Nyhed
20. mar. 2014 | 16:46

Dansk biografsalg i europæisk top

Foto | Christian Geisnæs
Kvinden i buret blev den mest sete film i de danske biografer i 2013 og var med til at give dansk film den tredjestørste hjemmemarkedsandel i EU.

Dansk film har den tredjehøjeste nationale markedsandel i hele EU. Også på solgte biografbilletter pr. indbygger ligger Danmark i den europæiske top.

Af Jesper Olsen

Dansk film har det hårdt for tiden. Dvd’en er ved at blive degraderet til et fortidslevn, og fremstormende streamingtjenester som Netflix giver slet ikke tilsvarende indtægter til branchen.

Men i biografen er de danske cineasters opbakning usvækket. Det oplyser Det Danske Filminstitut via European Audiovisual Observatory.

Hele 30 procent af alle solgte biografbilletter i 2013 gik til danske film, og dermed er den nationale markedsandel steget med 1,3 procent i forhold til 2012. Blandt EU-landene havde kun Frankrig (33,3 procent) og Italien (31 procent) en højere hjemmemarkedsandel.

Tæller man ikke-EU-landene med, skubber Tyrkiet dog Danmark ned på en fjerdeplads med en national markedsandel på hele 58 procent, hvis mage ikke er set i Europa i de senere årtier.

Island topper
Mikkel Nørgaards Jussi Adler Olsen-filmatisering Kvinden i buret og Thomas Vinterbergs Oscar-nominerede Jagten var de mest sete film i danske biografer i 2013. Men også Min søsters børn i Afrika, Alle for to og Spies & Glistrup bidrog kraftigt til udviklingen.

I alt blev der solgt 13,6 millioner biografbilletter i Danmark i 2013. Det svarer til 2,4 billetter pr. indbygger og rangerer ligeledes i den absolutte europæiske top.

Island topper klart i hele Europa med næsten 4,5 billetter pr. indbygger, mens Danmark igen indtager tredjepladsen inden for EU bag Storbritannien og Frankrig.

Stabilitet i en krisetid
Overordnet set var 2013 ellers ikke et godt år for europæisk film. Antallet af solgte biografbilletter faldt med 4,1 procent til 908 millioner mod 947 i 2012, og stigende billetpriser kunne ikke længere kompensere.

Eksempelvis blev der solgt 5,3 procent færre biografbilletter i Frankrig og 4 procent færre i Storbritannien, mens lande som Spanien (16,8 procent), Grækenland (15,5 pct.) og Sverige (9,5 pct.) oplevede markant faldende billetindtægter.

Indtil videre er Danmark dog stort set uberørt af denne nedadgående spiral. Et beskedent dyk på 0,2 procent registreres for både antallet af solgte biografbilletter og for billetindtægterne, der i 2013 lå på 1.051.800.000 kroner.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko