Nyhed
16. mar. 2022 | 12:03

Danske serier på prestigefulde festivaler

Foto | DR
Riget er klar til igen at skræmme publikum fra vid og sans med en restaureret udgave af de gamle sæsoner, der kommer i anledning af seriens nye sæson.

En restaureret udgave af Riget bliver vist sammen med store internationale serier på franske Series Mania, mens dansk Viaplay-drama er udtaget til seriependant til Cannes-festivalen.

Af Aske Nielsen

Dørene til Riget åbnes til efteråret. Men inden da viser årets udgave af den franske festival Series Mania den nye restaurering af de to første fantastiske sæsoner.

Restaureringen blev annonceret i forbindelse med nyheden om den nye sæson, der hedder Riget: Exodus.

Series Mania løber af stablen fra den 18. til 25. marts i den nordfranske by Lille. Festivalen har i de senere år markeret sig som den mest fornemme seriefestival i verden.

Derfor får Lars von Triers Riget ikke overraskende selskab af store serier fra internationale streamingtjenester på festivalen, som presse og professionelle filmfolk i udlandet har mulighed for at tilgå digitalt.

HBO har premiere på amerikanske We Own This City. Serien fortæller den sande historie om den kritiserede politistyrke i byen Baltimore i forbindelse med urolighederne efter den sorte mand Freddie Grays død i 2015.

Den er skrevet af The Wire-skaberen David Simon. The Wire er en af de mest kritikerroste serier nogensinde og handler ligeledes om Baltimores politi. We Own This City er instrueret af Reinaldo Marcus Green, der står bag King Richard, som er blandt årets Oscar-nominerede film.

Successerien Atlanta kommer også til Series Mania, hvor de to første afsnit af tredje sæson har premiere. Serien følger rapperen Earns vej ind i musikindustrien, og vi gav fem stjerner i vores anmeldelse af første sæson fra 2016.

Nordisk dramatik
DR-serien Fredløs, som fik premiere sidste år, er med i festivalens konkurrence for korte formater og har som den eneste danske serie mulighed for at vinde en pris.

Fredløs er baseret på virkelige hændelser fra 2013 og følger Mohammed (Besir Zeciri) under og umiddelbart efter en to måneder lang varetægtsfængsling.

Den svenske serie Mørkt hjerte af instruktør Gustav Möller (Den skyldige) er med i kategorien ”International Panorama”.

Serien havde premiere på Discovery+ 5. marts, hvor vores anmelder gav den fem stjerner med ordene: ”En fremragende krimiserie, hvor de svenske trætoppe kogler af myter og mordgåder.”

Western-legende og gyserbaby
Series Mania viser i år intet mindre end 64 serier fra hele verden, og der er mange spændende titler iblandt.

Vikings-skaber Michael Hirst har verdenspremiere på sin nye serie Billy the Kid. Som navnet antyder, fokuserer serien på den legendariske figur, der medvirker i utallige westernfilm som Young Guns og Sam Peckinpahs Pat Garrett og Billy the Kid.

Serie-genindspilningen af David Bowie-filmen The Man Who Fell to Earth vises også på festivalen.

Den har Oscar-nominerede Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) i hovedrollen og fik gode anmeldelser efter sin nylige verdenspremiere på festivalen SXSW i USA.

I programmet er også HBO-serien The Baby. Det er en mørk komediegyser, som handler om 38-årige Natascha, der er sur over, at hendes nærmeste veninder alle har fået børn. Hendes liv vendes dog på hovedet, da hun selv får et barn.

Seriefestivalen byder også på mange franske serier. En af dem er sci-fi-serien Parallels, der handler om fire barndomsvenner, som bliver spredt til forskellige parallelle universer efter et mystisk fænomen.

Blixen vender tilbage
Den nærmeste fremtid byder også på en anden fransk seriefestival med dansk deltagelse.

Fra 1. til 6. april kører for femte gang CannesSeries, som er en seriependant til byens berømte filmfestival. I år er den første danske serie blevet udtaget til programmet.

Det drejer sig om dramaserien Drømmeren – Karen Blixen bliver til, hvor den danske Hollywood-stjerne Connie Nielsen (Gladiator) spiller hovedrollen. Serien fokuserer på Blixens liv i 1931, hvor hun efter sytten år i Afrika er vendt hjem til barndomshjemmet Rungstedlund i Nordsjælland.

Hun har tabt alt: kærlighed, penge, helbred og sit hjem. Vi følger Blixen, mens hun genvinder livsviljen og starter på sit forfatterskab.

På rollelisten til Drømmeren – Karen Blixen bliver til finder man Lars Mikkelsen (Herrens veje) og Hanne Uldal (Rejseholdet). Serien er skabt af manuskriptforfatter Dunja Gry Jensen og instrueret af Jeanette Nordahl, som i 2020 spillefilmdebuterede med Kød & blod.

Ligesom Riget: Exodus er serien produceret af Zentropa, og begge får dansk premiere senere i år på Viaplay.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko