Nyhed
08. juli 2020 | 16:13

David Lynch lancerer ny kortfilm

Foto | David Lynch
Mønsteret i tæppet fra David Lynch’ nye kortfilm minder om The Red Room i Twin Peaks, mens den klaustrofobiske stemning vækker mindelser om debutværket Eraserhead.

Et afhugget hoved og meget vind er ingredienserne i mesterinstruktørens nye absurde udspil.

Af Claus Nygaard Petersen

”I am not going fishing, mom,” lyder det messende fra munden på det afhugget hoved, der ligger på gulvet.

Der har været et element af absurditet og surrealisme i alle David Lynch’ værker – fra forstadsidyllens krakelering i Blue Velvet (1986) til The Mystery Man i Lost Highway (1997).

I januar kom den komiske, sytten minutter lange What Did Jack Do? på Netflix, hvor Lynch afhører en talende abe, der måske har begået et mord.

Og i den nye The Adventures of Alan R er Lynch på vanlig excentrisk grund. Den sort-hvide kortfilm varer blot 87 sekunder og starter i David Lynch Teater, som også er navnet på hans YouTube-kanal.

Kameraet zoomer ind i teatret, hvorefter et mumificeret udseende hoved ligger på gulvet og taler om ikke at tage ud at fiske. I baggrunden høres tikken fra et ur og vindsus.

Mønsteret i tæppet på gulvet minder om det fra The Red Room i instruktørens tv-serie Twin Peaks.

Vejrværten Lynch
Zack Sharf fra Indiewire funderer over, om titlen henviser til David Lynch’ mangeårige samarbejdspartner, den afdøde lyddesigner og Oscar-vinder Alan R. Splet.

Til instruktørens sort-hvide debutfilm, Eraserhead fra 1977, tog Splet til Findhorn i Skotland for at optage vindlyde, som skulle bruges i filmen.

73-årige Lynch har brugt covid-19-nedlukningen i Los Angeles yderst produktivt. Siden den 11. maj har instruktøren næsten dagligt på sin YouTube-kanal givet vejrrapporter.

Han har udgivet flere af sine gamle kortfilm, for eksempel den uhyggelige The 3Rs, der blev lavet i 2011 som en trailer til Venedig-festivalen. Desuden har han produceret små videoindslag – kaldet What is David Working on Today? – hvor han blandt andet hygger sig med at signere litografier.

20. juni udkom en Q&A, hvor Lynch besvarer spørgsmål fra kanalens abonnenter. Hvis man er nysgerrig efter at vide, hvad der skete med aben Jack Cruz fra What Did Jack Do?, fås svaret her.

The Adventures of Alan R

Kommentarer

Twin Peaks-tema i Ekko

Læs alt om mesterværket Twin Peaks i stort tema i Ekko #75.

Køb nummeret her.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem få to gratis biografbilletter og halv pris på tolv kvalitetsfilm.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt 

© Filmmagasinet Ekko