Nyhed
27. juni 2019 | 11:24

Danmarks nye kulturminister skal på barsel

Foto | Socialdemokratiet
38-årige Joy Mogensen har været borgmester siden 2011, men nu står hendes liv over for flere store forandringer. Hun er gravid og netop blevet udpeget som landets nye kulturminister.

Roskildes borgmester Joy Mogensen blev kritiseret for at være blevet gravid med sæd fra en anonym donor, men nu skal hun indtage kulturministeriet.

Af Nicki Bruun

”Den bedste kulturminister, vi aldrig fik,” skrev Ekkos chefredaktør i 2015 om Mogens Jensen.

Som kulturordfører for det nye regeringsparti Socialdemokratiet forventede mange, at den rutinerede og kulturbegejstrede Mogens Jensen, der selv engang har lavet film, endelig ville blive kulturminister.

Men han har fået en anden post i Mette Frederiksens netop offentliggjorde regering: Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde.

Den nye kulturminister, som tager over efter Liberal Alliances Mette Bock, er i stedet Roskildes borgmester Joy Mogensen, der ligesom sin forgænger også har fået hvervet kirkeminister.

Den 38-årige politiker har været borgmester i Roskilde siden 2011. Men nu skal hun altså stå i spidsen for kulturen i Danmark. Joy Mogensen er ikke videre kendt i den brede offentlighed, men hun kom i foråret i mediernes søgelys.

Det skabte kontrovers i Socialdemokratiet, at Joy Mogensen var blevet gravid med sæd fra en anonym donor.

”Flere og flere kvinder bliver soloforældre, og det er en tragedie af shakespearske dimensioner, når der samtidig er cirka 500.000 skønne og vidunderlige mænd, der er barnløse, og det tal er stigende. Indtil for 30-40 år siden var en af disse mænd blevet mand til Joy og far til Joys barn,” skrev partifællen Simon Simonsen i den forbindelse på Facebook.

Han blev på de sociale medier sat på plads af daværende formand og nuværende statsminister Mette Frederiksen.

”Kæmpe stort tillykke. Og lad mig gøre det helt klart. Om man bliver gravid med hjælp eller ej. Om man er en eller to om at påtage sig forældreopgaven – det er simpelthen ikke op til andre at fælde dom over.”

På barsel fra oktober
Joy Mogensen er bachelor i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet og arbejdede efter sin uddannelse som konsulent for Rambøll med fokus på byudvikling og Teknologisk Institut med fokus på erhvervsuddannelser.

Hendes graviditet betyder, at det har været planen at gå på barsel fra oktober og frem til sommeren 2020.

”Jeg har skam forberedt mit fremtidige liv som enlig mor og borgmester så godt som muligt. Men selvfølgelig kan man ikke forudse alt,” sagde hun den 6. maj til Roskilde Avis under Sjællandske Medier.

Dengang vidste hun selvfølgelig ikke, at hun skulle skifte borgmesterkæderne ud med posten som kulturminister.

Hvad den forestående graviditet kommer til at betyde for Joy Mogensens første ministertid, vides i øjeblikket ikke. Klokken 14.30 i dag overdrager Mette Bock kulturministeriet til den nye minister.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko