvt år siden, Mira Jargil dimitterede fra Den Danske Filmskoles dokumentarlinje med den smukke kærlighedselegi Den tid vi har.

Filmen modtog ved dimissionen adskillige kritikerroser, og den buket bidrager dokumentarfestivalen Cph:Dox nu til. Ved aftenens gallaåbning af årets festival modtog Mira Jargil den såkaldte Reel Talent-pris og de medfølgende 25.000 kroner.

”Det, som slog os, var instruktørens indlevelsesevne og den fintfølende tone, evnen til at skildre intense emotionelle situationer, uden at virke anmassende og påtrængende. Men dog samtidig fuld af vilje til nærvær. Og til at fortælle,” lyder det i begrundelsen.

Et liv, der tyndes ud
Jargils film er en intim og dybt personlig fortælling om døden og om at miste den, man har elsket igennem et helt liv — med instruktørens egne bedsteforældre i hovedrollerne. I en stilfærdig og hyggelig lejlighed tager Arne sig af sin døende hustru, Ruth.

Han insisterer på, at det endnu ikke er slut, mens hun har resigneret og langsomt svinder hen. Vi oplever bogstavelig talt et ægtepars sidste dage og timer — døden og kærligheden up close and personal.

”Filmen er helt usentimental, selvom emnet let kunne forlede til det. Det er en stor styrke. Den fortæller i al enkelhed en historie om et liv, der tyndes ud,” lyder det i begrundelsen.

VM for hjemløse
Mira Jargil er datter af dokumentar- og reklameinstruktøren Jesper Jargil, og hun har fået indpodet filmhåndværket fra barns ben. Som instruktør er hun da heller noget helt ubeskrevet blad.

I 2007 lavede hun den charmerende og livsbekræftende Mod målet, der følger det danske hjemløse-fodboldlandshold før, under og efter deres sejr ved Homeless World Cup i Göteborg 2004.

Filmen blev vist på Rådhuspladsen som åbning på turneringen, da den løb af stablen i København 2007.

Sci-fi-dokumentar
Det er anden gang, Cph:Dox uddeler Reel Talent-prisen, der uddeles til en instruktør, som med sin første film har vist et helt særligt dokumentarfilmisk talent.

Sidste år gik prisen til Michael Madsen for hans originale og rystende science fiction-dokumentar Into Eternity, som Ekko udgav på dvd med nummer #53.

Cph:Dox-festivalen starter officielt på torsdag og løber frem til søndag den 13. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko