Nyhed
23. sep. 2015 | 16:57

Dansk dokumentarfilm vinder Nordisk Panorama

Foto | Upfront Films
I Democrats får vi et indblik i den svære proces med at skabe en ny forfatning i Zimbabwe.

Camilla Nielssons Democrats, der handler om demokratiets svære vilkår i Zimbabwe, vinder hovedprisen ved nordisk filmfestival.

Af Rasmus Kruse

Selv om at det virker til, at alles øjne er rettet mod The Look of Silence, når det kommer til danske dokumentarfilm med international succes, så er det ikke den eneste dokumentar, der høster ros og anerkendelse på udenlandske filmfestivaler.

Tirsdag aften blev den nordiske kort- og dokumentarfilmfestival, Nordisk Panorama, afsluttet med en prisuddeling i Malmø, og her var det danske Camilla Nielssons dokumentar Democrats, som løb med sejren i Best Nordic Documentary-konkurrencen.

Det skete foran højt profilerede titler som Joshua Oppenheimers The Look of Silence og den kontroversielle dokumentar om pelsindustrien, Pels, som vi har udgivet på dvd i en ucensureret udgave i Ekko #69.

Vinderfilmen Democrats er et unikt indblik ind i en politisk ustabil periode i Zimbabwe, hvor Robert Mugabes regeringsparti forsøger at samarbejde med en opdelt opposition. Mugabe skal skabe en ny forfatning for landet, hvilket ikke er nogen helt let proces.

Oprejsning til Oppenheimer
Camilla Nielsson har fulgt processen tæt i over tre år, hvilket har resulteret i en dokumentarfilm, der ifølge juryen formår at fortælle en kompleks historie på en både kunstnerisk og ligefrem måde, og får skabt et ærligt og spændende drama.

I kortfilmkonkurrencen Best Nordic Short Film gik prisen til animationsfilmen The Pride of Strathmoor instrueret af islandske Einar Baldvin, som med sit ekspressionistiske mareridt nok var skyld i, at en enkelt eller to fra juryen havde svært ved at falde til ro den nat.

Best New Nordic Voice-konkurrencen, som byder på udvalgte film fra nye talentfulde nordiske instruktører, blev vundet af norske Fuglehjerter. Filmen formåede at imponere juryen med sin behandling af parforhold, usikkerhed, kønsroller og den magt, der ligger i at fortælle historier.

Det hele var ikke overladt til juryen, da publikum også fik mulighed for at komme til orde og stemme på deres valg til publikumsprisen.

De pegede på The Look of Silence som deres foretrukne og gav dermed lidt oprejsning til Joshua Oppenheimers voldsomme film om det indonesiske folkedrab i 1965 og de eftervirkninger, det havde på de overlevende.

Trailer: Democrats

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko