Nyhed
07. sep. 2022 | 16:43

DR fyrer sine filmanmeldere

Foto | Holger Rytter Hansen
Maria Månson og Per Juul Carlsen har i en årrække delt deres syn på film i DR-programmer, senest det korte Filmselskabet Delight, men makkerparret er nu blevet afskediget af tv-stationen.

”Jeg er dybt bekymret for ikke alene filmstoffet, men kulturstoffet i det hele taget,” siger Per Juul Carlsen, der ligesom sin Filmselskabet-medvært er blevet afskediget i stor fyringsrunde.

Af Nicki Bruun

”DR genopliver Filmselskabet.”

Det var den glade nyhed tidligere i år, da det blev meldt ud, at det populære filmprogram med Maria Månson og Per Juul Carlsen som værter ville vende tilbage på skærmen i en nedbarberet udgave med titlen Filmselskabet Delight.

Som led i den store fyringsrunde, der i går blev iværksat på DR, har programmet dog endnu en gang fået kniven. Og denne gang virker det definitivt. Værterne – som har medvirket i forskellige DR-programmer – er nemlig blevet fyret.

”Jeg er dybt bekymret for ikke alene filmstoffet, men kulturstoffet i det hele taget,” siger Per Juul Carlsen til Ekko.

”Det ser ud til, at ansvarshavende i medieverdenen har fået den opfattelse, at særligt unge mennesker – som er dem, man henvender sig til i disse tider – kun er interesseret i hurtige og lette anbefalinger.”

Det er på ingen måde filmkritikerens oplevelse.

”Når jeg snakker med unge mennesker, der har set en film eller serie, er de helt vilde for at udveksle meninger. Jeg hører fra alle steder, at folk er interesseret i at læse anmeldelser. Så hvem er det, der konstaterer, at der ikke er interesse for det? Og hvor har de det fra?”

Stedmoderlig behandling
Også på TV 2 blev filmstoffet tidligere i år skrottet, da makkerparret Ann Lind Andersen og Casper Christensens faste indslag om premiereaktuelle film og serier blev skåret fra Go’ Morgen Danmark.

Dermed har filmdækningen den seneste tid måttet finde sig i stadig stigende stedmoderlig behandling.

Filmselskabet blev første gang lukket i 2019, mens Per Juul Carlsens radioprogram Filmland efter næsten tyve år i æteren fik trukket stikket sidste år.

Per Juul Carlsens kollega Maria Månson, der var vært på Filmselskabet, mens han var fast gæst, er også blevet fyret på DR.

Det oplyser hun tirsdag i et opslag på det sociale medie Instagram.

”I dag blev jeg fyret. I morgen starter jagten på alle de nye fede ting jeg skal lave, som jeg før har måttet sige nej tak til,” skriver Månson.

Kulturpolitik hænger ikke sammen
Ekkos chefredaktør Claus Christensen undrer sig ligesom Per Juul Carlsen over, at DR har droppet filmdækningen i en tid, hvor der mere end nogensinde før er behov for seriøs behandling af stoffet.

”Dansk film vinder Oscar-statuetter og høster priser på verdens førende festivaler. Det Danske Filminstitut har et budget på over 600 millioner årligt. Men Danmarks medieflagskib, det statsfinansierede DR, kan ikke finde råd til bare ét program, der formidler og debatterer de mange film, som vi producerer herhjemme,” siger Claus Christensen.

”Det her sker vel at mærke, efter at regeringen er kommet DR i møde og har rullet nogle af de vedtagne besparelser tilbage. Man har samtidig pålagt de internationale streamingtjenester at betale et kulturbidrag for at sikre flere danske fortællinger.”

”Kulturpolitikken hænger slet ikke sammen, og DR-ledelsen, der gerne vil være oppe på det digitale beat, er i virkeligheden ude af trit med tiden.”

Ekko har rettet henvendelse til DR og bedt generaldirektør Maria Rørbye Rønn og kulturdirektør Henrik Bo Nielsen om en kommentar. Man har dog ikke reageret inden artiklens deadline.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko