Nyhed
16. juni 2021 | 17:32

Danske kortfilm til Cannes

Foto | Christian Karlsen
Anton Hjejle og Nicolai Jørgensen spiller i Filmskole-afgangsfilmen Frie mænd to venner, som er på vej i hver deres retning. Komedien er sammen med flere danske kortfilm udtaget til Cannes-festivalen.

Flere danske kortfilm af unge talenter er blevet udtaget til verdens førende festival, hvor der er chance for at vinde en kortfilms-Guldpalme.

Af Nicki Bruun

Kendere af Ekko Shortlist vil vide, at der hvert år – for ikke at sige hver uge – kommer spændende kortfilm ud af den danske filmbranche.

Det har de også opdaget på verdens førende festival i Cannes, hvor flere danske kortfilm er blevet udtaget i forskellige konkurrencer.

Gyseren Inherent af Super8-instruktøren Nicolai G.H. Johansen er kommet med i kortfilm-programmet i parallelkonkurrencen Semaine de la Critique. Men der er skam mere dansk deltagelse.

Casper Rudolf Emil Kjeldsens Det er i jorden skal som en af ti film dyste om at vinde en Guldpalme for bedste kortfilm. Filmen er en gyser om Karoline, hvis far manisk begynder at grave et hul i deres have.

Senere på sommeren kan Det er i jorden opleves i Danmark, hvor den bliver vist på filmfestivalen i Odense. Og meget snart kan danskerne se en anden film, der er blevet udtaget til Cannes.

Frie mænd af Óskar Kristinn Vignisson er en af de spritnye afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, som fra 18. juni kan ses på DR’s hjemmeside. Filmen er en komedie om to gode venner, der kommer i problemer på deres job og må gentænke deres livssituation. Den er en af sytten film, der er udtaget til festivalens filmskole-program Cinéfondation.

”Da jeg modtog nyheden, begyndte min kæreste og jeg at danse rundt i vores lille lejlighed,” udtaler Óskar Kristinn Vignisson, der kommer fra Island.

”Jeg er både ydmyg, rørt og stolt over, at Cannes kan lide vores film. De sidste fire år på Filmskolen har været enormt krævende, men også meget givende, og jeg kunne selvfølgelig ikke have forestillet mig en bedre start på min og resten af holdets filmkarriere.”

Dansk producer i England
Der er ikke nogle danske spillefilm i Cannes-festivalens officielle program i år, men alligevel er Danmark repræsenteret på forskellige måder.

Det danske produktionsselskab Snowglobe har foruden Inherent været med til at lave to norske film, der er i henholdsvis hovedkonkurrencen om Guldpalmen og den næstbedste konkurrence Un Certain Regard.

Den første er halvdanske Joachim Triers Verdens værste menneske, der er en afslutning på instruktørens Oslo-trilogi, som tæller mesterværkerne Reprise og Oslo, 31. august. Den anden er De uskyldige af Triers faste manuskriptforfatter Eskil Vogt, som instruktørdebuterede med Blind.

Endelig har den danske producer Michelle Brøndum på et skoleophold i England produceret animationsfilmen Other Half, der også er udtaget til Cinéfondation. Derfor vil hun være i det sydfranske og repræsentere filmen.

Cannes-festivalen foregår normalt i maj, men blev udskudt på grund af coronavirus. Den løber af stablen 6. – 17. juli.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko