Nyhed
06. feb. 2022 | 12:12

Dansk film vinder en af Europas største priser

Foto | Marcel Zyskind
Fjortenårige Lise (Flora Ofelia Hofmann Lindahl) må pludselig blive voksen i Du som er i himlen, der har vundet flotte priser på festivaler rundt omkring i verden.

Tea Lindeburg modtager kort før den danske biografpremiere på sin debutfilm Du som er i himlen hovedprisen på Göteborg-festivalen, hvor dansk film snupper flere priser.

Af Nicki Bruun

Den danske debutfilm Du som er i himlen får premiere i landets biografer den 10. februar.

Og filmen må siges at have fået den helt perfekte optakt til premieren herhjemme. I går aftes vandt holdet bag det historiske drama nemlig en af verdens største filmpriser.

På festivalen i svenske Göteborg vandt filmen hovedprisen for bedste nordiske film, der medfølger en pengepræmie på 400.000 svenske kroner.

”Jeg er virkelig beæret,” udtaler instruktøren Tea Lindeburg begejstret og fortsætter:

”Selv om Du som er i himlen er en film, der beskæftiger sig med en universel tematik, er det en fortælling, der udspringer af en fælles nordisk historie og kultur, og derfor er det helt særligt at vinde netop denne nordiske pris.”

”Jeg glæder mig til næste uge, hvor filmen kommer helt hjem, når den endelig får sin premiere i Danmark efter at have rejst verden rundt.”

Mere dansk hæder
Det blev en stor aften for dansk film, da priserne i går aftes blev uddelt ved afslutningen på Göteborg-festivalen.

Simon Lereng Wilmont vandt prisen for bedste nordiske dokumentar med A House Made of Splinters.

Filmen handler om børnehjemsbørn bosiddende tæt på den russiske grænse i Ukraine. Det er en rå og hjerteskærende fortælling, som dog formår at bevare håbet, skriver Ekkos anmelder og giver fem stjerner til filmen, der fik premiere på Sundance-festivalen.

Også norsk-fødte, men danskuddannede Sturla Brandth Grøvlen var blandt vinderne på den svenske festival. Han snuppede prisen for bedste fotografering for sine billeder i landsmanden Eskil Vogts De uskyldige.

Filmen vandt også publikumsprisen, mens kritikernes pris gik til det finske rejsedrama Kupé nummer 6, der nu kan opleves i danske biografer. Juho Kuosmanens film om en finsk kvinde og en russisk mands umage venskab på et tog blev desuden hædret med prisen for bedste skuespiller.

Den kønsneutrale skuespilpris gik til Seidi Haarla, der ganske rigtigt er blændende som Laura i den finske film.

Store sejre
Du som er i himlen fik sidste år verdenspremiere på en af verdens største filmfestivaler i canadiske Toronto. Kort efter vandt filmen både for bedste instruktør og skuespiller på den anerkendte festival San Sebastian.

Stortalentet Flora Ofelia Hofmann Lindahl – der fik et gennembrud med sin Robert-vindende rolle i DR-serien Ulven kommer – spiller filmens hovedrolle som fjortenårige Lise.

Som den ældste i sin søskendeflok bliver hun tidligt i livet kvinde i huset, da hendes mor kommer ud for komplikationer under en fødsel i slutningen af 1800-tallet.

Vi har anmeldt filmen i Ekko #89, hvor Tea Lindeburg også præsenteres med et portræt. Instruktøren er for cineaster kendt som en af værterne på det hedengangne filmprogram DR2 Premiere, men hun er nu en af tidens mest spændende filmskabere.

Lindeburg er også kvinden bag Netflix-serien Equinox, der ligeledes blev mødt med stor ros ved premieren. Det bliver interessant at se, hvad der kommer som det næste fra instruktørens hånd.

Trailer: Du som er i himlen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko